Ηρόδοτος: «Περσικοί πόλεμοι», την Κυριακή με «Το Βήμα»

13:10 9/12/2019 - Πηγή: In.gr
Ηρόδοτος: «Περσικοί πόλεμοι», την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ

Ηρόδοτος

Περσικοί Πόλεμοι

Το επίκαιρο έργο του «πατέρα της Ιστορίας» σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.
Αυθεντικά κείμενα και η μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και αναλύσεις.

Αυτή την εβδομάδα μην χάσετε τον τελευταίο τόμο:
Καλλιόπη

Το τελευταίο βιβλίο τω ιστοριών του Ηροδότου περιλαμβάνει παρουσίαση πολεμικών γεγονότων ενός έτους. Συγκεκριμένα, περιγράφονται η νικηφόρα μάχη που κέρδισαν τα ελληνικά όπλα στις Πλαταιές, το πρώτο πλήγμα που θα δεχθούν οι Πέρσες στην δική τους επικράτεια

– στη μικρασιατική ακτή της Μυκάλης (απέναντι από τη Σάμο), και τέλος η εναντίον των Περσών νίκη, την οποία κατήγαγαν οι Αθηναίοι καταλαμβάνοντας την ελλησπόντια πόλη Σηστό.

Την άνοιξη του 479 π.Χ., ο πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος θέτει σε κίνηση τον στρατό του από τη Θεσσαλία στη Βοιωτία από όπου προωθείται μέχρι την Αττική καταλαμβάνοντάς την. Ο Μαρδόνιος επιδιώκει μία ειρηνευτική προσέγγιση με τους κατοίκους θέτοντας σε εφαρμογή διπλωματικά μέσα. Οι Αθηναίοι βέβαια απορρίπτουν για ακόμη μία φορά τις περσικές «ειρηνευτικές» προτάσεις. Εν τω μεταξύ Αθηναίοι, Μεγαρείς και Αιγινήτες δεν σταματούν να ζητούν από τους Λακεδαιμονίους να εγκαταλείψουν τον απομονωτισμό τους και να επιδοθούν από κοινού με τους άλλους συμμάχους στην εκδίωξη και απομάκρυνση όλων των περσικών στρατευμάτων. Η Σπάρτη αλλάζει στάση και εν τέλει κινητοποίησε τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη κατά τη διάρκεια της ιστορίας της. Ετσι η ελληνική ενωμένη στρατιωτική δύναμη που θα πολεμήσει στις Πλαταιές θα φτάσει τον αριθμό των 110.000 ανδρών, που με επικεφαλής τον Παυσανία θα αντιμετωπίσει τους 300.000 άνδρες του Μαρδονίου.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη νίκη των Πλαταιών πραγματοποιείται επιχείρηση των ελληνικών δυνάμεων εναντίον όσων Περσών είχαν συγκεντρωθεί στο ακρωτήριο της μικρασιατικής Μυκάλης, απέναντι από τη Σάμο. Η νίκη των Ελλήνων στη Μυκάλη δεν θα μπορούσε να συμβεί αν τα αντικειμενικά δεδομένα δεν αποδείκνυαν την απόλυτη ελληνική κυριαρχία στη θάλασσα του Αιγαίου. Κρίθηκε όμως και από τη χαρακτηριστική στάση των Ιώνων, οι οποίοι με τη συγκεκριμένη αντιπερσική συμπεριφορά κέρδισαν επάξια την ελευθερία τους.

Θα ακολουθήσει η άφιξη στον Ελλήσποντο και η πολιορκία και η κατάληψη της Σηστού από τους Αθηναίους, με την οποία ο Ηρόδοτος θα τελειώσει την αφήγηση των ιστοριών του.

Η σημασία της ελληνικής νίκης υπήρξε τεράστια. Κι αυτό γιατί καταρράκωσε την περσική αλαζονεία, αλλά και γιατί οι Ελληνες επιφέροντας ένα καίριο πλήγμα στον περσικό πολεμικό μηχανισμό στέρησαν από τους βαρβάρους κάθε ενδεχόμενη μελλοντική σκέψη τους για νέα και πάλι εκστρατεία εναντίον του ελληνικού χώρου. Αλλά και η ισορροπία επίσης των δυνάμεων Ελλάδας – Περσίας θα έχει από τώρα και στο εξής τόσο καθοριστικά ανατραπεί προς όφελος της πρώτης, ώστε για όλο τον επόμενο αιώνα το δούναι και λαβείν των δύο αυτών δυνάμεων θα αφορά μόνο τις δυτικές μικρασιατικές ακτές.

ΜαζίHarper’s Bazaar

Το μεγαλύτερο περιοδικό μόδας στον κόσμο

Η Τόνι Γκάρν φωτογραφίζεται με φορέματα που κόβουν την ανάσα στην έρημο της Nεβάδα

Η πιο ανατρεπτική λίστα δώρων

Πανωφόρια για χαμηλές θερμοκρασίες

Γιορτινά σύνολα με μεταλλικές υφές

Αρώματα που πρέπει να αποκτήσετε τώρα

ΚαιΒΗΜΑGAZINO

Και στην απλή έκδοση των €2.

Keywords
Τυχαία Θέματα