Κικίλιας: Παράθυρο για αυξήσεις στα κονδύλια για την υγεία – Ποιες οι προϋποθέσεις

21:52 21/9/2019 - Πηγή: In.gr

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κονδύλια για την υγεία αφήνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επισημαίνει ότι «ο Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Economist ως επικεφαλής της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας, δήλωσε δημοσίως ότι η Ελλάδα ενδεχομένως θα μπορούσε να αυξήσει κάποιες από τις δαπάνες στην υγεία» και προσθέτει: «Χρειάζεται όμως να

υπάρξει και εξορθολογισμός των δαπανών».

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα της ΝΔ σχετικά με την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, ο Βασίλης Κικίλιας τονίζει μεταξύ άλλων «αγωνιζόμαστε για ένα σύστημα υγείας που θα υπηρετεί τους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες» και «διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όσους εργάζονται εκεί» και προσθέτει: «στηρίζουμε το ΕΣΥ και όλους τους εργαζομένους του και όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να στηρίξουμε τους εργαζομένους και να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών, θα το κάνουμε».

Ο υπουργός Υγείας ιεραρχεί στις προτεραιότητές του στα νοσοκομεία μετά την κατάσταση που παρέλαβε, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τις στοχευμένες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και εργαστηριακού προσωπικού, τα ηλεκτρονικά συστήματα για την μείωση της γραφειοκρατίας και για την παρακολούθηση και διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα υγείας. «Συνεχίζουμε ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση της Επιτροπής λοιμώξεων μέσα στα νοσοκομεία, με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου», προσθέτει.

Αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χαρακτήρισε πενιχρά τα αποτελέσματα πολλών τελευταίων χρόνων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν όλα. «Για εμάς εν αρχή ην το έργο. Αξιολογούμε τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, και τα στοιχεία τα οποία παρουσιάσαμε μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Πιστεύουμε ότι η λειτουργία της ΠΦΥ θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας (integrated health care)».

Όσον αφορά το νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα, το οποίο θα έπρεπε να είχε εκδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας είναι λακωνικός και λέει ότι το θέμα θα διευθετηθεί «όπως ορίζει ο νόμος, εντός του έτους».

Ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει να κάνει με τη χρήση ΑΜΚΑ από αλλοδαπούς που δεν τον δικαιούνται, ο κ. Κικίλιας απαντά ότι ήδη έχει ζητήσει ελέγχους και συνεργάζεται με τα υπουργεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας «ώστε να έχουμε την πραγματική εικόνα, κατηγοριοποιώντας όλες τις ομάδες των δικαιούχων. Ένα επιπλέον εργαλείο ελέγχου είναι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά και η ενεργοποίηση της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών (ΚΥΠΑ)».

Για το ζήτημα των προσλήψεων στο ΕΣΥ, ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι αυτές θα ολοκληρώνονται σε 5 μήνες κι όχι σε 18 όπως συμβαίνει σήμερα και προσθέτει: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Υγείας θα μας βοηθήσει να ενσωματώσουμε γρήγορους και ευέλικτους μηχανισμούς στελέχωσης κρίσιμων τομέων, όπως ο νοσηλευτικός. Επιπλέον, επανασχεδιάζουμε τις ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες, για να προχωρήσουν οι συνέργειες σε διοικητικό επίπεδο και να εφαρμοστεί μία πολιτική συγκράτησης των νέων ιατρών στη χώρα».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Υγείας αναφέρεται στο όραμά του για το υπουργείο: «Πολλές μικρές νίκες, σημαντικές για τις ζωές των συνανθρώπων μας, αυτός είναι ο στόχος».

Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια

Ένα από τα μεγαλύτερα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ -το οποίο επιδεινώθηκε με την οικονομική κρίση- είναι η υποχρηματοδότησή του. Το γεγονός ότι φαίνεται να αφήνουμε πίσω μας τα πιο δύσκολα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυξημένα κονδύλια στην Υγεία;

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι έχει να κάνει με τις δαπάνες στην υγεία. Άλλωστε, και ο Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Economist ως επικεφαλής της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας, δήλωσε δημοσίως ότι η Ελλάδα ενδεχομένως θα μπορούσε να αυξήσει κάποιες από τις δαπάνες στην υγεία. Χρειάζεται όμως να υπάρξει και εξορθολογισμός των δαπανών. Πρέπει ο Έλληνας φορολογούμενος να γνωρίζει πού πηγαίνει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει για την υγεία. Στο πλαίσιο αυτό εγκαθιδρύουμε ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών, συνδέουμε το BI (σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας) του υπουργείου με όλα τα νοσοκομεία και θέτουμε ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες στους διοικητές, τους υποδιοικητές των νοσοκομείων και στις διοικήσεις των οργανισμών του υπουργείου, με στόχο τη λογοδοσία, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία κάνει λόγο για σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Ποιος θα πουλά και ποιος θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας; Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τον πολίτη;

Το πρόγραμμα της ΝΔ έχει στην καρδιά του τους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες. Αγωνιζόμαστε για ένα σύστημα υγείας που θα υπηρετεί ακριβώς αυτό. Διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όσους εργάζονται εκεί.

Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας. Εξάλλου, ο ΕΟΠΥΥ ήδη χρησιμοποιεί τέτοια μοντέλα ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, αφού συμβάλλεται με τον ιδιωτικό τομέα. Και τα νοσοκομεία της χώρας χρησιμοποιούν ανάλογα μοντέλα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε ό,τι αφορά την απόκτηση εξοπλισμού. Μας ενδιαφέρει πρώτα και πάνω από όλα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μην ταλαιπωρούνται, να εξυπηρετούνται καλύτερα, να μην καθυστερούν οι διαγνωστικές εξετάσεις, να μη βασανίζονται στις εφημερίες, να μην επιβαρύνονται οικονομικά. Στηρίζουμε το ΕΣΥ και όλους τους εργαζομένους του και όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να στηρίξουμε τους εργαζομένους και να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών, θα το κάνουμε.

H εικόνα που παρουσιάσατε πρόσφατα για το ΕΣΥ με βάση την ενημέρωση που είχατε από τα ίδια τα νοσοκομεία, προφανώς και δε μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Από μόνη της όμως, γεννά την ανάγκη για επείγουσες δράσεις ώστε να μπορέσουν να το εμπιστευθούν οι πολίτες. Ποιες θα είναι αυτές;

Στήριξη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αναδιοργάνωση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στοχευμένες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και εργαστηριακού προσωπικού, ηλεκτρονικά συστήματα για την μείωση της γραφειοκρατίας και για την παρακολούθηση και διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα υγείας. Παράλληλα, προχωράμε στα νοσοκομεία με καταρτισμένες διοικήσεις που θα έχουν μέσα από μια σύμβαση αποδοτικότητας, ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους να πετύχουν, όπως και υποχρεωτική παρουσία στις εφημερίες. Συνεχίζουμε ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση της Επιτροπής λοιμώξεων μέσα στα νοσοκομεία, με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Έχετε δίκιο, η εικόνα του ΕΣΥ δε μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη, όμως καθημερινά θέλουμε να κάνουμε μικρές νίκες προς όφελος των πολιτών και ειδικά των ευπαθών ομάδων. Για αυτό και πρώτα από όλα θα στηρίξουμε το έμψυχο δυναμικό μας.

Για να λειτουργήσουν σωστά τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, θα πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα διαλογής στα ίδια τα ΤΕΠ, αλλά και πριν ο ασθενής φτάσει στο νοσοκομείο -αν χρειάζεται να φτάσει. Η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε τη δημιουργία των ΤΟΜΥ, με στόχο να λειτουργήσουν ως «φίλτρο» για τα περιστατικά. Θα συνεχίσετε πάνω σ΄ αυτό το μοντέλο ή θα προτείνετε νέο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

Τα τελευταία 45 χρόνια ο εκάστοτε υπουργός Υγείας, ανακοινώνει πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δυστυχώς, με πενιχρά αποτελέσματα για τους πολίτες και με όλο το βάρος να πέφτει στα νοσοκομεία. Προφανώς η σωστή λειτουργία της ΠΦΥ είναι προτεραιότητά μας, για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, αλλά θέλουμε ένα σύστημα υγείας πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό. Για εμάς «εν αρχή ην το έργο».

Αξιολογούμε τη λειτουργία των ΤΟΜΥ και τα στοιχεία τα οποία παρουσιάσαμε μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Πιστεύουμε ότι η λειτουργία της ΠΦΥ θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας (integrated health care).

Λίγο πριν από τις πρόσφατες εκλογές, παρότι αναμενόταν να ανακοινωθεί νέο δελτίο τιμών, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν νέα φάρμακα χρήσιμα για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, την τελευταία στιγμή δεν έγινε. Πότε εκτιμάται ότι θα εκδοθεί νέο δελτίο τιμών;

Όπως ορίζει ο νόμος, εντός του έτους.

Ο προκάτοχος σας, Ανδρέας Ξανθός, είχε παραδεχθεί σε συνέντευξη που του είχα κάνει, ότι υπάρχουν άνθρωποι -αρκετοί από άλλες χώρες- που ενδεχομένως έχουν ΑΜΚΑ ενώ δεν θα έπρεπε. Ωστόσο, αυτοί επιβαρύνουν οικονομικά τα νοσοκομεία. Τι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτό;

Με βάση τους ελέγχους που έχουμε ζητήσει να γίνουν για τα ενεργά ή μη ΑΜΚΑ, συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Εργασίας, ώστε να έχουμε την πραγματική εικόνα, κατηγοριοποιώντας όλες τις ομάδες των δικαιούχων. Ένα επιπλέον εργαλείο ελέγχου είναι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά και η ενεργοποίηση της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών (ΚΥΠΑ).

Κάνατε λόγο για γρήγορες διαδικασίες προσλήψεων που τόσο έχει ανάγκη το ΕΣΥ. Πώς θα γίνει αυτό αφού και πάλι θα εμπλέκεται σε αυτές το ΑΣΕΠ;

Το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ είναι η ραχοκοκαλιά του. Έχουμε καταγράψει τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την έγκαιρη ολοκλήρωση των συμβουλίων κρίσεων των γιατρών και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, να επισπεύσουμε την όλη διαδικασία. Τώρα, κύριε Κεφαλογιάννη, απαιτούνται πάνω από 18 μήνες για να γίνει αυτό. Στόχος μας είναι να το «ρίξουμε» στους 5 μήνες, ίσως και λιγότερο. Επίσης, θα υλοποιήσουμε επιτέλους την ισχύουσα διάταξη νόμου, που προβλέπει ότι 6 μήνες πριν την συνταξιοδότηση του γιατρού, προκηρύσσεται η θέση, ώστε αμέσως να πληρωθεί και να μην υπάρχει κενό.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Υγείας θα μας βοηθήσει να ενσωματώσουμε γρήγορους και ευέλικτους μηχανισμούς στελέχωσης κρίσιμων τομέων, όπως ο νοσηλευτικός.

Επιπλέον, επανασχεδιάζουμε τις ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες, για να προχωρήσουν οι συνέργειες σε διοικητικό επίπεδο και να εφαρμοστεί μία πολιτική συγκράτησης των νέων ιατρών στη χώρα.

Τα νοσοκομεία, αλλά και η κοινωνία χρειάζονται στην ώρα τους, γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.

Δύο μήνες στο υπουργείο εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι μπορούν πολλά να αλλάξουν στην Υγεία; Είχατε πει στην αρχή «πρώτα ο άνθρωπος». Πόσο εφικτός είναι αυτός ο στόχος μετά την κατάσταση που -όπως ο ίδιος είπατε- παραλάβατε;

Το να υπηρετούμε τον άνθρωπο και ειδικά αυτόν που βρίσκεται σε ανάγκη, είναι ιερός σκοπός που αξίζει μεγάλες θυσίες για να πετύχουμε μικρές νίκες. Το ότι εντός 2 μηνών, χιλιάδες ογκολογικοί ασθενείς δεν χρειάζεται να περιμένουν ώρες στις ουρές της ντροπής των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα φάρμακά τους και να κάνουν τις θεραπείες τους στις ιδιωτικές κλινικές, μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι αλλάζει. Πολλές μικρές νίκες, σημαντικές για τις ζωές των συνανθρώπων μας, αυτός είναι ο στόχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα