Η ώρα της αλήθειας για Ποτάμι και Πρέσπες – Θεοδωράκης: Δεν θα λέμε σε όλα όχι

19:20 17/1/2019 - Πηγή: In.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και βουλευτών του Ποταμιού με τη συμμετοχή και των ευρωβουλευτών Μιλτιάδη Κύρκου και Γιώργου Γραμματικάκη, όπου εξετάζονται όλα τα δεδομένα ώστε να καθοριστεί η στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η εξασφάλιση μιας ενιαίας γραμμής στο Πολιτικό Συμβούλιο δεν αναμένεται να είναι μια καθόλου εύκολη

υπόθεση καθώς θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο ή ακόμη και τρεις διαφορετικές γραμμές.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξει τελικώς απόφαση, αυτή αναμένεται να δώσει και μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα εάν η Συμφωνία των Πρεσπών θα συγκεντρώσει ή όχι εύκολα τις 151 ψήφους, καθώς θα ξεκαθαρίσει εάν το κόμμα θα προσανατολιστεί προς την αποχή ή την υπερψήφιση.

Θεοδωράκης: Δεν θα λέμε σε όλα όχι

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του OPEN, το πολιτικό συμβούλιο ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση, καθώς υπήρξε συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού με τους κ. κ. Αμυρά και Ψαριανό, καθώς είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Ψαριανού ο οποίος είπε καυστικά πως ο ίδιος δεν έχει θέση στο Ποτάμι «αν το κόμμα αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό του Ζουράρι».

«Δεν θα λέμε σε όλα όχι, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν, αλλά ούτε γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση, με όχι και κραυγές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα όχι κατ’ ανάγκη το κόμμα μας και αυτό είναι πρόβλημα», ανέφερε προσερχόμενος στο πολιτικό συμβούλιο ο κ. Θεοδωράκης.

Οι τρεις απόψεις

Οι απόψεις που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στο Ποτάμι είναι τρεις.

Οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς προκρίνουν την ψήφιση της συμφωνίας, ενώ αντίθετα οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός την καταψήφισή της λόγω «της πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο συνεργαζόμενος Σπύρος Λυκούδης, επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς, θεωρεί μεν θετική τη συμφωνία, θα καθορίσει δε τη στάση του λαμβάνοντας υπόψιν το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας επιφέρει μια ξαφνική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, της μιας ψήφου. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, όμως δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση με κραυγές. θα προσπαθήσουμε ακόμη και σ΄αυτήν την καταχνιά να βρίσκουμε κάτι που θα βοηθάει τη χώρα και την πατρίδα. Όχι κατ’ ανάγκη το κόμμα κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα».

Τι λέει το «Ποτάμι εξωτερικού»

Την ίδια στιγμή, σαφώς υπέρ της συμφωνίας τάσσονται οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού.

«Το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να αλλάξει άποψη, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει, έχουμε ξοδέψει πάρα πολύ χρόνο», τόνισε σε δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κύρκος.

«Πιστεύω πως το Ποτάμι όπως είχε δηλώσει «ψήφο κατά συνείδηση» -δύο βουλευτές του έχουν ήδη σταθερά τοποθετηθεί κατά της συμφωνίας- αλλά από εκεί και πέρα οι άλλοι τέσσερις δεν βλέπω κανέναν λόγο ή κανέναν τρόπο που θα μπορέσουν να μην ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Θα είναι μία ρήξη, όχι με αυτά που οι ίδιοι πιστεύουν επί χρόνια, αλλά με την πολιτική μας των τελευταίων χρόνων, με τις δηλώσεις των τελευταίων μηνών και με τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ότι το συμφέρον της πατρίδας του είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε κομματική στόχευση», εξήγησε ο κ. Κύρκος μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και ο έτερος ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, ο οποίος, μιλώντας στο ρ/φ Κόκκινο, τόνισε πως ελπίζει οτι το Ποτάμι θα κρατήσει και αυτό θετική στάση υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. “Η τοποθέτησή μου υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία πιστεύω ότι πρέπει να κρατήσει και Το Ποτάμι υπαγορεύεται από «προσωπικό και πολιτικό χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γραμματικάκης. Για τη συμφωνία, είπε ότι «είναι καλή και για τα δύο κράτη, και ειδικά για την Ελλάδα, γιατί ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας και συνεργασίας με τον βόρειο γείτονά μας, την νυν αποκαλούμενη Βόρεια Μακεδονία».

Keywords
Τυχαία Θέματα