Η υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο Moody’s και η νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να πείσει ότι η τουρκική οικονομία έχει ήδη μπει σε ανάπτυξη, παρά τη σημαντική υποχώρηση του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα και των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
Όμως, δεν είναι ίδια η γνώμη και των μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο οίκος Moody’s που υποβάθμισε ακόμη περισσότερο το χρέος της χώρας, οδηγώντας το στην κατηγορία B2 με αρνητική προοπτική, δηλαδή πέντε
Η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης ήταν να υπογραμμίσει ότι έχει ήδη μπει σε τροχιά εξόδου από την βαθιά ύφεση και για αυτό ο Ερντογάν κάλεσε να αγνοηθούν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Από την άλλη, η Moody’s υπογράμμισε ότι ακόμη και η επιστροφή σε ονομαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική προοπτική του τουρκικού χρέους.
Moody’s: Η Τουρκία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει κρίση στο ισοζύγιο πληρωμώνΗ ανησυχία του ξένου οίκου αξιολόγησης έχει να κάνει με τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας και τον κίνδυνο αυτές οι εξωτερικές ευαλωτότητες να μετασχηματιστούν και σε κρίση χρέους.
Η σχετική έκθεση υπογραμμίζει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας έχουν κινηθεί καθοδικά για χρόνια, αλλά τώρα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και χρόνια ως ποσοστό του ΑΕΠ εξαιτίας των προσπαθειών της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να υπερασπιστεί την ισοτιμία της λίρας. Το αποτέλεσμα είναι τα συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα, εξαιρουμένου του χρυσού, να είναι στις 4 Σεπτεμβρίου στα 44,9 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά 40% από την αρχή της χρονιάς.
Η έκθεση αναγνωρίζει τα μέτρα που έχει πάρει η τουρκική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού της γραμμής swap που έχει με το Κατάρ στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια και έχοντας επιβάλει αντίστοιχες αυξήσεις στις απαιτήσεις για συναλλαγματικά αποθέματα των τραπεζών, αλλά δεν τα θεωρεί επαρκή άμυνα. Η πρόβλεψη της Moody’s είναι ότι ο δείκτης εξωτερικής ευαλωτότητας (EVI) της Τουρκίας που δείχνει την επάρκεια των συναλλαγματικών της αποθεμάτων για να καλυφθούν οι απαιτήσεις πληρών του εξωτερικού χρέους ανέβηκε από 263% το 2019 σε 409% το 2020. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία έχει γίνει πολύ πιο ευάλωτη στις αλλαγές διάθεσης των διεθνών επενδυτών.
Στην πραγματικότητα, εάν αφαιρεθούν τα υποχρεωτική συναλλαγματικά αποθέματα των τραπεζών, τα υπόλοιπα συναλλαγματικά αποθέματα είναι κοντά στο μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των αποθεμάτων των εμπορικών τραπεζών στην κεντρική τράπεζα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις θέσεις σε αυτά τα swap εάν αυτά δεν επεκταθεί η διάρκειά των συγκεκριμένων ανοιχτών θέσεων. Από την άλλη, η Τουρκία εξακολουθεί να έχει υψηλά αποθέματα χρυσού 42,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή της χρονιάς.
Το πρόβλημα, κατά τον οίκο Moody’s είναι ότι όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια σοβαρή κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, ιδίως από τη στιγμή που η φετινή μεγάλη υποχώρηση του τουρισμού δεν επιτρέπει τη βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που είχε υπάρξει τελικά το 2019.
Όλα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν την ανησυχία για την αυξημένη δολαριοποίηση της τουρκικής οικονομίας, με πάνω από το 50% των καταθέσεων στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα να είναι σε δολάρια.
Η ανησυχία για τις δομικές αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας και το χρέοςΗ έκθεση διατυπώνει επίσης σημαντικές ανησυχίες για τη συνολικότερη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τις συχνές πολιτικές παρεμβάσεις και την απουσία ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. Την ίδια στιγμή η χαμηλή παραγωγικότητα έρχεται να συναντήσει την υπερβολική εξάρτηση από την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η ισοτιμία της λίρας υποχωρεί, δύο παράγοντες που με τη σειρά τους συμβάλλουν σε μια αύξηση του συνολικού βάρους του χρέους αλλά και σε υψηλότερες πληρωμές επιτοκίων. Η πρόβλεψη του Οίκου Moody’s είναι το φορτίο του δημοσίου χρέους θα αυξηθεί από 32,5% το 2019 σε 42,9% το 2020 ,αι 46% τα επόμενα χρόνια και ο λόγος των πληρωμών τόκων της γενικής κυβέρνησης προς τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Η επίθεση στις μετοχές των τουρκικών τραπεζώνΟι αρνητικές προοπτικές της τουρκικής οικονομίας όπως και η υποβάθμιση του αξιόχρεου της τουρκικής οικονομίας, είχαν τον αντίκτυπό τους και στο τουρκικό χρηματιστήριο και μια μαζική πώληση μετοχών κυρίως από ξένους επενδυτές.
Κυρίως επλήγησαν οι τουρκικές μετοχές που έχουν δει τις μετοχές τους από την αρχή της χρονιάς να έχουν υποχωρήσει κατά 32%. Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές των τραπεζών είναι ιδιαίτερα υποτιμημένες ιδίως εάν τις συγκρίνουμε με τις βιομηχανικές μετοχές.
Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι τις μετοχές των τραπεζών κατεξοχήν προτιμούσαν οι ξένοι επενδυτές, πράγμα που σημαίνει ότι οι τραπεζικές μετοχές υπέστησαν κατεξοχήν τις συνέπειες της μαζικής εξόδου περίπου 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξένων επενδυτών από την αρχή της χρονιάς στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Επιπλέον, οι τράπεζες δεν κατάφεραν να κερδίσουν την προτίμηση του βασικού τμήματος του επενδυτικού κοινού που κάπως βελτίωσε τα πράγματα, δηλαδή των μικροεπενδυτών που αναζητούν υψηλότερη απόδοση σε σχέση με τις τραπεζικές καταθέσεις.
Η διαρκής υποχώρηση της τουρκικής λίραςΗ λίρα υποχώρησε και πάλι στις 7,5438 λίρες / δολάριο ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει με έναν τρόπο και την ανησυχία των διεθνών επενδυτών για την προοπτική της τουρκικής οικονομίας αλλά και την ανησυχία για το συνολικότερο γεωπολιτικό κλίμα στην περιοχή.
Καθαυτή η υποχώρηση της ισοτιμίας θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό εργαλείο οικονομικής πολιτικής, αφού θα ενίσχυε τις εξαγωγές ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει και τα τουριστικά έσοδα.
Όμως, για την τουρκική οικονομία με το ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο και κυρίως ιδιωτικό χρέος σε ξένο συνάλλαγμα και δη σε δολάρια, κάθε υποχώρηση της ισοτιμίας της λίρας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού. Ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί χρέος συνολικού ύψους 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με ένα σημαντικό μέρος του το άμεσο διάστημα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ανεξαρτήτως της όποιας προσπάθειας του Ερντογάν να δώσει μια εικόνα αισιοδοξίας, η τουρκική οικονομία έχει δύσκολες προκλήσεις να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έχασε την κόρη της μετά από ένα φιλί και τώρα προσπαθεί να προειδοποιήσει τους γονείς
- Πού βρίσκεται ο Ιανός τώρα: «Σφυροκοπά» Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, πότε φτάνει Αττική - Live Εικόνα
- Λέκκας: «Με φοβίζει η πορεία του Ιανού» - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν
- Λεφτά… τέλος για τις υπερωρίες – Θα πληρώνονται με έξτρα άδεια ή ρεπό
- Μίνι lockdown στο τραπέζι
- Κακοκαιρία Ιανός: Πότε θα επηρεάσει την Αττική - Η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου
- Κακοκαιρία «Ιανός» - Κεφαλονιά: Οι πρώτες εικόνες από την επέλαση του κυκλώνα στο Αργοστόλι (pics)
- The Bachelor: Το επικό τρολάρισμα στο Twitter για την ηλικία της 38χρονης Έλενας Μπάση
- Δύο νεκροί σε τροχαία με μηχανάκι στην Άρτα
- Σύψας για κορονοϊό: «Ενα βήμα πριν το οριζόντιο lockdown - Ξεφεύγει η κατάσταση»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- ΟΦΗ : Πωλείται με ποσό – ρεκόρ στο Ντουμπάι ο Φιγκεϊρέδο
- Δείτε live την πορεία του «Ιανού»
- Λέκκας στο MEGA: Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τον «Ιανό»
- Κοροναϊός : «Βροχή» οι προειδοποιήσεις για νέο lockdown – Ποιες είναι οι πιθανότητες
- Ιανός : Ποια σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά
- Αντικειμενικές αξίες : Αλλάζουν οι τιμές σε 16 περιοχές – Πώς επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ
- Ιανός: Στο «μάτι» του κυκλώνα Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη
- Δερμιτζάκης στο MEGA: Αν κάνουμε lockdown τώρα, θα ξανά κάνουμε και τον Δεκέμβριο
- Αρκάς : Άφησε τον κοροναϊό και «έπιασε» τον διπρόσωπο Ιανό
- Μπαρτσελόνα : Οδεύει προς την έξοδο ο Μπαρτομέου
- Τελευταία Νέα In.gr
- Η υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο Moody’s και η νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας
- Ποιοι και πόσα κερδίζουν από τις ελαφρύνσεις στους φόρους εκατομμυρίων Ελλήνων
- Θέλουν να κάνουν την Αμμόχωστο… Λας Βέγκας
- Εντίθ Πιάφ: Όταν το «μικρό σπουργίτι» βρέθηκε στην Αθήνα
- NBA : Μεγάλη ανατροπή από τους Χιτ – Έκαναν το 2-0 επί των Σέλτικς
- ΑΕΚ : Τα πλάνα του Καρέρα ενόψει Παναιτωλικού
- Δερμιτζάκης στο MEGA: Αν κάνουμε lockdown τώρα, θα ξανά κάνουμε και τον Δεκέμβριο
- ΟΦΗ : Πωλείται με ποσό – ρεκόρ στο Ντουμπάι ο Φιγκεϊρέδο
- Ιανός : Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω κακοκαιρίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μικρές οάσεις για καφέ στο κέντρο
- Ιανός κακοκαιρία: To σχέδιο “Δάρδανος” της Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση του κυκλώνα
- O 78χρονος Σόιμπλε δεν το βάζει κάτω – Θέλει να βγει ξανά βουλευτής
- «Ιανός»: Μέση ένταση ανέμου 90 km/h και «μάτι» με ακτίνα 50 χιλιομέτρων
- Κυκλώνας «Ιανός» - Χαρδαλιάς: Συνεχίζεται η μάχη - Περιμένουμε έντονα φαινόμενα στην Αττική
- Υποδοχή για τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό στην Κύπρο (video)
- Συντάξεις Οκτωβρίου 2020: Πότε πληρώνονται - Οι ημερομηνίες καταβολής για όλα τα Ταμεία
- Κορονοιός: Προειδοποίηση Δερμιτζάκη - «Αν κάνουμε τώρα lockdown θα κάνουμε ξανά τον Δεκέμβρη»
- Αναδρομικά συντάξεων 2020:Σε δυο εβδομάδες η τροπολογία στη Βουλή - Πότε θα πληρωθούν
- Πώς ο κορονοϊός «εξαφάνισε» την εποχική γρίπη