Η ώρα της αλήθειας για Τουρκία – Oruc Reis : Οι διπλωματικές κινήσεις στη σκακιέρα πριν το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

14:34 14/8/2020 - Πηγή: In.gr

Μέρα εξελίξεων προβλέπεται η σημερινή με την Ελλάδα να προσδοκά στην έκφραση έμπρακτης και σαφούς στήριξη από την ΕΕ αλλά και από τις ΗΠΑ.

Βιέννη και Βρυξέλλες στο επίκεντρο των διπλωματικών εξελίξεων

Το θέατρο των διπλωματικών διεργασιών αυτή τη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση έχει μεταφερθεί στη Βιέννη όπου

ο Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ενώ από την αυστριακή πρωτεύουσα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε λίγη ώρα θα πάρει μέρος στη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 4μμ ώρα Ελλάδας υπό τη σκιά των απειλών Ερντογάν, και με το Oruc Reis, να βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Βασικό μέλημα της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας είναι, να καταγραφεί ως απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών ότι αναγνωρίζεται η συμφωνία που έχει υπογράψει με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του «για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μία ώρα. Πέραν της Γαλλίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών που ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ερώτημα αποτελεί η στάση της Γερμανίας και άλλων χωρών που δεν είναι και οι πλέον ένθερμοι θιασώτες της άποψης περί επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά.

«Οι τουρκικές προκλήσεις θα έχουν συνέπειες»

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και το να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της ΕΕ – που κοινώς είναι γνωστό ως «η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενεργοποιείται στις περιπτώσεις που ένα κράτος μέλος της ΕΕ «είναι θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το εν λόγω άρθρο.

Μιλώντας στα ΝΕΑ και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη, λίγες ώρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε και την συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία καλώντας την να αντιληφθεί πως «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της Ε.Ε θα έχουν συνέπειες».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα τεθεί θέμα θέμα ενεργοποίησης του άρθρου 42 των Συνθηκών της ΕΕ, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι είχε προϊδεάσει πως «αναλόγως των εξελίξεων και της συμπεριφοράς της Τουρκίας, θα ήμουν αναγκασμένος να το ζητήσω». Και προσθέτει με νόημα: «Σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία η ΕΕ πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι έκνομες συμπεριφορές δεν μπορούν να είναι αποδεκτές και πρέπει να τερματισθούν».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Δένδιας, αναφέρεται στον ρόλο της Μέρκελ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι «μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων».

Τονίζει μεταξύ άλλων, πως οι δηλώσεις της Άγκυρας για προσφυγή σε διμερή διάλογο είναι προσχηματικές, ενώ κάνει ειδική μνεία στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να καταστεί δυνατή η προσφυγή στη Χάγη.

Ερωτηθείς, ειδικότερα για την κατάσταση που σοβεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως η ελληνική πλευρά εργάζεται διά της διπλωματικής οδού, ώστε να αποφευχθεί ένα «θερμό» επεισόδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στη διπλωματία των κανονιοφόρων».

Ο Ερντογάν να αποσύρει τις δυνάμεις από την περιοχή

«Δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό καθεστώς εκβιασμού και υπό την απειλή κανονιοφόρων. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε προς την τουρκική πλευρά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, θα λάβουν μέρος στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και σε άλλες συναντήσεις, όπως με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κ. Πομπέο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε, πως από το ΣΕΥ, σήμερα, η Ευρώπη πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας και έμπρακτης συμπαράστασης προς την Ελλάδα.

«Ο κ. Ερντογάν πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή. Η πρόσκλησή του για διάλογο είναι προσχηματική και αυτό το αντιλαμβάνεται η διεθνής κοινότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε, ακόμη, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στη σημασία που έχουν οι συμμαχίες που διαμορφώνει η Ελλάδα επισημαίνοντας πως η χώρα μας έχει καλλιεργήσει στρατηγικές σχέσεις με άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Γαλλία και στη στήριξη που παρέχεται στη χώρα μας από τον Γάλλο Πρόεδρο, ενώ με αφορμή την κοινή αεροναυτική άσκηση, σημείωσε πως εστάλη το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι ανεξαρτήτως των διεθνών συμμαχιών, οι ένοπλες δυνάμεις είναι εδώ για να προστατέψουν την εθνική μας κυριαρχία, με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα.

Κρίσιμη συνάντηση Δένδια με Πομπέο – Στο πλευρό της Ελλάδας Αμερικανοί Γερουσιαστές

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συνάντηση που θα έχει στη Βιέννη, ο Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στην οποία ο Έλληνας υπουργός θα θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας σημειώνοντας ότι αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, όπως ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση προσδοκά σε πιο ενεργή ανάμιξη των Αμερικανών καθώς αυτή τη στιγμή η μόνη μεγάλη δύναμη που εμφανίζεται να είναι ο μεγάλος παίχτης στην περιοχή είναι η Γερμανία ως μεσολαβητής και συνομιλητής Ελλάδας και Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, δέχεται βροχή επιστολών από το Κογκρέσο, με τις οποίες οι βουλευτές και γερουσιαστές του ζητούν να αξιοποιήσει τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Δένδια προκειμένου να καλέσει ευθέως την Άγκυρα να απομακρύνει όλα τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το MEGA, σε επιστολή των γερουσιαστών, Chris van Hollen και Bob Menendez, επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συζητήσουν από κοινού με την ΕΕ ένα σχέδιο συνολικών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας.

Σε μια δεύτερη επιστολή, οι συμπρόεδροι της ελληνοϊσραηλινής συμμαχίας στο Κογκρέσο τονίζουν στον Μάικ Πομπέο ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια κλιμάκωση που θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η αμερικανική διπλωματία έχει δύο βασικούς στόχους. Πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η αποκλιμάκωση στην περιοχή και σε δεύτερη φάση να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για τον ερευνητικό διάλογο.

Δύο από τις ισχυρότερες ομογενειακές οργανώσεις στις ΗΠΑ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δύο από τις ισχυρότερες ομογενειακές οργανώσεις Ελλήνων και Εβραίων καλούν τις ΗΠΑ να λάβουν ξεκάθαρη στάση σχετικά με την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και πρακτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την πρόκληση που αποτελεί για την ελληνική κυριαρχία ο πλους του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Oruc Reis», συνοδεία τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Αυτή η κοινή επιστολή τους προς τον Μάικ Πομπέο, από το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσία (Hellenic American Leadership Council – HALC) και την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee – AJC), έρχεται λίγο πριν από την κρίσιμη, όπως όλοι εκτιμούν, συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια το απόγευμα της Παρασκευής 14 Αυγούστου στη Βιέννη.

Να καταστήσετε σαφές…

«Σας καλούμε να καταστήσετε σαφές ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στην ελληνική και κυπριακή κυριαρχία από την Τουρκία είναι απαράδεκτη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και να καλέσετε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές δραστηριότητες του Oruc Reis, να τιμήσει το moratorium που είχε προηγουμένως συμφωνηθεί σε σχέση με δραστηριότητες έρευνας σε ύδατα στα οποία η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή την οποία υπογράφουν οι Ντέιβιντ Χάρις, εκ μέρους της AJC και ο Έντυ Ζεμενίδης, εκ μέρους του HALC.

Η ΕΕ να μιλήσει σαφή γλώσσα απέναντι στην Τουρκία

«Ανησυχητικές οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που νωρίς το απόγευμα θα έχει συνομιλίες στη Βιέννη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο οποίος φθάνει αυτή την ώρα στην αυστριακή πρωτεύουσα για την σημαντική συνάντησή του, το απόγευμα, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ασκώντας κριτική στην στάση της Τουρκίας, επισήμανε ότι «η τουρκική πολιτική – μεταξύ άλλων στη Λιβύη και στη Συρία – όπως επίσης πρόσφατα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει στην Ευρώπη σε αλλαγή σκέψης. Για το λόγο αυτό, η Αυστρία συνεχίζει να ζητά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Οι κύριοι Δένδιας και Σάλενμπεργκ, μετά τις συνομιλίες τους στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, θα συμμετάσχουν από κοινού μέσω τηλεδιάσκεψης στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Πρόσφατα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε καταγγείλει την μετατροπή από την Τουρκία της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ως «νεότερο κρίκο σε μία αλυσίδα προκλήσεων» σημειώνοντας πως «απλά η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης».

Ο ίδιος είχε τονίσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκεί απέναντι στην Τουρκία «μία ισχυρή πολιτική και να μιλά μία σαφή γλώσσα (…) σε μία σταθερή βάση αξιών».

Ταυτόχρονα, είχε ζητήσει εκ νέου την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ‘Αγκυρα, επισημαίνοντας ότι «και εδώ η ΕΕ θα έπρεπε να κάνει μία σαφή τομή και να δηλώσει πως όλα αυτά δεν είναι πλέον επιτρεπτά και σωστά».

Επιστολές Τσαβούσογλου

Την ίδια ώρα επιστολές στον Ζόζεπ Μπορέλ και τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ απέστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζητώντας να μην λάβουν «άδικη απόφαση κατά της Τουρκίας», όπως αναφέρει.

Παρόμοιες επιστολές στάλθηκαν από τον Τούρκο ΥΠΕΞ στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τους ΥΠΕΞ των μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα