Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση

16:38 2/3/2019 - Πηγή: In.gr

Κάποιες διαπιστώσεις ουσίας από το εφετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μπορούν να συνοψιστούν σε μερικά σημεία:

Η κυβέρνηση, δια του Πρωθυπουργού δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο σχέδιο για το διάστημα που της απομένει. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε κάνοντας έναν δικό του, ιδιότυπο απολογισμό, επαινόντας τον εαυτό του και την κυβέρνησή του. Στην ομιλία του δεν υπήρξε π.χ. ούτε μία νύξη για το τι σχεδιάζει να κάνει

στο πεδίο της ανάπτυξης ή της υπέρβασης όλων των προβλημάτων στα οποία έχει εγκλωβιστεί η ελληνική οινομία. Γενικά και αόριστα ευχολόγια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, έστειλε ένα μήνυμα που δεν χωρεί πολλές ερμηνείες. Όπως είπε, αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση θα προτάξει την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και εφόσον αυτές προχωρήσουν, θα συζητήσει με τις Βρυξέλλες την επαναδιαπραγμάτευση των εξοντωτικών υπερπλεονασμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις ξένων συμμετεχόντων στο Φόρουμ, αξιοσημείωτη ήταν η επισήμανση του Γερούν Ντάισελμπλουμ για ένα γνωστό πρόβλημα. Όπως είπε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό τι ακριβώς συνέβη τα εννέα προηγούμενα χρόνια. Και δεν έχει συμβεί αυτό επειδή καμία κυβέρνηση δεν υιοθέτησε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να συμβούν στην ελληνική οικονομία. Ό,τι έγινε, συνέβη με δυσθυμία και ως αγγαρεία, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, υπήρξαν παρεμβάσεις που ανέδειξαν διαφαινόμενα αδιέξοδα. Σε μία από τις συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων τριών από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις (Chipita, Titan, Aegean), ένα από τα συμπεράσματα ήταν πως όποιος δεν έχει κατά μείζονα λόγο εξαγωγική δραστηριότητα ή και παραγωγική βάση στο εξωτερικό, πολύ δύσκολα μπορεί να επιβιώσει. Όχι και πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα για το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην χώρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα μοιάζει ακόμη να κυριαρχείται από την αναζήτηση και την αβεβαιότητα ως προς την υλοποίηση ενός σχεδίου.

Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση περιγράφει κάποιες προτάσεις. Τελούν υπό την αίρεση της εκλογικής της δύναμης.

Το θέμα είναι όμως αν και η σημερινή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμβάλλει εποικοδομητικά την επομένη των εκλογών.

Αν το μήνυμα για εθνική συνεννόηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δ. Λιάκου από το Φόρουμ, είναι ειλικρινές ή αν οι πολεμικές διαθέσεις που εκδηλώνονται από τους υπολοίπους της κυβέρνησης θα επικρατήσουν.

Αν τα ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά και την Σοσιαλδημοκρατία θα έχουν και μία τέτοια διάσταση ή αν πρόκειται απλώς για πυροτεχνήματα και για εκλογική γυμναστική.

Αν με λίγα λόγια, τους επόμενους μήνες η Ελλάδα, δια των αρμοδίων πολιτικών δυνάμεων, θα κατορθώσει να κάνει την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, που έλειψε την τελευταία δεκαετία: την αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα