Η «φωτιά» στο Αιγαίο, η «Γαλάζια Πατρίδα» και οι προσδοκίες για τα μεγάλα κοιτάσματα στην Κύπρο

23:32 24/2/2019 - Πηγή: In.gr

Σε διαρκή συναγερμό βρίσκεται η ελληνική διπλωματία αλλά και οι Ενοπλες Δυνάμεις ενόψει της τουρκικής άσκησης – μαμούθ με την ονομασία «Γαλάζια πατρίδα», αλλά και των εξελίξεων στην ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν από κοντά όσα γίνονται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα o ελληνικός στόλος είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση με αφορμή την άσκηση της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται

ότι η άσκηση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην περίοδο μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου, σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα», παραπέμπει ευθέως στο νέο δόγμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για τα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που περιγράφονται ως «επικράτεια» και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την Άγκυρα για μια αεροναυτική άσκηση.

Τμήμα του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο ενόψει ασκήσεων (όπως η άσκηση Αιγιαλός) και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και θα παραμείνει εκεί παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν οι σχέσεις των δύο χωρών, όχι μόνο λόγω της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των τουρκικών προκλήσεων αλλά κι επειδή θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα κοιτάσματα που βρήκαν οι ξένες εταιρείες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Θέλουν συνδιαχείριση

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στη Λευκωσία, το κοίτασμα στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ όπου επιχειρεί η ExxonMobil χαρακτηρίζεται «καλό και εμπορεύσιμο», ενισχύοντας την αισιοδοξία για τα ευρήματα στο νησί, με ότι αυτό σημαίνει για την πορεία της οικονομίας, τις διεθνείς συνεργασίες, αλλά και την ενδεχόμενη δημιουργία τερματικού.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί απλώς μοίρασμα των κερδών από τους υδρογονάνθρακες και στους Τουρκοκύπριους, αλλά διεκδικεί αποφασιστικό ρόλο στο κλείσιμο των συμφωνιών. Απαιτεί δηλαδή συνδιαχείριση των κοιτασμάτων ενώ στρέφει το βλέμμα του και στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» τα αποτελέσματα των ενεργειακών ερευνών στην Κύπρο αναμένεται να αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων, με το νησί να μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για την Ανατολική Μεσόγειο, με συζητήσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη και για ενδεχόμενο δημιουργίας τερματικού φυσικού αερίου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι ρόλος θα επιλεγεί για την Τουρκία στο παιχνίδι της ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο το Κυπριακό θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητα κομμάτι των εξελίξεων, καθώς οι εταιρείες απαιτούν «λύση». Μια λύση, η οποία αν δοθεί θα υπαγορευθεί από τις ΗΠΑ και θα είναι άμεσα εξαρτημένη και από τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας τη δεδομένη στιγμή… Άλλωστε η συζήτηση γύρω από το ρόλο του ΝΑΤΟ και ενδεχόμενες εγγυήσεις μπορεί να είναι και ένας έμμεσος τρόπος παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, υπό «συμμαχικό» μανδύα.

Για την ευρύτερη περιοχή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές ξένες εταιρείες και χώρες και η Κύπρος μπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο. Οι εταιρείες θέλουν να μπουν στο χορό των ερευνών για υδρογονάνθρακες ενώ και τα γύρω κράτη ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Ισραήλ ήδη δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ, αντίστοιχα φτάνει η ώρα των ανακοινώσεων για την αμερικανική ExxonMobil, ενώ την ίδια στιγμή η γαλλική Total και η ιταλική ΕΝΙ ετοιμάζονται για νέα συμβόλαια.

Η Τουρκία παρακολουθώντας τις εξελίξεις και επιχειρώντας να καταλάβει τον χώρο που θέλει στο ενεργειακό παιχνίδι αποκλείοντας το ενδεχόμενο να μείνει απλώς παρατηρητής δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν άλλωστε σαφής: «Το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και ο ενεργειακός πλούτος γύρω από την Κύπρο είναι στρατηγικοί στόχοι για την Τουρκία, εθνικά ζητήματα».

Τα τουρκικά μηνύματα

Και ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει – ως οφείλει – ότι συνεχίζει απρόσκοπτα το ενεργειακό της πρόγραμμα παρά τις απειλές της Τουρκίας, η Αγκυρα προχωρά στη «Γαλάζια Πατρίδα», θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ. Μία τεράστια επιχείρηση επίδειξης δύναμης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και τεταμένη περίοδο.

Τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είναι φυσικό, παρακολουθεί στενά το Ισραήλ, το οποίο επιχειρεί και μία – σχεδόν αόρατη – παρέμβαση στο Κυπριακό σε επίπεδο παρασκηνίου, ενώ την ίδια στιγμή ΗΠΑ και Γαλλία έχουν ξεκαθαρίσει ανοιχτά τη στρατηγική σημασία της Κύπρου για τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Και ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας μπήκαν και επίσημα στον πάγο με την απόφαση αναστολής παράδοσης των F-35, λόγω των S-400, κακό είναι το κλίμα και μεταξύ Αγκυρας – Παρισιού, με αιχμή τις εξελίξεις στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα