ΚΚΕ : «Πεδίο βολής φτηνό» των ΗΠΑ η Αλεξανδρούπολη

15:54 23/7/2020 - Πηγή: In.gr

«Την ώρα που οι ΗΠΑ προκλητικά μιλάνε για “αμφισβητούμενα ύδατα” στον χώρο της τουρκικής navtex, η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε «πεδίο βολής φτηνό» αμερικάνικων στρατευμάτων, αναφέρει το ΚΚΕ, με αφορμή την υποδοχή στο λιμάνι της πόλης και την προώθηση αμερικανικών δυνάμεων στη Ρουμανία, για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Atlantic Resolve

2020».

Να κλείσουν οι βάσεις

Το ΚΚΕ κατηγορεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέτρεψαν την Ελλάδα σε αμερικανική βάση και την ίδια στιγμή όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, οι ΗΠΑ γκριζάρουν το Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό το ΚΚΕ ζητάει να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Την ώρα που οι ΗΠΑ προκλητικά μιλάνε για “αμφισβητούμενα ύδατα” στον χώρο της τουρκικής navtex, η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε “πεδίο βολής φτηνό” αμερικάνικων στρατευμάτων -“εκπαιδευμένων, θανατηφόρων και με κίνητρο”, όπως δήλωσε ο διοικητής τους- με την εποπτεία της ελληνικής κυβέρνησης και του Αμερικάνου Πρέσβη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, μετέτρεψαν όλη την χώρα σε αμερικάνικη βάση, στο όνομα της δήθεν “προστασίας από την Τουρκία”, για να εισπράττουν εκ μέρους των ΗΠΑ δηλώσεις – εκτροφεία της τουρκικής προκλητικότητας και γκριζαρίσματος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Εδώ και τώρα να δυναμώσει η πάλη του ελληνικού λαού για:
–Απεμπλοκή της χώρας από τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια. Καμία συμμετοχή στις επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις.
–Καμία αλλαγή συνόρων, καμία απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ:
"Την ώρα που οι ΗΠΑ προκλητικά μιλάνε για “αμφισβητούμενα ύδατα” στον χώρο της τουρκικής #navtex, η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε “πεδίο βολής φτηνό” αμερικάνικων στρατευμάτων"#Τουρκια #ΗΠΑ #ΚΚΕhttps://t.co/3pGssMgOIe

— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) July 23, 2020

ΝΑΤΟϊκή άσκηση

Υπενθυμίζεται ότι προσωπικό και μέσα της αμερικανικής 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας έφτασαν το μεσημέρι της Τρίτης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με το μεταγωγικό ARC Endurance. Πρόκειται για ένα πλοίο RoRo, που επιχειρεί με τη Στρατιωτική Διοίκηση Μεταφορών (Military Sealift Command – MSC) και μετέφερε άνδρες της ταξιαρχίας και υλικό (14 ελικόπτερα UH-60 και HH-60 Black Hawk και περίπου 250 κομμάτια υποστηρικτικού υλικού), που θα προωθηθούν στη Ρουμανία προκειμένου να συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση.

«Καθώς εορτάζουμε την 150η επέτειο από το άνοιγμα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αυτή η επίσκεψη καταδεικνύει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και προωθεί τους κοινούς στόχους άμυνας και ασφάλειας που έχουν κατοχυρώσει οι χώρες μας μέσω του διμερούς στρατηγικού διαλόγου και της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης κ. Πάιατ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του λιμένα Αλεξανδρούπολης που θα πραγματοποιηθεί συνδυασμένη μεταφορά πλοίου- τρένου στο νότιο μέρος του νέου terminal.

Ο κ. Πάιατ ευχαρίστησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπως επίσης τις τοπικές αρχές καθώς και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τη 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (με έδρα την Αλεξανδρούπολη) αλλά και τη διοίκηση του λιμανιού και την τοπική κοινωνία για τη στήριξη και τη φιλοξενία που επέδειξαν προς τους στρατιώτες της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας και της «21 Theater Sustainment Command», στο πλαίσιο αυτής της μετακίνησης, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι εξ αυτών θα επιστρέψουν το προσεχές φθινόπωρο για χειμερινή εκπαίδευση στο Στεφανοβίκειο.

Ως την επόμενη φορά

«Ως την επόμενη φορά», έγραψε πριν από λίγο στο twitter ο Τζέφρι Πάιατ, κατά την αναχώρησή του από την Αλεξανδρούπολη , σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μια ισχυρή και περισσότερο ασφαλής Ελλάδα εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Until next time, #Alexandroupoli! US-Greece security & economic collaboration in this region sends a clear message that a stronger & more secure Greece serves US interests. We will continue to deepen our engagement here to strengthen @NATO Alliance & promote regional stability. pic.twitter.com/j5CiI507KX

— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) July 23, 2020

Διευκρινίσεις για τα αμφισβητούμενα ύδατα

«Αυτή η ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και η επιστροφή το φθινόπωρο της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας για χειμερινή εκπαίδευση στην Κεντρική Ελλάδα, είναι απόδειξη της δέσμευσής μας στη συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας. Δουλεύοντας από κοινού, η δέσμευσή μας αυτή ωφελεί την Ελλάδα, εμβαθύνει τις διμερείς μας σχέσεις και ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Νωρίτερα ο Τζέφρι Πάιατ σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα «αμφισβητούμενα ύδατα» νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης και είπε:

Το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος «αμφισβητούμενα» αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις» και πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

Λεκτική βελτίωση

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε για το ίδιο θέμα ότι «μετά τη λεκτική βελτίωση (σ.σ. από αμερικανικής πλευράς) είναι σαφές πλέον ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον το κείμενο».

Keywords
Τυχαία Θέματα