«Κατηγορώ τον Ερντογάν» – Τα 13 «χτυπήματα» κατά του Σουλτάνου

06:08 21/7/2020 - Πηγή: In.gr

Γεννημένος το 1937 στη Βαγδάτη από μια εβραϊκή οικογένεια, ο αμερικανός καθηγητής Αλόν Μπεν Μεΐρ έχει συμμετάσχει σε πολλές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τις αραβικές χώρες, ενώ λειτούργησε συχνά ως σύνδεσμος ανάμεσα σε άραβες, τούρκους και ισραηλινούς αξιωματούχους. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει επίσης μια πλούσια βιογραφία στον αμερικανικό, τον γαλλικό, τον ισραηλινό αλλά και τον τουρκικό Τύπο, ενώ τις απόψεις του έχουν φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα. Το τελευταίο του κείμενο φιλοξενήθηκε

πριν από λίγες ημέρες στο ηλεκτρονικό περιοδικό «The Globalist» και φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κατηγορώ τον Ερντογάν». Ο Αλόν Μπεν Μεΐρ εξαπολύει δεκατρείς τέτοιες κατηγορίες λίγο πριν ανακοινώσει ο τούρκος πρόεδρος τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Σύμφωνα με τον Αλόν Μπεν Μεΐρ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

1. Εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Εργαλειοποιώντας μια δικαιοσύνη που σπανίως τιμά το όνομά της, φυλάκισε 150 δημοσιογράφους, αλλά και 80.000 πολίτες για την υποτιθέμενη σχέση τους με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ εκδίωξε από τον στρατό και τη δημόσια διοίκηση περισσότερους από 150.000 στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.

2. Καταφεύγει συστηματικά σε επιχειρήσεις εθνικών εκκαθαρίσεων εναντίον μειονοτήτων στην Τουρκία και τη Βόρεια Συρία. Εισέβαλε στη Συρία για να εμποδίσει την τοπική μειονότητα των Κούρδων να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς αυτονομίας αλλά και για να εδραιώσει την τουρκική παρουσία στη γειτονική του χώρα.

3. Διώκει συστηματικά την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας και συνεχίζει έναν 50ετή πόλεμο εναντίον του ΡΚΚ, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Παράλληλα, αρνείται να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους, οι οποίοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας, και να θέσει τέλος σε μια σφαγή που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 άτομα και από τις δύο πλευρές.

4. Αγόρασε από τη Ρωσία το αμυντικό σύστημα S-400, αδιαφορώντας για τους φόβους που προκάλεσε στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπου ανήκει η χώρα του, αυτή η αγορά. Αδιαφόρησε επίσης για το γεγονός πως αυτό το σύστημα είναι πλήρως ασύμβατο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

5. Επένδυσε στην προώθηση της ισλαμιστικής ατζέντας, στηρίζοντας ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η Χαμάς, αλλά και το ISIS.

6. Χρησιμοποίησε το Ισλάμ ως πολιτικό εργαλείο χτίζοντας τεμένη και ιδρύοντας θεολογικές σχολές. Ακόμη, στέλνει τους ιμάμηδές του να διδάξουν και να κηρύξουν τον θρησκευτικό εθνικισμό του σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.

7. Από το 2012 έως το 2018 παραβίαζε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν ξεπλένοντας περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα σχήμα ανταλλαγής «χρυσός αντί πετρελαίου», ενώ έως και σήμερα εξακολουθεί να συνεργάζεται και συναλλάσσεται με την Τεχεράνη εις βάρος των δυτικών συμφερόντων.

8. Προχώρησε σε συμφωνία με τον Πούτιν στα τέλη του 2019 για τον έλεγχο της Βόρειας Συρίας, ενώ εργάστηκε από κοινού με τη Μόσχα και την Τεχεράνη προκειμένου να χωρίσουν τη Συρία σε σφαίρες επιρροής. Μια τέτοια συμφωνία δεν σημαίνει παρά την ντε φάκτο διαίρεση της χώρας, ενώ υπονομεύει περεταίρω ό,τι έχει απομείνει από τη δυτική επιρροή.

9. Εστειλε δυνάμεις για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την τουρκική παρουσία στη χώρα, ενώ η προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί το πετρέλαιο και το αέριο συνιστά απειλή για την ελεύθερη ροή ενέργειας από τη Μέση Ανατολή.

10. Παραβίασε το εμπάργκο του ΟΗΕ, ενώ ανθίσταται στα ειρηνευτικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τη Λιβύη, φτάνοντας να παρενοχλήσει γαλλικό πολεμικό πλοίο που ήταν σε αποστολή της Συμμαχίας.

11. Εμπόδισε την ανάπτυξη του αμυντικού σχεδίου του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και την Πολωνία, ενώ συστηματικά ασκεί πολιτική εκφοβισμού απέναντι στην Ελλάδα, μια χώρα που είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο με τουρκικά μαχητικά.

12. Επιμένει στο θέμα των γεωτρήσεων σε θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην Κύπρο, ενώ σχεδιάζει γεωτρήσεις στις ακτές της Κρήτης. Η στάση του αυτή έχει προκαλέσει ένταση με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ ως προς την ιδιοκτησία των φυσικών πόρων, απειλώντας να χρησιμοποιήσει ακόμη και στρατιωτικά μέσα προκειμένου να εξασφαλίσει το «μερίδιό» του. Η απειλή αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βίαιη σύγκρουση.

13.Διαιωνίζει τη σύγκρουση με την Κύπρο απαιτώντας για τη μαριονέτα του, την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, να αποκτήσει ίση πολιτική εξουσία με τη Δημοκρατία της Κύπρου, η οποία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε πληθυσμό και έκταση, ενώ είναι και μέλος της ΕΕ.

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα του Αλόν Μπεν Μεΐρ; Η Δύση, γράφει, οφείλει να σεβαστεί τον εαυτό της, αντί να επιμένει στην αυταπάτη πως η Τουρκία του Ερντογάν είναι ένας «απαραίτητος σύμμαχος».

Keywords
Τυχαία Θέματα