Κομισιόν : Βαθιά ύφεση για την Ευρώπη – Εφιαλτικές οι προβλέψεις για τη Βρετανία

17:41 7/7/2020 - Πηγή: In.gr

Βαθιά ύφεση αντιμετωπίζει η Ευρώπη για το 2020, ενώ η βρετανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί σχεδόν κατά 10% για αυτό το έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Βρυξέλλες προβλέπουν μείωση του ΑΕΠ κατά 8,3% για τις 27 οικονομίες της ΕΕ για το 2020, και ανάκαμψη της τάξης του 5,8% για το 2021. η ευρωζώνη προβλέπεται να βιώσει συρρίκνωση κατά 8,7% για τη φετινή χρονιά και ανάπτυξη 6,1% για το 2021. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται

για χειρότερη ύφεση και πιο αδύναμη ανάκαμψη σε σχέση με την ιστορική κρίση που είχε προβλέψει η κομισιόν τον Μάιο.

Η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9,75% για το 2020, καθιστώντας τη μία από τις εντονότερα πληγείσες οικονομίες στην Ευρώπη, αν και η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή τους (10,6%, 10,9% και 11,2% αντίστοιχα). Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται η Γερμανία και η Ολλανδία με εκτιμώμενη μείωση του ΑΕΠ για το 2020 στο 6,3% και 6,8% αντίστοιχα, ενώ η Πολωνία φαίνεται πως θα είναι η πλέον αλώβητη με ύφεση που θα κυμανθεί μόλις στο 4,6%.

Τα ανησυχητικά στοιχεία δημοσιεύθηκαν δέκα μέρες πριν τη συνδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες με στόχο τη σύναψη συμφωνίας στο σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Αν και όλοι οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι επιθυμούν συμφωνία εντός του καλοκαιριού, το σχέδιο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από τους αυτοαποκαλούμενους «τέσσερις τσιγκούνηδες», την Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία που αντιτίθενται στις επιχορηγήσεις προκρίνοντας τα δάνεια.

Ανάκαμψη δύο ταχυτήτων;

Η κομισιόν θεωρεί ότι τα δάνεια θα αυξήσουν τα βάρη των εθνικών χρεών, ενώ φοβάται ότι μια άνιση οικονομική ανάκαμψη θα δημιουργήσει χώρες δεύτερης κατηγορίας.

«Ο κίνδυνος μιας αυξανόμενης απόκλισης κρύβεται πίσω από τη λογική της πρότασής μας για κοινό σχέδιο ανάκαμψης. Και αυτός ο κίνδυνος φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία. «Για αυτό και είναι τόσο σημαντικό να φτάσουμε άμεσα σε συμφωνία για στο σχέδιο ανάκαμψης που προτείνει η κομισιόν. Έτσι θα εισάγουμε αυτοπεποίθηση αλλά και χρηματοδότηση στις οικονομίες μας σε μια κρίσιμη στιγμή».

Ο αξιωματούχος της ΕΕ πιστεύει ότι ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι που μπορούν να επιδεινώσουν τις οικονομικές προοπτικές. Μεταξύ αυτών και ένα δεύτερο πανδημικό κύμα που θα επιφέρει νέα lockdown.

Εφιαλτικές οι προβλέψεις για τη Βρετανία

Οι κίνδυνοι για τη βρετανική οικονομία είναι ακόμη μεγαλύτεροι, σύμφωνα με την κομισιόν, καθώς η πρόβλεψή της στηρίζεται στη σημερινή εμπορική σχέση της χώρας με την ΕΕ, η οποία όμως λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ, το εμπόριο με την ΕΕ, την μεγαλύτερη αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, θα γίνει πιο δύσκολο, ακόμη και αν οι δύο πλευρές φτάσουν σε συμφωνία. Η κομισιόν αναφέρει ότι η αποτυχία σύναψης μιας τέτοιας συμφωνίας είναι ένας «σημαντικός κίνδυνος» που θα μπορούσε να «λειτουργήσει πολύ αρνητικά για τη Βρετανία».

Μέχρι στιγμής, οι επιπτώσεις του κοροναϊού στην απασχόληση δεν ήταν τόσο συντριπτικές όσο αναμενόταν, πράγμα που η κομισιόν αποδίδει στα βραχυχρόνια σχέδια για την απασχόληση που κράτησαν τους πολίτες στις δουλειές τους μειώνοντας το ωράριο. Η συγκεκριμένη πολιτική αντιπαραβάλλεται με εκείνη των ΗΠΑ που είδε τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να εκτοξεύονται σε άνευ προηγουμένου επίπεδα.

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα