Στοιχεία-σοκ: Η Ελλάδα γερνά ταχύτατα –Ανω των 65 ετών το 22% των Ελλήνων
Η Ελλάδα είναι πλέον γερασμένη καθώς το 22% σχεδόν των κατοίκων της είναι πλέον άνω των 65 ετών και το ποσοστό των 85+ εγγίζει το 3,5% (μόλις 0,04% το 1951).
Ταυτόχρονα για πρώτη φορά στη δημογραφική ιστορία μας, ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 υπολείπεται αυτού των 65 ετών και άνω (το 2018 οι 65 ετών και άνω είναι κατά 800.000 περισσότεροι από τα άτομα 0-14 ετών).
Πρόκειται για στοιχεία έρευνας του Βύρωνα Κοτζαμάνη, καθηγητή Δημογραφίας και Δ/ντή του
Έχουμε ταυτόχρονα, αναφέρεται στην δημοσίευση αυτή, μια υπερ-συγκέντρωση του πληθυσμού σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο τμήμα της συνολικής επιφάνειας της χώρας μας καθώς σχεδόν 3 στους 4 κατοίκους ζουν πλέον στις μητροπολιτικές περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης και σε μια δεκάδα μεγάλων αστικών κέντρων (και την άμεση περιφέρειά τους), οι δε τάσεις εξόδου από τα αστικά κέντρα την περίοδο της κρίσης, ακόμη και αν ενισχυθούν με κάποια μέτρα (ενίσχυση π.χ. νέων για εγκατάσταση και δραστηριοποίησή τους στον ύπαιθρο χώρο), δεν πρόκειται να αλλάξουν ριζικά τον πληθυσμιακό χάρτη της Ελλάδας τις άμεσα επόμενες δεκαετίες.
Οι αλλαγές της δομής των νοικοκυριών και των οικογενειών μαςΕιδική αναφορά ο κ. Κοτζαμάνης κάνει στις αλλαγές της δομής των νοικοκυριών και των οικογενειών μας, που, όπως αναφέρει έχουν αλλάξει ριζικά καθώς:
«Η μείωση της γαμηλιότητας και της γεννητικότητας/γονιμότητας, η αύξηση των εκτός γάμου γεννήσεων και των διαζυγίων και η ανάδειξη νέων μορφών συμβίωσης (βλ. σύμφωνα συμβίωσης) συρρίκνωσαν όχι μόνον τον αριθμό των πολυμελών και των διευρυμένων νοικοκυριών αλλά και αυτόν των πολυτέκνων οικογενειών καθώς οι τρίτες και τέταρτες γεννήσεις από το 15% και 25% του συνόλου των γεννήσεων στις αρχές της δεκαετίας του ’50, αποτελούν σήμερα αντίστοιχα το 10% και 8%.
Η μικρή σε μέγεθος πυρηνική οικογένεια που προκύπτει από γάμο είναι μεν κυρίαρχη ακόμη, το ποσοστό όμως των ζευγαριών που συμβιώνουν χωρίς γάμο αυξάνεται σταθερά, όπως αυξάνεται τόσο το ποσοστό των παιδιών που ζει με γονείς που δεν έχουν ποτέ παντρευτεί όσο και οι συμβιώσεις με σύμφωνο οι οποίες ξεπερνούν πλέον τις 4.000 (μια συμβίωση σχεδόν ανά 10 πρώτους γάμους)».
Αυξάνεται επίσης, αναφέρει ο ίδιος, τόσο το πλήθος των μονογονεϊκών οικογενειών που αποτελούνται συνήθως από γυναίκες (απόρροια της αύξησης των διαζυγίων και των εκτός γάμου γεννήσεων που από 2% το 1990 εγγίζουν πλέον το 10%) όσο και ο αριθμός των άτεκνων ατόμων (πάνω από το 20% σχεδόν των γυναικών που γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 δεν θα αποκτήσουν ένα παιδί).
Τέλος τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέρει ο ίδιος, αυξάνεται και η μέση ηλικία όσων γυναικών αποκτούν ένα πρώτο παιδί (άνω των 31 ετών το 2018 έναντι 26 ετών στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και 29 ετών την δεκαετία του 1950) ενώ ταυτόχρονα άλλαξε ριζικά και η κατανομή των γεννήσεων ανά ηλικία της μητέρας καθώς, ενώ τέσσερις δεκαετίες πριν 1 στις 2 γεννήσεις προέρχονταν από μητέρες μεγαλύτερες των 30 ετών, σήμερα, το αυτό ισχύει για 2 στις 3 γεννήσεις. Επομένως, διαπιστώνει ο κ. Κοτζαμάνης, οι οικογενειακές δομές μας σήμερα διαφοροποιούνται σημαντικά αυτών του πρόσφατου παρελθόντος, και κατ’ επέκταση, τα νέα οικογενειακά πρότυπα που αναδύονται δεν είναι δυνατόν να μην λαμβάνονται υπόψη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προτεραιοτήτων στη διαμόρφωση της όποιας δημογραφικής πολιτικής.
Στο μέλλον… τι;Όσον αφορά το μέλλον, ο καθ. της Δημογραφία και Δ/ντής του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Παν. Θεσσαλίας αναφέρει ότι:
• Το 2035 το ποσοστό των > 65 ετών και των >85 ετών στον συνολικό πληθυσμό αναμένεται να κυμανθεί γύρω από το 27,5% για τους πρώτους και το 4,3% για τους δεύτερους, ενώ τα ποσοστά των νέων (0- 14 και 0-18 ετών) αντίστοιχα θα κυμανθούν από 11,0% έως 12,4% και από 15,8% έως 14,2%.
• Το 2050 το ποσοστό των > 65 ετών και των >85 ετών στον συνολικό πληθυσμό (22% και 3,5% το 2019) αναμένεται να κυμανθεί από 33,1% έως 30,3% για τους πρώτους και 6,5%-4,9% για τους δεύτερους, ενώ τα ποσοστά των νέων (0- 14 ετών και 0-18 ετών) από 14,8% έως 12,0% για τους πρώτους και από 19% έως 15,4% για την δεύτερη ομάδα αντίστοιχα.
Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού που καταγράφεται σε όλα τα σενάρια των δημογραφικών προβολών και η συνεχιζόμενη γήρανσή του, επισημαίνει ο κ. Κοτζαμάνης, αναμένεται να επηρεάσουν και τον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας ο οποίος θα φθίνει συνεχώς, για να αναφέρει ότι «το 2035 το ποσοστό των 15-64 στο συνολικό πληθυσμό (65% το 2015) θα μειωθεί στο 60% έως 61% το 2035 και θα κυμανθεί γύρω από το 55% 2050.
Η μείωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας επιταχύνεται σε όλα τα σενάρια δημογραφικών προβολών μετά το 2030, η επιτάχυνση δε αυτή οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους: στην προοδευτική είσοδο στην ομάδα του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας των ολιγοπληθών γενεών >2010 και στην προοδευτική έξοδο από την ομάδα αυτή των πολυπληθέστερων γενεών της εικοσαετίας 1955 -1975. Η προαναφερθείσα μείωση θα επηρεάσει προφανώς και τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό (4,6 εκατ. σήμερα), ο οποίος ενδέχεται το 2035 να υπολείπεται, (ευνοϊκότερο/ δυσμενέστερο σενάριο) κατά 0,5-1 εκατ., το δε 2050 κατά 1,1 -1,7 εκατ.».
Οι επιπτώσεις είναι πλέον ορατές στο δημογραφικόΣυμπερασματικά, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοτζαμάνης «οι επιπτώσεις των αλλαγών που έχουν ήδη γίνει -αλλά και αυτών που αναμένονται-, είναι πολλαπλές, και έχουν αρχίσει ήδη να μας προβληματίζουν. Αρχίζουμε, έστω και καθυστερημένα, να καταλαβαίνουμε ότι η Δημογραφία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον μας, παράγοντα που δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να υποτιμούμε.
Το «δημογραφικό» είναι σήμερα μια από τις μεγάλες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και οι έχοντες την ευθύνη σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων σε πλήθος πεδίων σε εθνικό και περιφερειακό-τοπικό επίπεδο δεν είναι δυνατόν να παραμένουν θεατές των δημογραφικών μας εξελίξεων και να μην έχουν σαφή εικόνα για τις επερχόμενες αλλαγές και για τις επιπτώσεις τους.Εξ ου και η αναγκαιότητα της διαμόρφωσης μιας συνεκτικής δημογραφικής πολιτικής, που απαιτεί -εκτός των άλλων- και την ενίσχυση της δημογραφικής έρευνας καθώς, αν η γνώση αναδεικνύει προβλήματα, η αγνοία δεν μπορεί να τα λύσει».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δημοσκόπηση: Ανατροπή! Κι όμως... προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ (pics)
- Δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονταν επί... 30 χρόνια χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα!
- Δυο νεαροί εκσφενδονίστηκαν από μηχανή μετά από σύγκρουση με ΙΧ
- Είναι 28 ετών και μοιάζει 100 χρόνια μεγαλύτερη!
- Τι να τρώμε για να μην πάθουμε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο
- Όλη η αλήθεια για την κλειτορίδα
- Εκτός Βουλής κινδυνεύει να μείνει ο Πολάκης - Μάχη με Σταθάκη για την έδρα στα Χανιά
- Έκλεψαν δώρο από άρρωστο 5χρονο παιδί - Μόλις το έμαθαν έκαναν κάτι συγκινητικό (pics+vid)
- Κτηματολόγιο: Τρία SOS για τα ακίνητα στην Αθήνα
- Τι δείχνουν «κρυφές» και φανερές δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με αναλυτές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Η Νία Βαρντάλος επισκέφθηκε την Ελλάδα!
- Η πορεία προς την ταπεινωτική ήττα, η διάλυση της ηγετικής ομάδας και οι σπασμωδικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα
- Νέες διευκολύνσεις πριν τις εκλογές για τους δανειολήπτες του τ. ΟΕΚ
- Σοφία Αμαρούζο: Από τα… κλεμμένα βιβλία, στη λίστα του Forbes
- Σύλληψη 19χρονου για ναρκωτικά στο λιμάνι του Πειραιά
- Ένα παράξενο ρουσφέτι
- Τρία SOS για τα ακίνητα στην Αθήνα
- Κόντρα Μελισσανίδη-Σαράντη και στη μέση τα Σπάτα
- Βόμβα ΤτΕ: Ακριβές οι προεκλογικές παροχές Τσίπρα
- Σύμμαχος των γυναικών έναντι του καρκίνου του μαστού το πρωινό ξύπνημα
- Τελευταία Νέα In.gr
- Στοιχεία-σοκ: Η Ελλάδα γερνά ταχύτατα –Ανω των 65 ετών το 22% των Ελλήνων
- Υποψήφια για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου η επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων, Σκα Κέλερ
- ΕΥΑΘ: Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι
- Σύλληψη 19χρονου για ναρκωτικά στο λιμάνι του Πειραιά
- Χονγκ Κονγκ: Η επικεφαλής της κυβέρνησης καταδίκασε τη χρήση ακραίας βίας από τους διαδηλωτές
- ΠΟΕΔΗΝ: Εν μέσω καύσωνα νοσοκομεία χωρίς κλιματισμό – Η λίστα
- Ένα παράξενο ρουσφέτι
- Σύμμαχος των γυναικών έναντι του καρκίνου του μαστού το πρωινό ξύπνημα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προσλήψεις από το παράθυρο στο παρά πέντε της κάλπης
- Έρευνα: Οι βουλευτές έχουν συχνότερα ψυχολογικά προβλήματα από ό,τι οι υπόλοιποι άνθρωποι
- Άρωμα... Φώφης στο βίντεο του S&D
- Over Ice: Η απροσδόκητη γοητεία του καφέ πάνω από τον πάγο
- «Ξύπνα... Βασιλάκη μου» στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ερυμάνθου
- 2.500 αιτήσεις με το «καλημέρα» στην πλατφόρμα για την α΄ κατοικία - Τα μυστικά για τους κόκκινους δανειολήπτες
- Δείτε τα νούμερα(18/54) στην πρωινή ζώνη 10-1 για χθες,1/7/2019
- Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη λόγω 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ
- Κώστας Μπακογιάννης: Γιατί είμαι απέναντι στην απλή αναλογική
- H "πράσινη" Σκα Κέλερ υποψήφια για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου