Μητσοτάκης για το άσυλο: Αναγέννηση των Πανεπιστημίων, δεν γίνονται αποδεκτές πρακτικές μπράβων

13:35 8/8/2019 - Πηγή: In.gr

Το μήνυμα ότι η διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο φέρνει την αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής και στην πραγματικότητα πρόκειται για αποκατάσταση της έννοιας του ασύλου έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου να υπερψηφίσουν τη διάταξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για κάλεσμα ενότητας με εθνικό και μόνο πρόσημο για χάρη των πανεπιστημίων και -απευθυνόμενος

κυρίως προς την πλευρά του ΚΙΝΑΛ- τόνισε: «Προσδοκώ ότι τα προοδευτικά κόμματα θα σταθούν με την προοδευτική πλευρά της ιστορίας και θα ψηφίσουν τη διάταξη».

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι φοιτητές που σπουδάζουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού θα αντιληφθούν ότι η ελευθερία στο Πανεπιστήμιο κάθε άλλο παρά ασυμβίβαστη είναι με την ομαλή λειτουργία του και ίσως αποφασίσουν να παραμείνουν εκεί και να μην επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας το σκεπτικό των διατάξεων για το πανεπιστημιακό άσυλο, τόνισε ότι «τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα» και πως «η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της, να τους παρέχει γνώση, προοπτική και ασφάλεια».

Έκανε λόγο για ρύθμιση «που υπηρετεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη διακίνηση ιδεών, χωρίς τον φόβο του μίσους και των καταστροφών, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο».

Υπογράμμισε ότι «τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα, διεκδικούν το κύρος και τη λάμψη που τους αξίζει, με καθηγητές ελεύθερους να διδάσκουν και φοιτητές ελεύθερους να αμφισβητούν».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής και αποκατάσταση της πραγματικής έννοιας του ασύλου» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές πρακτικές μαφιόζων και μπράβων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η οπισθοδρόμηση, ενώ εμείς η πραγματική πρόοδος» και τόνισε πως «η διάταξη αυτή στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει δημοκρατία και πως δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών και πως εκτός από τις ανώνυμες συλλογικότητες, υπάρχει ο επώνυμος φοιτητής».

Παίρνω τον λόγο για να επισημάνω ορισμένες κρίσιμες πλευρές της θέσης μας για το πανεπιστημιακό άσυλο. Ζωντανά στο βήμα της Βουλής.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα