Κάλεσμα «ενότητας» απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας προχωρώντας σε… επίθεση εναντίον όλων

20:44 4/3/2019 - Πηγή: In.gr

Σε ένα κάλεσμα «ενότητας» προς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, το οποίο ωστόσο χαρακτηρίστηκε από ευθείες και έμμεσες επιθέσεις σε όλους όσους υποτίθεται ότι επιχειρεί να ενώσει προχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη» στο ξενοδοχείο Divani Caravel την οποία διοργάνωσαν η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ). Ο Α. Τσίπρας στην ομιλία του επιτέθηκε διαδοχικά τόσο στις παλαιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του στη Φώφη Γεννηματά, το Σταύρο Θεοδωράκη, με τον πρωθυπουργό να αποδομεί επί της ουσίας, όλους όσους υποτίθεται ότι θέλει να ενώσει και δημιουργώντας ερωτηματικά σε ποιους τελικά στοχεύει αυτό το κάλεσμα συμπόρευσης, όπως το χαρακτηρίζει.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του επικρίνοντας την απουσία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη από την εκδήλωση λέγοντας ότι δείχνει έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις και τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν, για να σχολιάσει στη συνέχεια ότι ίσως δικαιολογείται η απουσία τους, καθώς η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τη συζήτηση για την προοδευτική διακυβέρνηση, ενδεχομένως τους προκαλεί ερωτηματικά και φοβίες.

«Ολοκληρώσαμε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, καταφέρνοντας να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που βασίστηκε στην προτεραιότητα της υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας και του κόσμου της εργασίας. Αποδείξαμε ότι υπάρχει κι’ άλλος δρόμος», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, με την ομιλία του παρότι επανέλαβε πολλές φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχειρεί να αλώσει το χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά να πείσει, να μην ξεφεύγει από το διχαστικό λόγο, με το βλέμμα στις επικείμενες εκλογές. Υποστήριξε δε ότι η Κεντροαριστερά πρέπει να αλλάξει στρατηγική, προσθέτοντας ότι αυτός ο χώρος δεν μπορεί να έχει στόχο την ήττα ενός κόμματος της Αριστεράς και την στρατηγική νίκη της Δεξιάς, γιατί κάτι τέτοιο όπως είπε είναι λάθος. Και μάλιστα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όταν συμβαδίζει με μία δεξιά που έχει κάνει πολλά βήματα δεξιότερα.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση Καραμανλή λέγοντας ότι η «δεξιά κυβέρνηση, λίγο πριν τη κρίση, φρόντισε να εκτινάξει το έλλειμμα σε δυσθεώρητα μεγέθη», όσο και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας ότι μετά τη δεξιά κυβέρνηση, ακολούθησε «το μοιραίο λάθος, για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, να παραδοθούν τα κλειδιά της διαχείρισης στο ΔΝΤ. Και έτσι η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο μιας αποτυχημένης πειραματικής εφαρμογής του δόγματος του σοκ». .

Αναφερόμενος στο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ήταν σαφώς ηπιότερο και εστίασε – όπως υποστήριξε – σε αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι ολοκληρώθηκε με την κοινωνία να μένει όρθια.

Το δίλημμα των ευρωεκλογών

Μιλώντας για την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού ο κ. Τσίπρας είπε ότι οφείλεται στην πολιτική διαχείριση της κρίσης για να προσθέσει ότι το πάντρεμα ακραίας δεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού συγκροτεί την «αντιευρωπαϊκή Διεθνή» στην καρδιά της Ευρώπης και σε αυτή τη βάση έθεσε για ακόμα μία φορά το δίλημμα των ευρωεκλογών.

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα κυβερνητικά εγχειρήματα στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ως ένα «διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα στην Ευρώπη».

Είπε ότι ερχόμενες ευρωεκλογές είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ωστόσο τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί σοσιαλιστές, κομμουνιστές, αριστεροί και πράσινοι, ιστορικές και σε ότι αφορά την τρέχουσα συγκυρία. Την ίδια στιγμή μίλησε για την ανάγκη να τεθεί ως προτεραιότητα η δημιουργία αναχώματος «στην έφοδο της ακροδεξιάς και στην καταστροφική για τους λαούς μας ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, που άλλωστε είναι αυτός που τρέφει την ακροδεξιά». Κάλεσε σε μία Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία, καλώντας για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, βασισμένο σε πολιτικές ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.Τάχθηκε κατά της «πολυδιάσπασης» όπως είπε των δυνάμεων που πραγματικά μάχονται το νεοφιλελευθερισμό και τον εκφασισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής, αναφέρθηκε στο κάλεσμα συμπαράταξης που όπως είπε πήρε απόφαση να η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση της, για να προσθέσει ότι γνωρίζει ότι κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν με καχυποψία αυτή την πρωτοβουλία με τις αιχμές να μην στρέφονται μόνο εναντίον του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού αλλά και όσων εκφράζουν αντιρρήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί για ακόμα μία φορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, καταφερόμενος εναντίον όσων διαφώνησαν και χαρακτηρίζοντας την ως «γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας. Στο ίδιο πλαίσιο επιτέθηκε για ακόμα μία φορά και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «κάποιοι δεν τόλμησαν να διακινδυνεύσουν πολύ μικρότερο κόστος και ας αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επιτεθεί εμμέσως και εναντίον του ΚΚΕ, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τον ιστορικό ρόλο που του αναλογεί σε αυτό τον «ταυτοτικό» αγώνα για την Ευρώπη.

Παρακολουθείστε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Oμιλία στην εκδήλωση «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη».

Oμιλία στην εκδήλωση «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη».

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα