Η ιδιωτικότητα στην εφηβεία

11:02 18/12/2018 - Πηγή: In.gr

Όσο το παιδί μεγαλώνει και μπαίνει στην εφηβεία, χρειάζεται περισσότερη ιδιωτικότητα και προσωπικό χώρο. Τώρα αρχίζει και αντιλαμβάνεται περισσότερο την ταυτότητά του και έρχεται αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις. Και χρειάζεται υπευθυνότητα και ανεξαρτησία προκειμένου να τις διαχειριστεί. Αν ένα παιδί περνά πολλές ώρες στο δωμάτιό του ή δεν θέλει ποτέ να μιλάει, μπορεί να είναι ενδείξεις άγχους ή κατάθλιψης.

Πολλές φορές, ένας έφηβος δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον ενήλικο κόσμο. Χρειάζεται ακόμα την απόλυτη στήριξη από εσάς, την επαφή αλλά και την ενθάρρυνση. Πρέπει όμως να το κάνετε

με διακριτικότητα και να του δίνετε χώρο και χρόνο για να κάνει αυτά που θέλει χωρίς εσάς. Μπορείτε να το ρωτήσετε ώστε να είστε ενήμερη για το πού πηγαίνει και με ποιον θα βγει, αλλά φροντίστε να χτυπάτε πάντα πριν μπείτε στο δωμάτιό του, να μην ψάχνετε τα πράγματά του και να θέσετε μαζί τους κανόνες για το πώς θα λειτουργούν τα πράγματα εντός αλλά και εκτός σπιτιού.

Πώς θα έχετε την κατάσταση υπό έλεγχο. Το βασικότερο από όλα είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του και να μην την παραβιάζετε. Συζητήστε και ενημερωθείτε για αυτά που παρακολουθεί στην τηλεόραση και τα social media, μιλήστε για τους κανόνες και ζητήστε του να σας ενημερώνει όταν επιστρέφει σπίτι και εσείς απουσιάζετε. Φροντίστε να του δίνετε την αμέριστη προσοχή σας όταν σας μιλάει και να τρώτε όλοι μαζί σαν οικογένεια ώστε να συζητάτε αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινότητά σας. Μην παρεμβαίνετε στη ζωή του και μην κάνετε ανακριτικές ερωτήσεις.

Εάν το παιδί σπάσει την εμπιστοσύνη σας, αφαιρέστε του ένα προνόμιο, όπως είναι η τηλεόραση ή το να μην πάει σε κάποιο πάρτι. Αν κάνει κάτι πολύ σοβαρότερο, απαγορεύστε του την αγαπημένη του δραστηριότητα ή καθημερινά προνόμια για ένα διάστημα. Οι γονείς που είναι σε επαφή με τα παιδιά και με το τι κάνουν στην καθημερινότητά τους, έχουν παιδιά που δεν εμπλέκονται σε παραβατικές συμπεριφορές, έχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση ουσιών ή σεξ από πολύ νωρίς, τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο και έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα