Κίνδυνος για τσουνάμι μετά από υποθαλάσσιες κατολισθήσεις και στις ελληνικές θάλασσες
Το πρόσφατο καταστροφικό, θανατηφόρο και απρόσμενο τσουνάμι, που έπληξε τις ακτές της Ινδονησίας, μετά από κατολίσθηση στις υποθαλάσσιες πλαγιές του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα, φέρνει στην επιφάνεια τον αντίστοιχο κίνδυνο και στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών θαλασσών.
Αυτό τονίζει ο Δρ Δημήτρης Σακελλαρίου, ερευνητής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ειδικός στην Τεκτονική/Θαλάσσια Γεωλογία.
«Υποθαλάσσιες κατολισθήσεις έχουν γίνει πολλές φορές στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών και θα συνεχίσουν να γίνονται και μέλλον. Πολλές από αυτές
Γι» αυτό, όπως επισημαίνει, χρειάζεται πλέον «ο σχεδιασμός μιας εθνικής ερευνητικής πολιτικής και η αντίστοιχη χρηματοδότηση της συστηματικής έρευνας και χαρτογράφησης του βυθού των ελληνικών θαλασσών για την εκτίμηση των υποθαλάσσιων γεωκινδύνων, όπως οι κατολισθήσεις, οι σεισμοί και τα τσουνάμι».
Η γεωλογική ιστορία ολόκληρης της Μεσογείου, σύμφωνα με τον ίδιο, περιλαμβάνει αναρίθμητες μικρές και μεγάλες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, πάρα πολλές από τις οποίες έχουν προκαλέσει μικρά ή μεγάλα, ακόμη και καταστροφικά τσουνάμι, με ύψος που μπορεί να φτάσει πολλά μέτρα.
«Η Ανατολική Μεσόγειος και ιδιαίτερα οι ελληνικές θάλασσες, το Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος, έχουν πληγεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν από μεγάλα και καταστροφικά τσουνάμι που έχουν προκαλέσει πολλά θύματα. Τα περισσότερα από αυτά πιθανολογείται ότι προκλήθηκαν από υποθαλάσσιες κατολισθήσεις», όπως ανέφερε.
Οι έως τώρα έρευνες, όπως λέει, δείχνουν ότι «στις ελληνικές θάλασσες συνυπάρχουν και οι τρεις βασικές παράμετροι που χρειάζονται για να εκδηλωθούν κατολισθήσεις: Υποθαλάσσιες πλαγιές με μεγάλες κλίσεις, έντονη σεισμικότητα και πολλά ενεργά υποθαλάσσια ρήγματα, καθώς επίσης απόθεση ιζημάτων με ασταθή ισορροπία στις υποθαλάσσιες πλαγιές».
Ο βυθός των ελληνικών θαλασσών χαρακτηρίζεται από υποθαλάσσιες πλαγιές με μεγάλες κλίσεις, οι οποίες αρχίζουν από βάθη λίγων δεκάδων ή εκατοντάδων μέτρων και φτάνουν σε βάθη μέχρι 1.600 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο, 2.400 μέτρων στο Νότιο Αιγαίο και μεταξύ 3.000 και 5.000 μέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος, νότια από την Κρήτη και ανατολικά από την Ρόδο.
Υπάρχει βεβαρημένο ιστορικόΌπως επισημαίνει ο κ. Σακελλαρίου, στο παρελθόν «πολλές από τις κατολισθήσεις στην Ελλάδα έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί σεισμική δόνηση ή ηφαιστειακή έκρηξη, εντελώς απρόσμενα και απροσδόκητα».
Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρει: Τον Μάρτιο 2002 ένα μικρό τσουνάμι πλημμύρισε τη βόρεια πλευρά της πόλης της Ρόδου, ευτυχώς χωρίς θύματα. Το Φεβρουάριο 1963 μια κατολίσθηση στις εκβολές του ποταμού Μεγανείτη στο Δυτικό Κορινθιακό Κόλπο προκάλεσε ισχυρό τσουνάμι που σκότωσε δύο και τραυμάτισε 12 ανθρώπους στην περιοχή μεταξύ των χωριών Λαμπίρι και Λόγγος. Παρόμοιο τσουνάμι, αλλά χωρίς θύματα παρατηρήθηκε στις ακτές του Αιγίου την 1η Ιανουαρίου του 1996.
Πολλά άλλα τσουνάμι, προσθέτει, προκλήθηκαν από μεγάλες ή πολλαπλές υποθαλάσσιες κατολισθήσεις που πυροδοτήθηκαν από ισχυρούς σεισμούς. Το τσουνάμι της 9ης Ιουλίου 1956 είναι το μεγαλύτερο πρόσφατο τσουνάμι στη Μεσόγειο. Έπληξε τις ακτές των Κυκλάδων (Αμοργό, Σαντορίνη, Αστυπάλαια, Ίο) και των Δωδεκανήσων (Κάλυμνο), έφτασε σε υψόμετρο μεγαλύτερο των δέκα μέτρων στις ακτές της Αμοργού και της Αστυπάλαιας, σκότωσε 53 ανθρώπους και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στα γύρω νησιά. «Το εν λόγω τσουνάμι προκλήθηκε από μία ή περισσότερες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από έναν ισχυρό σεισμό», υπογραμμίζει.
Όπως εξηγεί, οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, μαζί με τους σεισμούς που κινούν υποθαλάσσια ρήγματα και τις εκρήξεις υποθαλάσσιων ηφαιστείων, είναι οι τρεις κύριες αιτίες για τη δημιουργία τσουνάμι. Στην περίπτωση των υποθαλάσσιων σεισμών και ρηγμάτων ένα μεγάλο τμήμα του βυθού, μήκους δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιομέτρων κατά μήκος του ρήγματος κινείται απότομα προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αυτή η κίνηση μεταδίδεται στη μάζα του νερού του ωκεανού και δημιουργείται το τσουνάμι, δηλαδή, ένα ή περισσότερα κύματα που διαδίδονται κάθετα προς τη διεύθυνση του ρήγματος.
Στην περίπτωση της υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου, η απότομη εκτόνωση από την έκρηξη μεταδίδεται στη μάζα του νερού, η οποία κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις με κέντρο το ηφαίστειο, δημιουργώντας ένα ή περισσότερα κύματα που εξαπλώνονται κυκλικά.
Για να δημιουργηθεί μια υποθαλάσσια κατολίσθηση, όπως εξηγεί, χρειάζονται τρεις βασικές παράμετροι: Κατάλληλη μορφολογία του βυθού (πλαγιές μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίσης), υλικό μικρής συνοχής για να μπορεί να κατολισθήσει, καθώς και κατάλληλες συνθήκες για να πυροδοτήσουν την κατολίσθηση, όπως μια δυνατή δόνηση από σεισμό ή από ηφαιστειακή έκρηξη. Ή η αύξηση του βάρους ενός όγκου θαλάσσιων ιζημάτων σε μια πλαγιά σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ξεπεράσει την αντίσταση που κρατάει αυτόν τον όγκο στη θέση του.
«Δεν προκαλούν τσουνάμι όλες οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις», εξηγεί ο κ. Σακελλαρίου. «Μόνο αυτές που γίνονται σε σχετικά μικρά βάθη θάλασσας, συνήθως μικρότερα από 1.000 μέτρα βάθος, αυτές που έχουν έναν αρκετά μεγάλο όγκο, συνήθως μεγαλύτερο από ένα κυβικό χιλιόμετρο, καθώς και αυτές που εκδηλώνονται με μεγάλη ταχύτητα ολίσθησης».
«Η αλήθεια είναι ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη όλες τις απαντήσεις για τον ακριβή μηχανισμό που εκδηλώνεται μια υποθαλάσσια κατολίσθηση με ή χωρίς σεισμική δόνηση, ούτε για το πώς ακριβώς θα δημιουργηθεί και θα διαδοθεί το πιθανό τσουνάμι», αναφέρει.
Η λεπτομερής χαρτογράφηση του βυθού με σύγχρονες τεχνικές θαλάσσιας-υποθαλάσσιας έρευνας είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για τον εντοπισμό των περιοχών όπου είναι πιθανό να εκδηλωθεί υποθαλάσσια κατολίσθηση. Η συνεργασία θαλάσσιας γεωλογίας-γεωφυσικής και σεισμολογίας θεωρείται σημαντική για να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα των πιθανών περιοχών σε συνδυασμό με την σεισμικότητα. Με τη συμβολή των μαθηματικών προσομοιώσεων (μοντέλων) θα είναι η δυνατή η επεξεργασία σεναρίων δημιουργίας και διάδοσης των πιθανών τσουνάμι με βάση πραγματικά δεδομένα.
«Έχοντας την παραπάνω γνώση, θα είναι δυνατός ο σχεδιασμός ενός αξιόπιστου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης», λέει ο κ.Σακελλαρίου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θανατηφόρο τροχαίο στο Αιγάλεω με θύμα 20χρονο μπασκετμπολίστα
- Σοκάρει η Δεβετζή: «Με εκμεταλλεύτηκε ο πρώην άντρας μου. Ανακατεύομαι όταν μιλάω για το γάμο μου»
- Φορέστε το πιο ζεστό παλτό της σεζόν
- Ψινάκης: Πήγα να προσφέρω αγάπη αλλά έλαβα πολύ μεγαλύτερη
- Όταν ο Νοστράδαμος «είδε» το 2019: Ο Γ' Παγκόσμιος, ο αστεροειδής που θα αφανίσει τη Γη και ο διάλογος ανθρώπων - ζώων
- Τραγωδία στην εθνική οδό: Άνδρας βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του
- Εχασε πάλι το... μέτρο ο στρατηγός του twitter και του facebook
- Έκτη άδεια για το Δημήτρη Κουφοντίνα
- Πόλεμο με την ΑΕΚ άνοιξε ο γιος του Ιβάν Σαββίδη (pic)
- Σμυρναίικη βασιλόπιτα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Φορέστε το πιο ζεστό παλτό της σεζόν
- Ποιες αλλαγές έρχονται από την Πρωτοχρονιά για ασφαλισμένους και συνταξιούχους
- Τα σενάρια για την απαγωγή του επιχειρηματία – Που στρέφονται οι έρευνες
- Κίνδυνος για τσουνάμι μετά από υποθαλάσσιες κατολισθήσεις και στις ελληνικές θάλασσες
- Έλληνας της χρονιάς ο Αντετοκούνμπο!
- Σόλσκιερ: «Αυτός είναι ο Πογκμπά που ξέρω»
- Σε ανοικτή γραμμή με την MC Alger για τον Ντιένγκ η ΑΕΚ
- Κουλιμπαλί: «Περήφανος για το χρώμα μου και τη Νάπολι» (pic)
- Έκρηξη στο Κολωνάκι : Άνοιξε μετά από εφτά ώρες η Σκουφά
- Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δε συνειδητοποιεί την ανάγκη μηδενικής ανοχής στη βία
- Τελευταία Νέα In.gr
- Κίνδυνος για τσουνάμι μετά από υποθαλάσσιες κατολισθήσεις και στις ελληνικές θάλασσες
- Έκρηξη στο Κολωνάκι : Άνοιξε μετά από εφτά ώρες η Σκουφά
- Το κοριτσάκι με… άλλα σπίρτα
- ΚΙΣΕ: Αποτροπιασμός για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στην Καστοριά
- Στα «λευκά» το όρος Τρόοδος στην Κύπρο
- Ήλιος με «δόντια» – Πού έπεσε υπό το μηδέν ο υδράργυρος
- ΛΑΕ: Αποτρόπαιη και προβοκατόρικη ενέργεια, η έκρηξη στον Άγιο Διονύσιο
- Πάνω από 210.000 κιλά βασιλόπιτες ετοιμάζουν οι φούρνοι
- Αρνίσιο ή κατσικίσιο μπούτι στον φούρνο με πατάτες
- Η άλλη… πλευρά του Ζοζέ Σα! (vid)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στις περιφέρειες
- Επανέρχεται στο ζήτημα παραίτησης του ο Πάνος Καμμένος
- Ψήφο στον Αντετοκούνμπο για αρχηγό στο All Star ζητούν -στα ελληνικά- οι Μπακς
- «Καμπανάκι» από το ΕΛΚΕΘΕ: Και η Ελλάδα κινδυνεύει από τσουνάμι - Έχει ξανασυμβεί με 53 νεκρούς
- Η Κομισιόν «έβαλε στον πάγο» τις αυξήσεις στα διόδια
- Χάος στην Ιταλία: Νεκρός οπαδός, μαχαιρωμένοι φίλαθλοι και απαγόρευση μετακινήσεων (Video)
- Οι αντιδικτατορικοί αγωνιστές για την αγωγή εναντίον τους από απογόνους του κατοχικού φρουράρχου
- Νέα εξαήμερη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα
- Οι Ταλιμπάν καλούν τις ΗΠΑ να διδαχθούν από την ήττα των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν