Η ιστορία του σιδηρόδρομου Πειραιά – Κηφισιάς
Ο Αστικός Σιδηρόδρομος Πειραιά – Κηφισιάς, γνωστός ως «Ηλεκτρικός», μετράει σχεδόν ενάμισι αιώνα ζωής. Ατμοκίνητος αρχικά και ηλεκτροκίνητος αργότερα, ο σιδηρόδρομος συνέδεσε το 1869 την Αθήνα με τον Πειραιά, που μέχρι τότε οι άμαξες και τα παμφορεία ήταν το μόνο μέσο συγκοινωνίας μεταξύ τους.
Η πρώτη ιδέα για τη δημιουργία του
Το 1855 ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, καταθέτει το πρώτο νομοσχέδιο για την ίδρυση σιδηροδρόμου Αθήνας – Πειραιά. Είναι ο Νόμος ΤΖ «περί συστάσεως σιδηροδρόμου Απ’ Αθηνών εις Πειραιά», ο οποίος δίνει το δικαίωμα εκμετάλλευσης στην εταιρία που θ’ αναλάμβανε το έργο για 55 χρόνια. Το 1857 το δικαίωμα αυτό αυξάνεται σε 75 χρόνια.
Έπειτα από ανεπιτυχείς προσπάθειες ανάθεσης του έργου, το 1867 κατακυρώνεται στον άγγλο επιχειρηματία Εδουάρδο Πίκερινγκ, ο οποίος το Νοέμβριο του ίδιου έτους αρχίζει να κατασκευάζει το έργο. Ένα χρόνο μετά, το 1868, ο Πίκερινγκ μεταβιβάζει τις υποχρεώσεις του στην ιδρυθείσα από όμιλο Ανώνυμη Εταιρία του «Απ’ Αθηνών εις Πειραιά Σιδηροδρόμου» – Σ.Α.Π. Α.Ε.
Στις 17 Φεβρουαρίου του 1869 η εταιρία έχει τελειώσει το έργο και γίνεται η πρώτη δοκιμή της διαδρομής. Τα επίσημα εγκαίνια γίνονται μέσα σε ατμόσφαιρα γενικής χαράς, στις 27 Φεβρουαρίου 1869, με επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο τη Βασίλισσα Όλγα, τον Πρωθυπουργό Ζαΐμη, υπουργούς, στρατιωτικούς, διπλωμάτες και άλλους επισήμους. Επιτέλους, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Η ατμομηχανή με 6 βαγόνια καλύπτει τη διαδρομή των 8 χιλιομέτρων από το Θησείο στον Πειραιά περίπου σε 19 λεπτά. Οι δύο πόλεις, Αθήνα και Πειραιάς, έχουν πλέον συνδεθεί με σιδερένιες γραμμές.
Τα σχόλια του τύπου της εποχής πολλά και καλά. Στις 3 Μαρτίου του 1869 ο «Αιών» γράφει: «Ο σιδηρόδρομος ήρξατο τακτικώς εργαζόμενος από της τελευταίας Παρασκευής. Η συρροή των επιβατών είναι μεγίστη. Οι πάντες δ’ ομολογούσι τας μεγίστας ωφελείας, ας η κάταρξις του έργου τούτου υπισχνείται. Ευχόμεθα και αύθις, ίνα η μικρά αύτη γραμμή υπάρξει η αρχή του καθ’ όλην την επικράτειαν συμπλέγματος σιδηροδρόμων».
Από το πρώτο επίσημο δρομολόγιο, το 1869, έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 1904 οπότε πραγματοποιήθηκε η ηλεκτροδότηση του σιδηροδρόμου, μεσολάβησαν η στρώση διπλής γραμμής και η έναρξη κατασκευής σήραγγας το 1889 από το Θησείο μέχρι την Ομόνοια (Λυκούργου και Αθηνάς), όπου δημιουργήθηκε και ο παλιός σταθμός της Ομόνοιας, ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 17 Μαΐου του 1895.
Η υπόγεια σήραγγα και η ηλεκτροδότηση προκάλεσε πάλι πολλά και ποικίλα σχόλια του Τύπου της εποχής. Αξίζει να αναφερθούν μερικά που καταδεικνύουν την αντίδραση του κόσμου της εποχής εκείνης σε κάθε καινοτομία.
«Τι να σου πω, αδελφέ, λέγει κάποιος εκ των προσκεκλημένων. Νομίζω ότι πρόκειται να μας κλείσουν «κατά βαρβάρων» με τον Υπόγειον. Και κύψας εις το αυτί του πλησίον του ισταμένου ηρώτησε σοβαρώς:
– Έκαμες την διαθήκην σου;
– Όχι.
– Εξωμολογήθης τουλάχιστον;
– Ούτε.
– Εγώ δεν είχα το θάρρος να έλθω απροετοίμαστος. Αυτή η σήραγξ μου φαίνεται σαν καρμανιόλα.»
Σε άλλο δημοσίευμα, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1904, ο χρονογράφος των «Καιρών» με το ψευδώνυμο «Φαληριώτης», γράφει για τον ηλεκτρικό, πλέον, σιδηρόδρομο:
– Ένα δια το Φάληρον πρώτης.
– Μετ’ επιστροφής;
– Απλούν, απλούν. Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος αν θα φθάσω ζωντανός…
Το 1926 οι ΣΑΠ (Σιδηρόδρομοι Αττικής) που εκμεταλλεύονται το «Θηρίο» της Κηφισιάς, δηλαδή τη Γραμμή από Πλατεία Αττικής μέχρι Κηφισιά, με διακλάδωση από Ν. Ηράκλειο μέχρι Λαύριο, και οι «Τροχιόδρομοι Αθηνών – Πειραιώς» που εκμεταλλεύονται τα Τραμ, συνεργάζονται με τον αγγλικό όμιλο «Πάουερ». Από τη συνεργασία αυτή προκύπτουν δύο Εταιρίες: Η «Ηλεκτρική Εταιρία Μεταφορών» (ΗΕΜ) που αναλαμβάνει την εκμετάλλευση των Τραμ και της Γραμμής της Κηφισιάς και οι «Ελληνικοί Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι» (ΕΗΣ).
Οι ΕΗΣ, όπως αναφέρει το sansimera αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις της πρώην ΣΑΠ και ταυτόχρονα τη δέσμευση να βελτιώσουν την υπάρχουσα γραμμή και να επεκτείνουν την υπόγεια σήραγγα ως το σταθμό «Αττική» με διπλή γραμμή για να ενωθεί ο Ηλεκτρικός με την Κηφισιά, με υπόγειο σταθμό κάτω από την «Ομόνοια». Τα έργα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1928 και στις 21 Ιουλίου του 1930 εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ο υπόγειος σταθμός «Ομόνοια». Αργότερα, το 1948 και το 1949 εγκαινιάζονται αντίστοιχα οι σταθμοί «Βικτώρια» και «Αττική».
Το 1937 η ΗΕΜ αναλαμβάνει την Ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρόμου Κηφισιάς και το 1938 καταργεί το Θηρίο για την πραγματοποίηση του έργου. Τα έργα, όμως, λόγω της κρίσιμης περιόδου, δεν ολοκληρώνονται και φτάνουμε έτσι στο 1950, οπότε παραχωρείται από την ΗΕΜ στην ΕΗΣ η ολοκλήρωση του έργου Ηλεκτροκίνησης και η εκμετάλλευση του σιδηροδρόμου Αθηνών – Κηφισιάς. Οι ΕΗΣ συνεχίζουν τα έργα που καταλήγουν σταδιακά το 1957 με τη λειτουργία του σταθμού της Κηφισιάς. Έτσι, η συγκοινωνία από Πειραιά μέχρι Κηφισιά με τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο είναι πλέον πραγματικότητα.
Την 1 Ιανουαρίου του 1976 οι ΕΗΣ περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο και μετονομάζονται σε ΗΣΑΠ. Α.Ε. (Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών – Πειραιώς).
Σε όλη αυτή τη διαδρομή του, από το 1869 έως σήμερα, ο σιδηρόδρομος έζησε στιγμές μεγαλείου και συμφορές. Μετέφερε βασιλείς, υψηλούς επισκέπτες, έδωσε το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, μετέφερε στρατιώτες του πολέμου 1912 – 1913. Βομβαρδίστηκε και επέζησε, πραγματοποιώντας εκατομμύρια δρομολόγια, που εξυπηρέτησαν δισεκατομμύρια επιβάτες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το πενταψήφιο νούμερο που σου στέλνει μήνυμα και σε χρεώνει
- Μοιραίο το βραδινό κολύμπι για 29χρονη στην Κρήτη
- Ράγισαν καρδιές για τον 14χρονο που σκοτώθηκε ενώ έκανε ποδήλατο
- Φονικό στην πλατεία Αμερικής: Πώς έπεσε νεκρός ο 18χρονος - Ποιοι και γιατί τον σκότωσαν;
- Νέο επεισόδιο στην κόντρα Λουξ με Coca – Cola
- Συντάξεις: Τι θα δουν 1,7 εκατ. συνταξιούχοι με τις προσωπικές διαφορές
- Αλλαγή ώρας 2019: Πότε γυρίζουν τα ρολόγια στη χειμερινή ώρα
- Skunk: Το ναρκωτικό που θερίζει στα σχολεία της Αθήνας
- Καρκίνος προστάτη: Ο τρόπος ζωής που επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Η καλοσύνη στους καιρούς της αγριότητας
- Γιατί ο Μητσοτάκης «χτυπά» το… target group του Τσίπρα και του κλέβει ψηφοφόρους
- Ιράν : Είμαστε έτοιμοι για ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
- Θεοδωρικάκος: Έρχονται 8.500 προσλήψεις – Σε ποιους τομείς
- Οργανωμένο σχέδιο επιθέσεων τη νύχτα σε τράπεζες και σε γραφεία της ΝΔ
- Ηχούν ξανά τα τύμπανα του πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
- BB King: H Google τιμά με doodle τον κιθαρίστα και τραγουδοποιό
- Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου λόγω των επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία
- Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε θαλαμηγό στο Παλιούρι Χαλκιδικής
- Επιστολή στον Ακιντζί από τον πατέρα του 16χρονου που κατέβασε την τουρκική σημαία
- Τελευταία Νέα In.gr
- Η ιστορία του σιδηρόδρομου Πειραιά – Κηφισιάς
- Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 17χρονη μετά από κατανάλωση αλκόολ
- Ανατροπές στους φόρους: Δείτε τι θα πληρώσετε το 2020
- Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε θαλαμηγό στο Παλιούρι Χαλκιδικής
- Λούτρακι: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Ανησυχία για αναζωπυρώσεις
- Στ. Νικολαΐδης στο One Channel: O κόσμος εκτιμά το καλό θέατρο
- Τρομερή Μαρσέιγ «βύθισε» το Πριγκιπάτο (3-4)
- Πέθανε ο επικεφαλής της ροκ μπάντας «The Cars»
- Το φαινόμενο «Μαρία Κάλλας»
- Η λίμνη Οχρίδα «αποκαλύπτει» την ιστορία του κλίματος στη Μεσόγειο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λάρισα: Γνωρίζοντας το «Κάστρο της Βελίκας»
- Μια δύσκολη συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα μεταξύ Τζόνσον και Γιούνκερ
- Πυρκαγιά σε θαλαμηγό στο Παλιούρι Χαλκιδικής - Σώοι οι επιβαίνοντες
- Πέθανε ο επικεφαλής της ροκ μπάντας «The Cars»
- Κόρη Ρωχάμη: Ο πατέρας μου δραπέτευσε για να έρθει να με δει όταν γεννήθηκα
- Πότε αλλάζει η ώρα
- Συνάντηση Τζόνσον και Γιούνκερ σήμερα
- Στο Βερολίνο με σημαντική ατζέντα ο Νίκος Δένδιας
- B.B. King: Αφιερωμένο στον κιθαρίστα και τραγουδοποιό το doodle της google (vid)
- Τραγωδία: 50χρονος σκοτώθηκε μετά από πτώση του ανεμοπτέρου του