«Κλείδωσε» το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας – Η διαδικασία που προβλέπει

18:58 21/2/2019 - Πηγή: In.gr

Ολοκληρώθηκε με συμφωνία η συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών που είχε στόχο να διευθετηθούν κρίσιμες λεπτομέρειες για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για την προστασία της α’ κατοικίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κλείδωσε η διάρκεια ζωής του νέου σχήματος και πιθανότατα το διάδοχο πλαίσιο θα έχει διάρκεια ενός έτους.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών,

υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και υπήρξε συμφωνία για τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με Το Βήμα, το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου και άμεσα θα ξεκινήσει η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των αιτήσεων, που θα αποτελεί το μοναδικό διαβατήριο για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους δανειολήπτες.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 μήνες για την κατασκευή του συγκεκριμένου εργαλείου. Μετά την ενεργοποίησή του, θα δοθεί προθεσμία 12 μηνών για την υποβολή αιτήσεων στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ μεγαλύτερο διάστημα της τάξης των 3 ετών προβλέπεται για κατηγορίες του πληθυσμού με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως άνεργοι, ανάπηροι, κτλ.

Όσοι πληρούν τα κριτήρια θα εξασφαλίζουν αυτόματα την προστασία της κατοικίας τους. Στη συνέχεια η τράπεζα θα διαμορφώνει μια προσωποποιημένη ρύθμιση του δανείου, την οποία ο οφειλέτης μπορεί να αποδεχθεί. Αν δεν το κάνει, τότε η υπόθεση θα παίρνει δικάσιμο.

Η τράπεζα θα υποβάλλει σε κάθε δανειολήπτη προσωποποιημένη ρύθμιση της οφειλής του, η οποία θα προβλέπει τα εξής:

– Θα επιμηκύνεται η διάρκεια του δανείου έως και κατά 25 έτη, με όριο τα 80 έτη ως προς την ηλικία του οφειλέτη, στο τέλος της περιόδου εξόφλησης.

– Το νέο επιτόκιο θα διαμορφώνεται στο ύψος του Euribor 3 μηνών (σήμερα αρνητικό, κάτω από 0%) πλέον ενός περιθωρίου της τάξης του 2%.

– Θα διαγράφεται το υπερβάλλον του 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου υπόλοιπο δανείου

Η εμπορική αξία θα προσδιορίζεται με βάση τις τιμές ακινήτων που οι τράπεζες έχουν εγγράψει στα βιβλία τους. Η κυβέρνηση δικαιούται να ζητήσει επανέλεγχό τους από ορκωτούς ελεγκτές.

Αν ο οφειλέτης αρνηθεί εξαρχής τη ρύθμιση που θα του προταθεί, ορίζεται δικάσιμος για το Ειρηνοδικείο, το οποίο είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη ρύθμιση των χρεών.

Εως την εκδίκαση της υπόθεσης ο δανειολήπτης εξασφαλίζει την προστασία της κύριας κατοικίας του, αλλά θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να καταβάλει το 30% της παλαιάς δόσης.

Σημειώνεται ότι με βάση την αρχική συμφωνία, δικαίωμα ένταξης στο προστατευτικό καθεστώς θα έχουν όσοι πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Τα προς ρύθμιση δάνεια να εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 31.12.2018.

– Το συνολικό χρέος από όλα τα δάνεια που έχουν λάβει και έχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία δεν ξεπερνά τις 130.000 ευρώ τη στιγμή της αίτησης. Στο άθροισμα δεν θα προσμετρούνται δάνεια χωρίς υποθήκη.

– Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

– Το οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν ξεπερνά τις 12.500 ευρώ για άγαμο, τις 21.000 ευρώ για έγγαμο, τις 26.000 ευρώ για τριμελείς οικογένειες, τις 31.000 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες και τις 36.000 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα μέλη.

Όσοι πληρούν τα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση θα λαμβάνουν επιδότηση από το κράτος που θα μπορεί να φτάνει έως και 1/3 της μηνιαίας δόσης. Το ύψος της θα εξαρτάται από την αξία της κύριας κατοικίας και το εισόδημα του δανειολήπτη.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις του, παύουν η ισχύς της ρύθμισης και η προστασία της κατοικίας, η οποία βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Επίσης θα γίνεται επανέλεγχος των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη κάθε τρία χρόνια για τη διατήρηση της επιδότησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα