ΗΠΑ: Εμπόριο ελπίδας με ψεύτικες θεραπείες για τον κοροναϊό

23:25 8/4/2020 - Πηγή: In.gr

Καθώς η πανδημία του κοροναϊού εξαπλωνόταν κατά μήκος των ΗΠΑ, ο ηθοποιός Keith Middlebrook ανακοίνωνε στους χιλιάδες ακολούθους του στα κοινωνικά δίκτυα ότι είχε βρει τη θαυματουργή λύση.

“Ναι, βρήκα τη θεραπεία που καταστρέφει τον κοροναϊό”, ισχυρίστηκε ο 53χρονος ηθοποιός από την Καλιφόρνια μέσα από ένα βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι του στο Youtube

στα μέσα Μαρτίου. Εκεί κόμπαζε ότι κατάφερε να εφεύρει μια θαυματουργή θεραπεία η οποία “ξεκολλά τον κοροναϊό από τα κύτταρα, με αποτέλεσμα να τον εξοντώνει μέσα σε 48 ώρες”. Στη συνέχεια εγγυήθηκε σε όποιον ενδιαφερόταν να επενδύσει τριακόσιες χιλιάδες δολάρια ότι θα έπαιρνε πίσω 30 εκατομμύρια.

Οι ισχυρισμοί του ήταν φυσικά ανεδαφικοί. Όμως ο ηθοποιός, ο οποίος έχει γίνει διάσημος μέσα από ταινίες της Marvel, πρόλαβε να στείλει το μήνυμά του σχεδόν σε δύο εκατομμύρια θεατές, σύμφωνα με τους πράκτορες του FBI που τον συνέλαβαν.

Οι πράκτορες τονίζουν ότι ο Middlebrook δεν αποτελεί εξαίρεση. Απατεώνες και κερδοσκόποι τρέφονται από τον φόβο του κοινού για τον νέο ιό και βάζουν στο στόχαστρο τους πάντες, από ηλικιωμένους πολίτες που αναζητούν αντισηπτικό, μέχρι κρατικές υπηρεσίες που επιχειρούν να εξασφαλίσουν ιατρικές προμήθειες.

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ περισσότερες από 8.000 καταγγελίες για απάτες που σχετίζονται με τον κοροναϊό, με τους καταναλωτές να δηλώνουν υπεξαίρεση ποσών που συνολικά αγγίζουν τα πέντε εκατομμύρια δολάρια. Οι απάτες γίνονται με μεθόδους που περιλαμβάνουν τις αυτοματοποιημένες κλήσεις και τους ψευδείς εράνους.

Την ίδια στιγμή, η Amazon φαίνεται πως έχει απομακρύνει περισσότερα από 500.000 υπερτιμημένα προϊόντα από την πλατφόρμα της, ενώ έχει αναστείλει τη συνεργασία της με 2.500 πωλητές, έπειτα από καταγγελίες για αισχροκέρδια.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newson, δήλωσε ότι ακόμη και οι κρατικοί αγοραστές έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα “τσουνάμι” ύποπτων συναλλαγών, καθώς τους έχει ζητηθεί να πληρώσουν μέσω bitcoin για ιατρικές προμήθειες χωρίς καν να έχουν καταφέρει να δουν το προϊόν. Ως αποτέλεσμα παρότρυνε τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί.

“Να είστε προσεκτικοί όταν σας ζητούν την πιστωτική σας κάρτα, το πατρικό όνομα της μητέρας σας ή το όνομα του κατοικίδιου σας”, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα. “Βεβαιωθείτε ότι σκέφτεστε καλά πριν κινηθείτε”.

Κύμα απάτης

Η Αστυνομία ενημέρωσε τους πολίτες των ΗΠΑ για ένα πλήθος σχεδίων εξαπάτησης που έχει προκύψει στη χώρα. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτές που εντοπίστηκαν στην Βόρεια Καρολίνα και στην Φλόριντα, οι απατεώνες προσποιούνταν πως είναι υπάλληλοι των υπηρεσιών υγείας προκειμένου να υπεξαιρέσουν χρήματα. Οι αρχές της Βόρειας Καρολίνα μιλούν για άτομα που ενημερώθηκαν ψευδώς μέσω τηλεφώνου ότι έχουν εκτεθεί στον ιό, ενώ στο Palm Beach της Φλόριντα οι απατεώνες χτυπούσαν τα κουδούνια των πολιτών ντυμένοι με ιατρικές στολές.

Άλλες απάτες, όπως αυτή για την οποία κατηγορείται ο Middlebrook, περιλαμβάνουν ψευφείς θεραπείες για τον ιό, μαντζούνια και προστατευτικό εξοπλισμό. Στο Λος Άντζελες, υπάλληλοι του αεροδρομίου εντόπισαν αποσκευές με ψεύτικα τεστ για τον κοροναϊό που επιχειρήθηκε να περάσουν λαθραία στη χώρα, πιθανότατα με σκοπό να πωληθούν σε πολίτες. Ταυτόχρονα, ένας Βρετανός κατηγορείται για την εισαγωγή φαρμάκων με ψεύτικες ετικέτες, τα οποία προσπαθούσε να πουλήσει ως θεραπεία για τον ιό.

Στο Μπρούκλιν, πράκτορες του FBI συνέλαβαν έναν άνδρα ο οποίος φέρεται να συμφώνησε να πουλήσει σε γιατρό σχεδόν χίλιες μάσκες τύπου N95 και επιπλέον ιατρικές προμήθειες έναντι 12.000 δολαρίων – σύμφωνα με τους πράκτορες, η υπερτίμηση άγγιζε το 700%. Κατά τη σύλληψή του έβηξε πάνω στους αστυνομικούς και τους είπε ότι είναι φορέας κοροναϊού.

Στο Σαν Ντιέγκο, οχτώ άτομα συνελήφθησαν για αισχροκέρδεια καθώς ανάρτησαν διαδικτυακές αγγελίες όπου πουλούσαν είδη πρώτης ανάγκης, όπως χαρτί υγείας και αντισηπτικό χεριών έναντι εξωφρενικού αντιτίμου.

Μικροί και μεγάλοι απατεώνες

Τα κοινωνικά δίκτυα γίνονται πολύτιμο εργαλείο στα χέρια απατεώνων που καταφέρνουν μέσα από αυτά να προσεγγίσουν χιλιάδες πιθανά θύματα, χωρίς καν να χρειαστεί να βγουν από το σπίτι τους. Οι αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν να βάλουν φρένο σε αυτή την κατάσταση παρακολουθώντας αναρτήσεις, διερευνώντας ύποπτες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και καλώντας τους πολίτες να καταθέσουν καταγγελίες σε τηλεφωνικές γραμμές που δημιουργήθηκαν για αυτό το σκοπό.

Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελικής Αρχής των ΗΠΑ στο Λος Άντζελες, Thom Mrozek, δήλωσε στον Guardian ότι ο ίδιος και η ομάδα του φοβούνται ότι οι πολίτες, οι οποίοι αυτοί τη στιγμή δέχονται οικονομική ενίσχυση δισεκατομμυρίων από το κράτος, ενδέχεται να γίνουν στόχος απατεώνων. Για παράδειγμα, σημείωσε, οι απατεώνες ενδέχεται να υποσχεθούν πως θα τους καταθέσουν τα χρήματα νωρίτερα, προκειμένου να εκμαιεύσουν πληροφορίες των τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών.

Οι αρχές τονίζουν επίσης ότι αν και τα άτομα που υπόσχονται θεραπείες αποτελούν εξαιρετικό κίνδυνο, οι κερδοσκόποι που συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων πρώτης ανάγκης για να τα πουλήσουν σε υψηλές τιμές αποτελούν εξίσου ανησυχητικό φαινόμενο.

Σε επιχείρηση αστυνομικού τμήματος του Σαν Ντιέγκο, οι αστυνομικοί ήρθαν σε επαφή με πωλητές που διαφήμιζαν υπερτιμημένα προϊόντα όπως χαρτί υγείας, γάντια και αντισηπτικό μέσα από αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο. Αστυνομικοί με πολιτικά συναντήθηκαν με τους πωλητές σε ένα πάρκινγκ για να παραλάβουν τα προϊόντα και στη συνέχεια τους συνέλαβαν.

Ενδεικτικό είναι ότι ένας πωλητής πρόσφερε ένα πακέτο που περιείχε μια συσκευασία γάντια, μια χειρουργική μάσκα και μερικά μικρά μπουκαλάκια αντισηπτικού – προϊόντα που κανονικά κοστίζουν περίπου 40 δολάρια – έναντι 200 δολαρίων.

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα