Κανένα δάκρυ για κακοπληρωτές

07:13 4/4/2019 - Πηγή: In.gr

Ολα έχουν ένα τέλος. Ετσι και ο Νόμος Κατσέλη, που ήρθε στην αρχή της κρίσης το 2010 για να καλύψει ένα κενό δικαίου, της πτώχευσης των ιδιωτών.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, το πλαίσιο αυτό έγινε όχι μόνο εργαλείο πολιτικής και εκμετάλλευσης απ’ όλους (Παπανδρέου, συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ και κυβερνήσεις Τσίπρα), αλλά κυρίως ασπίδα προστασίας δανειοληπτών που αποφάσισαν να «φεσώσουν» τις τράπεζες

παρ’ ότι είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε μια ρύθμιση των οφειλών τους.

Το φαινόμενο να κρύβονται σε ένα νομικό πλαίσιο που πρέπει να έχουν – και έχουν – όλες οι σύγχρονες κοινωνίες οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» γιγαντώθηκε από το γεγονός ότι η ελληνική Δικαιοσύνη (λόγω έλλειψης προσωπικού, δικαστών, κτιρίων, κακοργανωσιάς;) σπεύδει… βραδέως. Αποτέλεσμα είναι να έχουν κρυφτεί χιλιάδες «κόκκινοι» δανειολήπτες και ας μην πληρούν κανένα από τα κριτήρια προστασίας. Απλώς γνωρίζουν ότι η υπόθεσή τους ανάμεσα σε 138.000 αιτήσεις που εκκρεμούν θα κριθεί το 2023, μπορεί και το 2024. Μέχρι τότε έχει ο… Θεός.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με το τρίτο μνημόνιο και το μεταμνημόνιο, η κυβέρνηση Τσίπρα ανέλαβε να «ξηλώσει» τον Νόμο Κατσέλη και το καθεστώς που δημιουργήθηκε γύρω από αυτόν. Το πρώτο βήμα έγινε το 2015 με τις αλλαγές Σταθάκη και το δεύτερο το 2017 από τον ίδιο.

Και τώρα, όπως είπε ευθαρσώς ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ήρθε σε συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους, φέροντας στη Βουλή ένα διάδοχο σχήμα που έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Ως τότε η Πολιτεία πλέον – και όχι η κυβέρνηση, που σήμερα υπάρχει κι αύριο όχι – θα πρέπει να καταλήξει οριστικά σε έναν σύγχρονο πτωχευτικό κώδικα και για επαγγελματίες και ιδιώτες που βρίσκονται ή θα βρεθούν στη δεινή θέση της πτώχευσης.

Ολοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα χρόνια της κρίσης έχουμε βιώσει αυτό το δράμα στην εργασία, στην οικογένεια ή στο περιβάλλον μας. Και το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει σε κανέναν να συνεχίζει την εκμετάλλευση της φτώχειας ή απλώς να κρύβεται σαν κλέφτης μέσα στα ερείπια. Υπό αυτή την έννοια το νέο πλαίσιο που ήρθε στη Βουλή ας διαμορφωθεί έτσι ώστε οι πραγματικά αδύναμοι να μη χάσουν το σπίτι τους και να διευκολυνθούν να το ξεχρεώσουν. Για τους κακοπληρωτές δεν υπάρχουν δάκρυα…

Keywords
Τυχαία Θέματα