Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος διαδήλωνε χέρι χέρι με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

10:56 4/6/2020 - Πηγή: In.gr

Για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ διαδήλωσε στο Μπρούκλιν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος. 

Ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος έκανε δήλωση για τη χαοτική κατάσταση, αλλά και την αποτρόπαια δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον Ντέρεκ Σόβιν και ανήρτησε μήνυμα στα σόσιαλ μίντια στο οποίο αναφέρει:

«Η άδικη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ. Η βία γεννά μόνο βία, αλλά όταν αυτή ασκείται από κάποιους στην εξουσία, τότε οφείλουμε να μη μένουμε σιωπηλοί. Να εναντιωθούμε στον ρατσισμό

και να απαιτήσουμε ισονομία για όλους».

Σημειώνεται πως ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ο πρώτος αξιωματούχος θρησκευτικού δόγματος που παίρνει μέρος στις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ.

Ο κ. Ελπιδοφόρος συνεχίζει μάλιστα μια παλαιότερη παράδοση της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην Αμερική που έχει τις ρίζες της στην θρυλική τότε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιάκωβου, δίπλα στον ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Martin Luther King Jr. στο Σέλμα της Αλαμπάμα, το 1965, σε μια στιγμή που καταγράφεται ως κορυφαία και σημείο καμπής στην αμερικανική ιστορία.

Η παρουσία του Ιάκωβου σηματοδότησε και την παρουσία των Ελληνοαμερικανών και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη δημιουργία των ΗΠΑ μετά το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η Ελληνορθόδοξη εκκλησία μπήκε με αυτό τον τρόπο στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια μιας ταραγμένης εποχής για την αμερικανική κοινωνία.

Ποιος ήταν ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος που περπάτησε δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας στην αμερικανική ήπειρο κατά τον 20ό αιώνα, είχε βιώσει θρησκευτική καταπίεση ως παιδί. Γεννημένος στην Ίμβρο της, τότε, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας βρέθηκε από νωρίς στο θρησκευτικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης σε μία περίοδο ραγδαίων αλλαγών για το Πατριαρχείο και τον ρωμαίικο πληθυσμό της νεοπαγούς Τουρκικής Δημοκρατίας πριν αποφασίσει να μεταναστεύσει στην Αμερική.

Μία επιπλέον παράμετρος κατανόησης της προσωπικότητας του Ιακώβου είναι η πρώιμη ενασχόλησή του με το διαχριστιανικό διάλογο ως Αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Υπήρξε ενθουσιώδης υποστηρικτής των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και υποστήριξε τον σκοπό του Κίνγκ.

Η μεγάλη πορεία του 1965, χέρι – χέρι με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Από την αρχή της ποιμαντορίας του στην Αμερική θεώρησε χρέος του να εκδηλώσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στον αγώνα των Αφροαμερικανών των Η.Π.Α. για ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα με τη λευκή πλειοψηφία. Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα του Κινήματος για την Ελευθερία, τον οποίο συντόνιζε ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, παλαιός του γνώριμος από την εποχή που και οι δύο ήταν ιεροκήρυκες στη Βοστώνη, και εξέφρασε τις θέσεις του σε συνεντεύξεις και δημόσιες ομιλίες.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1963 εξέδωσε μία ιστορική ανακοίνωση στην οποία καυτηρίαζε τη στέρηση των βασικών ανθρωπίνων, πολιτικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. Στάθηκε, επίσης, ένθερμος υποστηρικτής της ψήφισης της Πράξης των Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964.

Κορυφαία στιγμή της αντιρατσιστικής δράσης του Ιακώβου στάθηκε η κάθοδός του στην πορεία της Σέλμα, Αλαμπάμα, όπου περπάτησε σφίγγοντας το χέρι του Μ.Λ. Κίνγκ και ηγούμενος μαζί του της πορείας. Αυτή του η εμφάνιση φιλοξενήθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού LIFE και αποτέλεσε ένα ισχυρό μήνυμα προς την αμερικανική κοινωνία, η οποία αντίκρισε ένα λευκό θρησκευτικό ηγέτη να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μαύρων ενώ ταυτόχρονα έδωσε νέα προοπτική στη δράση του ελληνικού στοιχείου στις Η.Π.Α.

Τι έγραψαν τότε οι New York Times

Οι New York Times έγραψαν χαρακτηριστικά για το γεγονός: «Το εντυπωσιακό εξώφυλλο του περιοδικού TIME, που απεικόνιζε τον Δρ. Κινγκ μαζί με τον μαυροντυμένο Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, σηματοδότησε μία νέα παρουσία των Ελληνοαμερικανών και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην αμερικανική ζωή.»

Για το γεγονός της συμμετοχής της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στον αγώνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο βετεράνος οικουμενιστής και Ρωμαιοκαθολικός ιερέας π. John Long είχε δηλώσει ότι: «Βοήθησε τους άλλους να δουν τους Ορθοδόξους ως Αμερικανούς. Παράλληλα έγειρε την προσοχή (των Αμερικανών) στη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ορθοδόξων στη Σοβιετική Ένωση και την Τουρκία.»

Η δυναμική του παρουσία στην κοινωνικοπολιτική σκηνή των Η.Π.Α. συνέχισε να εκδηλώνεται και σε άλλα θέματα. Εξέφρασε ενεργά την αποδοκιμασία του έναντι του πολέμου του Βιετνάμ, υποστήριξε τα δικαιώματα των Εβραίων κατοίκων της Σοβιετικής Ένωσης και ενθάρρυνε την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ζητώντας, παράλληλα, την απόδοση δικαίου στους Άραβες Παλαιστινίους.

Η δήλωση της γυναίκας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος πέθανε το 2005, η σύζυγος του Κίνγκ – Κορέτα Σκοτ ​​Κινγκ – είπε: «Σε μια εποχή που πολλοί από τους πιο εξέχοντες κληρικούς του έθνους ήταν σιωπηλοί, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος υποστήριξε με θάρρος το Κίνημα Ελευθερίας μας και βάδισε μαζί με τον σύζυγό μου και συνέχισε να υποστηρίζει το κίνημα κατά της φτώχειας, του ρατσισμού και της βίας σε όλη του τη ζωή. ”

Keywords
Τυχαία Θέματα