ΗΠΑ : Συνεχίζονται οι πτήσεις παρά τα άδεια αεροπλάνα – Τεράστια επιβάρυνση για το περιβάλλον

23:25 18/4/2020 - Πηγή: In.gr

Το ξέσπασμα του κοροναϊού προκάλεσε μια σειρά από ανησυχητικές εικόνες, όπως την εκτεταμένη χρήση ιατρικών μασκών, τις κλειστές επιχειρήσεις και τους έρημους δρόμους. Άλλο ένα ασυνήθιστο φαινόμενο λαμβάνει χώρα στους ουρανούς: Τα αεροπλάνα πετούν σχεδόν άδεια.

Οι εκτεταμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν σχεδόν εκμηδενίσει τη ζήτηση για αεροπορικές μετακινήσεις, με αποτέλεσμα οι οκτώ στις δέκα πτήσεις να ακυρώνονται. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και στις ΗΠΑ. Αν και τα επίσημα στοιχεία μιλούν για

96% μείωση του όγκου των επιβατών σε επίπεδα που δεν έχουν υπάρξει τόσο χαμηλά από το 1954, δεν έχουν σημειωθεί και αντίστοιχοι περιορισμοί των πτήσεων.

Άδεια πετούν τα αεροπλάνα στις ΗΠΑ

Λίγο περισσότερες από τις μισές πτήσεις εντός των ΗΠΑ έχουν ακυρωθεί, με αποτέλεσμα πολλά αεροπλάνα να συνεχίζουν να πετούν σχεδόν άδεια. Λιγότερες από μία στις δέκα θέσεις καταλαμβάνονταν από επιβάτες στις επιβατικές πτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Dan Rutherford, διευθυντή αεροπλοΐας στο Διεθνές Συμβούλιο για Καθαρές Μετακινήσεις.

“Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που ταξιδεύουν μειώνεται πιο γρήγορα από ό,τι οι πτήσεις, οι οποίες συνεπώς πραγματοποιούνται με άδεια αεροπλάνα”, εξηγεί. “Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αφεθεί να βρουν μόνες τους τη λύση και προς το παρόν δείχνουν να αδυνατούν”.

Τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος

Η κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα “μια τεράστια περιβαλλοντική σπατάλη”, τονίζει ο Rutherford, καθώς τα αεροπλάνα καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες καυσίμων προκειμένου να μεταφέρουν έναν ελάχιστο αριθμό ατόμων κατά μήκος των ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο, η Sheryl Pardo, μοιράστηκε ένα βίντεο στο οποίο το εισιτήριό της αναβαθμιζόταν σε Α’ θέσης και της ανακοινώνονταν προσωπικά οι έξοδοι κινδύνου και τα μέτρα ασφαλείας, καθώς ήταν η μοναδική επιβάτιδα που επιβιβάστηκε στην πτήση των American Airlines από την Ουάσινγκτον προς την Βοστόνη. Ταυτόχρονα, μια πτήση της Virgin Atlantic από το Λονδίνο προς τη Νέα Υόρκη, ταξίδεψε με μόλις επτά επιβάτες.

Μια εξαιρετικά ρυπογόνα βιομηχανία

Η βιομηχανία αεροπλοΐας ευθύνεται για το 2% των συνολικών ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αν και μόλις ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ταξιδεύει συχνά. Η μείωση των πτήσεων αναμένεται να μειώσει και τα επίπεδα ρύπανσης, με τις εκπομπές του τομέα να πέφτουν σχεδόν κατά ένα τρίτο τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ωστόσο, ο αριθμός των επιβατών ενδέχεται να αυξηθεί και πάλι πολύ απότομα μετά το τέλος της κρίσης του κοροναϊού.

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έλαβαν πακέτο οικονομικής υποστήριξης ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να μην καταρρεύσουν εξαιτίας της απουσίας ζήτησης. Ως αντάλλαγμα, οι εταιρείες υποχρεώθηκαν να προσφέρουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο των υπηρεσιών τους. Αυτός ενδεχομένως είναι και ο λόγος πίσω από τις σχεδόν άδειες πτήσεις.

Επιπλέον, πολλές φορές οι πτήσεις είναι φθηνότερες για τις αεροπορικές σε σχέση με το κόστος μιας θέσης… πάρκινγκ για το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με την Airlines for America, μια ομάδα αεροπορικών επιχειρήσεων, περισσότερο από το ένα τρίτο του Αμερικανικού σμήνους, δηλαδή περίπου 2.400 αεροσκάφη, βρίσκονται αυτή τη στιγμή προσγειωμένα, με τις εταιρείες να ξοδεύουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ανά μήνα, καθώς οι ακυρώσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις νέες αγορές εισιτηρίων. Η πληρότητα έπεσε από το 80% τον Ιανουάριο σε 11% τον Απρίλιο.

Εκπρόσωπος της Airlines for America τονίζει ότι οι πτήσεις μεταφέρουν και σημαντικά φορτία, όπως ιατρικά εφόδια, τρόφιμα και αλληλογραφία.

Εκπρόσωπος της εταιρείας United τόνισε στον Guardian ότι είναι “ακόμη κάπως σπάνιο” ένας επιβάτης να ταξιδεύει μόνος του σε μια πτήση και εξήγησε ότι η εταιρεία έχει επενδύσει σε πιο βιώσιμα καύσιμα για να μειώσει το οικολογικό της αποτύπωμα.

Η αφοσίωση των αεροπορικών στην επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, έχει αμφισβητηθεί πάντως πολλές φορές πριν την εμφάνιση του κοροναϊού. Οι αεροπορικές εταιρείες πιέζουν τις κυβερνήσεις για την μετατροπή των κανόνων μιας παγκόσμιας συμφωνίας που σχεδιάζει τη μείωση των αεροπλοϊκών εκπομπών, μια προσπάθεια που αναμένεται να αντιμετωπίσει επιπλέον δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας.

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα