«Καμπανάκι» Κομισιόν για να κλείσει ο προϋπολογισμός 2021 – 2027 της ΕΕ

17:36 14/6/2019 - Πηγή: In.gr

«Ο χρόνος περνά και οι καθυστερήσεις στον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ κοστίζουν», προειδοποιεί με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλεί τους ηγέτες, ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου, «να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις ώστε έως το φθινόπωρο να έχει επιτευχθεί συμφωνία», για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027.

«Η μη έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας θα επηρεάσει τους σπουδαστές, τους γεωργούς και τους ερευνητές, καθώς και κάθε πολίτη που επωφελείται από τον προϋπολογισμό

της ΕΕ», τονίζει η Επιτροπή.

Ειδικότερα η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταρτίσει χάρτη πορείας και να προωθήσει το έργο κατά προτεραιότητα.

«Ηρθε η ώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. επικαλούμενος τις ενθαρρυντικές εξελίξεις που συνιστούν «η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές εδώ και 20 χρόνια» και η εστίαση στα ευρωπαϊκά ζητήματα» και τονίζει ότι «το 2019 είναι έτος ανανέωσης για την Ένωσή μας».

«Πρέπει να εφοδιαστούμε με τα κατάλληλα δημοσιονομικά μέσα που να ανταποκρίνονται στις φιλοδοξίες μας και στις προτεραιότητές μας. Το διακύβευμα είναι υψηλό, αλλά με θάρρος και πολιτική βούληση, υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία έως το φθινόπωρο», προσέθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ αναφέρθηκε στην ανάγκη συμφωνίας, «το συντομότερο δυνατό, στο όνομα των σπουδαστών, των γεωργών και των ερευνητών μας, καθώς και πολλών άλλων πολιτών που βασίζονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ».

Πολλά από τα στοιχεία που πρότεινε αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη τύχει ευρείας υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Μεταξύ αυτών, η εξορθολογισμένη και πιο διαφανής δομή του προϋπολογισμού, η μείωση του αριθμού των προγραμμάτων και δημιουργία νέων σε τομείς όπως επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, ενιαία αγορά, στρατηγικές επενδύσεις και δικαιώματα και αξίες, η απλούστευση των κανόνων χρηματοδότησης, η μεγαλύτερη ευελιξία για τη διασφάλιση ταχείας αντίδρασης.

Σημειώνεται επίσης πρόοδος στις συζητήσεις που αφορούν τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ή όπως συμφωνήθηκε να αποκαλείται -για να αρθούν οι αντιρρήσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών- «δημοσιονομικό μέσο για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα στη ζώνη του ευρώ»·

Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου καλείται μέσω «πολιτικών διαπραγματεύσεων» να επιλύσει «δημοσιονομικά και στρατηγικά ζητήματα», ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για όλους τους Ευρωπαίους: «Θα δημιουργηθούν από το 2021, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της έρευνας και πολύ περισσότερες στην ευρύτερη οικονομία, θα διασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη περισσότερων από 100 000 έργων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, θα δοθεί η δυνατότητα σε 1.000.000 νέους να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus και σε 40.000 νέους να συμμετάσχουν το 2021 σε δράσεις αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα στηριχθούν οι νεοφυείς και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεών τους, θα ενισχυθούν σημαντικά οι επενδύσεις και ικανότητες στον τομέα της άμυνας και θα διευκολυνθεί η προστασία των συνόρων της Ένωσης από την εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο και την απάτη.

Πρόοδος στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για «το περίγραμμα ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, ενός εμβληματικού σχεδίου του Γάλλου πΠροέδρου Εμανουέλ Μακρόν», αν και άφησαν για αργότερα το ακανθώδες ζήτημα της χρηματοδότησής του.

Ύστερα από 12 ώρες διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία για τη χρήση κοινών κεφαλαίων, αλλά όχι για την προέλευσή τους, ένα θέμα που διαφοροποιεί τις χώρες του Νότου, που τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης αλληλεγγύης, από τις χώρες του Βορρά, με επικεφαλής την Ολλανδία, που τάσσονται υπέρ της δημοσιονομικής αυστηρότητας.

«Είναι ο καλύτερος συμβιβασμός στον οποίο μπορούμε καταλήξουμε, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στην Ευρώπη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ορισμένα κράτη, ορισμένοι υπουργοί ήταν στην αρχή αντίθετοι στον όρο «προϋπολογισμός της ευρωζώνης», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

«Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει», αναγνώρισε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση. «Ανοίξαμε μια πόρτα. Ας δούμε τι θα γίνει», δήλωσε ο Γάλλος Μοσκοβισί.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ (για τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ), ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα «βήμα σημαντικό για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης».

Σε ό,τι αφορά τον Γάλλο Μπρουνό Λεμέρ, ένθερμο υποστηρικτή αυτής της πρωτοβουλίας, χαιρέτισε μια «σημαντική επιτυχία».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, μένει να διευθετηθεί. Η Γαλλία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι απαιτούνται και ευρωπαϊκοί πόροι και εθνικές συμμετοχές. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχει ακόμα συναίνεση στο θέμα αυτό.

Η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν να θεσπιστεί φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο -ένα σχέδιο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν επίσης, στο Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε το πρωί, σε συμφωνία για την τροποποίηση της συνθήκης που διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM), ο οποίος δημιουργήθηκε το 2012, εν μέσω της κρίσης χρέους, για να προσφέρει στήριξη σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ώστε να ενισχυθεί. Η λειτουργία του ΕΜΣ θα βελτιωθεί με «ριζοσπαστικό» τρόπο, διαβεβαίωσε ο Λεμέρ. Θα μετατραπεί σε ένα είδος δανειστή της υστάτης προσφυγής για τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα