Και άλλος σεισμολόγος προειδοποιεί για το ρήγμα των Αλκυονίδων

00:03 23/7/2019 - Πηγή: In.gr

Για τη σεισμική δόνηση της Παρασκευής 19 Ιουλίου και για τα ενεργά ρήγματα που «απειλούν» την Αττική μίλησε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική

του δραστηριότητα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Μακρόπουλος τόνισε ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών, σημειώνοντας ότι θα αργήσει να επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999.

Ωστόσο, ο καθηγητής σεισμολογίας αναφέρθηκε στα ρήγματα που μπορούν να δώσουν σεισμούς κοντά στην Αττική: το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο και το ρήγμα της Αταλάντης στη βόρεια πλευρά της Αττικής.

Όπως τόνισε ο κ. Μακρόπουλος, για το ρήγμα της Αταλάντης η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια. Όμως το αντίστοιχο χρονικό πλαίσιο για το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στα 40 περίπου χρόνια.

«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος και συνέστησε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».

Λέκκας: Η Πάρνηθα μπορεί να ενεργοποιήσει τον Κορινθιακό

Στην εκπομπή One Direct του One Channel, μίλησε ο σεισμολόγος και καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας, όπου αναφέρθηκε στο σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής (19/7). Ο κ. Λέκκας επιβεβαίωσε πως σύμφωνα με τις απόψεις των επιστημόνων, «είμαστε στη μετασεισμική ακολουθία», επομένως μιλάμε για τον κύριο σεισμό.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο την πιθανότητα ενός νέου σεισμού τη τάξης των 4,2 Ρίχτερ. Χαρακτήρισε ως θετική αυτή την πιθανότητα, καθότι έτσι «επισφραγίζεται η αντίληψη ότι είμαστε όντως στη μετασεισμική ακολουθία».

Με τον πρόσφατο σεισμό «έσπασε ολόκληρο το ρήγμα της Πάρνηθας» εξήγησε ο κ. Λέκκας. Προειδοποίησε ότι η Πάρνηθα «θεωρητικά μπορεί να ενεργοποιήσει τις δύο μεγάλες σεισμοτεκτονικές δομές, αυτή του Ευβοϊκού και αυτή του Κορινθιακού», αλλά θεωρεί πως η ενέργεια ήταν πολύ μικρή για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σχετικά με τον πιθανό προσδιορισμό ενός επόμενου σεισμού, ο κ. Λέκκας ενημέρωσε πως μια τέτοια πληροφορία «θα διοχετευόταν στους επιχειρησιακούς υπεύθυνους φορείς». Τέλος, για τα κτίρια της Αθήνας, εξήγησε πως υπάρχει ποικιλία μεταξύ αυτών και εκτιμά πως «το 70 – 80% του δομημένου ιστού της χώρας είναι ανθεκτικός».

Μιλώντας για το θέμα αυτό στην εκπομπή One Report και κατά πόσο το ρήγμα της Πάρνηθας μπορεί να «ξυπνήσει» το ρήγμα του Κορινθιακού, ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε πως «το ρήγμα των Αλκυονίδων ενεργοποιείται σε αραιά χρονικά διαστήματα», επισημαίνοντας πάντως ότι «επειδή σε αυτά τα φαινόμενα υπάρχει σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας, δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι στο υπόλοιπο της δικής μας ζωής δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο ρήγμα».

Αναφερόμενος στον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική, την Παρασκευή, ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε πως θα έχουμε κι άλλους μετασεισμούς, κάποιοι εκ των οποίων ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από αυτούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέστησε προσοχή και εγρήγορση για λίγες ακόμη ημέρες. «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο για λίγες ημέρες ακόμη να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τσελέντης: «Θηρίο» οι Αλκυονίδες

Υπενθυμίζεται ότι και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, είχε προειδοποιήσει για ένα σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αττική.

Ο κ. Τσελέντης αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων είπε ότι «έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

«Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος», συμπλήρωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα