Η μήνυση της Alpha Bank ξεσκεπάζει τις μεθοδεύσεις Λαυρεντιάδη

23:20 24/12/2018 - Πηγή: In.gr

Οι μεθοδεύσεις με τις οποίες ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης επιχειρούσε να μεταβιβάσει την όλη επιχειρηματική δραστηριότητα της ELFE σε εταιρείες συμφερόντων του, με τελικό σκοπό να απομείνει το «άδειο κουφάρι της» -και τα χρέη της εννοείται- στην Τράπεζα, το ελληνικό Δημόσιο και τους προμηθευτές, περιγράφονται λεπτομερώς στη μήνυση κατά παντός υπευθύνου που έχει καταθέσει ήδη

από το 2016 η Alpha Bank στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Όπως αποκάλυψε προ ημερών η εφημερίδα «Τα Νέα», με τη μηνυτήρια αναφορά της η Alpha Bank ζητά να διερευνηθεί εάν η μεταβίβαση της όλης επιχειρηματικής δραστηριότητας της ELFE στις, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD, αποτελεί «συμπαικτική μεθόδευση που αποσκοπεί στο να αποκομίζουν και να απομυζούν τα έσοδα» από τη λειτουργία της ELFE σε δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου οι εταιρείες αυτές.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της μηνυτήριας αναφοράς είναι είναι το εξής: Η τράπεζα εκτίμησε τα μισθωτήρια συμβόλαια της ELFE με τις δύο συνδεδεμένες εταιρείες («ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ» και «PFIC LTD») σε 6,6 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το πραγματικό μίσθωμα κινήθηκε μόλις λίγο πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ.

«Τα ανωτέρω συμφωνηθέντα μισθώματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ουδόλως αντιπροσωπεύουν, ούτε στο ελάχιστο, την εύλογη μισθωτική αξία του όλου βιομηχανικού εξοπλισμού του βιομηχανικού συγκροτήματος, που σύμφωνα με έκθεση της Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε. υπολογίζεται σε 6,68 εκατομμύρια ετησίως», αναφέρεται στην μήνυση.

Η Alpha Bank ζητά να εξετασθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απάτης, καθώς όταν αναζήτησε με βάση διαταγή πληρωμής τα μισθώματα μέχρι του ποσού των 5,2 εκατ. στους λογαριασμούς της ELFE, δεν τα εντόπισε και η επιχειρηματολογία που προεβλήθη ήταν ότι είχαν προκαταβληθεί για την 20ετή διάρκειά τους!

Η τράπεζα αμφισβητεί την ειλικρίνεια των δηλώσεων αυτών και θεωρεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας κατασχέσεως εις χείρας τρίτου (των μισθωμάτων) ενδεικτικό μιας διαδικασίας απέκδυσης της ELFE από τα περιουσιακά της στοιχεία.

Η τράπεζα καταλήγει στη μηνυτήρια αναφορά της ότι τα δύο συμφωνητικά, που ελήφθησαν υπ’ όψιν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, θα πρέπει να ελεγχθούν από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές «ως προς το υποστατό, νόμιμο και βάσιμο αυτών, εάν δηλαδή είναι εικονικά ή όχι και δη αν καλύπτουν ή όχι το εύλογο μίσθωμα, που αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος ασκήσεως της όλης επιχειρηματικής-παραγωγικής δραστηριότητας της ELFE και εκμεταλλεύσεως του μηχανολογικού εξοπλισμού της στους νέους φορείς».

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες της ΔΕΠΑ κατά Λαυρεντιάδη

Η 53 σελίδων μήνυση, που κατατέθηκε στα πρακτικά της Βουλής από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, αποτελεί κόλαφο για τον Λαυρεντιάδη, καθώς επιβεβαιώνει ταυτόχρονα και τους ισχυρισμούς της ΔΕΠΑ, -στη δική της μήνυση που κατέθεσε στις 19 Δεκεμβρίου 2017- περί μεθοδεύσεων του υπόδικου επιχειρηματία προκειμένου να ξεπλένει χρήμα μέσα από συνδεδεμένες με την ELFE επιχειρήσεις, φεσώνοντας παράλληλα όσους είχαν απαιτήσεις από την λιπασματοβιομηχανία.

Σημειώνεται πως ήδη από τις 29 Δεκεμβρίου του 2016 η Alpha Bank προειδοποιούσε ότι η ELFE θα καταστεί αναξιόχρεη με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αφού θα έχει απωλέσει μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της. Η Τράπεζα ζητούσε να διερευνηθεί η πιθανή τέλεση των αδικημάτων της απάτης κατ᾽ εξακολούθηση από κοινού με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου «περί καταχραστών του Δημόσιου», οι οποίες επισύρουν έως και την ισόβια κάθειρξη.

Ωστόσο, παρά την αναλυτική τεκμηρίωσή της η μηνυτήρια αναφορά δεν έχει ακόμη αποτελέσει τη βάση για την άσκηση μιας ακόμη ποινικής δίωξης σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, ο Εισαγγελέας ζήτησε από την Οικονομική Αστυνομία να διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα στο πλαίσια της προανάκρισης.

Από την πλευρά της η Οικονομική Αστυνομία απηύθυνε αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Κύπρο προκειμένου να διαπιστωθεί ο πραγματικός δικαιούχος των εταιρειών ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD. Η διαδικασία αυτή φαίνεται πως έχει καθυστερήσει την προανάκριση και την άσκηση ποινικής δίωξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα