Ιερώνυμος: Δεν θα γίνει τίποτα αν δεν συναινέσει η Ιεραρχία

13:11 23/11/2018 - Πηγή: In.gr

«Δεν θα γίνει τίποτε αν δεν συναινέσουν η Ιεραρχία, η Σύνοδος και οι εφημέριοι» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το θέμα της συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας, και ειδικά για το μισθολογικό των ιερέων, κατά τη συνάντηση που είχε την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.

Η υφυπουργός επισκέφθηκε τον κ. Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης για το μισθολογικό των κληρικών και την εκκλησιαστική περιουσία, ο αρχιεπίσκοπος

Ιερώνυμος συναντάται το μεσημέρι με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Ο κ. Ιερώνυμος ο οποίος έχει δεχθεί «βολές» από αρκετούς μητροπολίτες για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί το θέμα με το μισθολογικό, θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας από τον οποίο αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις και «εγγυήσεις» για το καθεστώς μισθοδοσίας, ειδικά μετά την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η πλειοψηφία των ιεραρχών για τον… εξοστρακισμό των κληρικών από το Δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχιεπισκοπή ξεκινά παράλληλα σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με τους κληρικούς, με τον κ. Ιερώνυμο να διαμηνύει με κάθε ευκαιρία πως αυτός θα μιλήσει τελευταίος.

Από την άλλη πλευρά, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, από τις τελευταίες τοποθετήσεις υπουργών φαίνεται ότι η κυβέρνηση αλλάζει… ρότα ειδικά μετά την «κόκκινη γραμμή» που έβαλαν οι ιεράρχες για το μισθολογικό. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωνε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται βάζοντας μάλιστα ως ορίζοντα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών τις εκλογές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «ως κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε τον συγκεκριμένο τρόπο ενίσχυσης των διακριτών ρόλων, αυτό είπαν ο πρωθυπουργός και ο μακαριώτατος, και αυτό είναι η ουσία όλων των ρυθμίσεων που γίνονται».

Υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά συγκεκριμένο πλαίσιο και το οποίο αρχίζουμε να το συγκεκριμενοποιούμε, διότι – όπως είπε – «δεν μπορεί να υπάρχει διάλογος από μηδενική βάση. Δεν μπορεί να ισχύσει αυτό. Ο διάλογος γίνεται με βάση κάποιες ιδέες και πάμε στη διευκρίνισή τους, στη συγκεκριμενοποίησή τους, και όπως προχωράμε».

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ακόμη ότι «εδώ υπάρχει ένα σύνολο προτάσεων, αυτές οι προτάσεις ενισχύουν πάρα πολύ τον διακριτό ρόλο Πολιτείας και Εκκλησίας και είναι και η πρώτη φορά που είναι ένα κείμενο και μια διαδικασία που λέει πώς πρέπει να γίνονται αυτές οι διευθετήσεις. Γιατί υπάρχει και ένας άλλος δρόμος: ο δρόμος της σύγκρουσης. Εμείς λέμε όχι στον δρόμο της σύγκρουσης. Εμείς λέμε ναι στον δρόμο του διαλόγου και λέμε ότι εδώ είναι ένα πρώτο ιστορικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».

Keywords
Τυχαία Θέματα