Κοροναϊός : Αυστηροί έλεγχοι για να επιβιώσει το ελληνικό «θαύμα»

00:16 7/4/2020 - Πηγή: In.gr

Σήμερα Δευτέρα 6 Απριλίου η χώρα μας ανακοίνωσε μόλις 20 νέα κρούσματα του κοροναϊού σε ένα εικοσιτετράωρο. Η σημερινή μέρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική αφού συμπληρώθηκαν 15 ημέρες από όταν και επιβλήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τόσες περίπου είναι η μέρες που χρειάζονται προκειμένου να φανεί η επιτυχία ή η αποτυχία των μέτρων. Στην Ελλάδα φαίνεται λοιπόν πως τα καταφέρνουμε πολύ καλά.

Με τις θυσίες όλων έχουμε καταφέρει η χώρα μας, από μαύρο πρόβατο,

να είναι παράδειγμα προς μίμηση, αφού σύμφωνα και με τον κ. Τσιόδρα έχουμε καταφέρει το ζητούμενο όλων των επιστημόνων σε αυτή τη μάχη με τον κοροναϊό, δηλαδή την «επιπέδωση» της καμπύλης.

Ωστόσο τα καλά νέα σταματούν εδώ. Όλη αυτή η καλή πορεία που έχουμε χτίσει, κρέμεται από μια κλωστή. Μια στραβοτιμονιά στον πολύ σωστό δρόμο που βαδίζουμε μπορεί να μας διαλύσει.

Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι όσοι ασχολούνται με την καταπολέμηση του φονικού ιού στη χώρα μας τονίζουν με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται πως τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν.

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους της κυβέρνησης αποτελεί το Πάσχα, το οποίο οι Έλληνες έχουν συνδυάσει με ταξίδι στο εξοχικό, σούβλισμα του αρνιού με φίλους, εκκλησία και πολλές άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τις συναθροίσεις.

Παράλληλα, ο καλός καιρός που αναμένεται να επικρατήσει εκείνη την περίοδο, δεν αποτελεί σύμμαχο του… μένουμε σπίτι.

Ωστόσο το Πάσχα, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, αποτελεί την πιο κρίσιμη περίοδο της έξαρσης στη χώρας μας. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας παρατάθηκαν έως τις 27 Απριλίου, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει αυστηροποίηση κάποιων από τα μέτρα, σίγουρα όχι στο βαθμό που σχεδιαζόταν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε»

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως «αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», ενώ χαρακτήρισε τον Απρίλιο ως τον πιο δύσκολο και κρίσιμο μήνα.

«Όλα θα πάνε καλά, αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνα. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Και μέχρι τώρα έχουμε κάνει μεγάλο κόπο. Για να είμαστε καλά του χρόνου και να γιορτάσουμε το Πάσχα όλοι μαζί με τους δικούς μας ανθρώπους, πρέπει να μείνουμε σπίτι και να μην κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις. Όλοι φέτος να προσευχηθούμε απ’ τα σπίτια μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, δε, ότι οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν πως ο στόχος μάλλον επιτυγχάνεται. «Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν ότι ο στόχος εβδομάδα με την εβδομάδα επιτυγχάνεται».

Όπως είπε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον δικαιώνουν την κοινή μας προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων μέχρι και χθες είχαν επιβληθεί 21.308 πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών.

Αυτά είναι τα μέτρα που θα ληφθούν τις επόμενες ώρες

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εξετάζει την αυστηροποίηση κάποιων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών ενόψει του Πάσχα.

Όπως αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αξιολογείται κάθε ημέρα η κατάσταση και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή προκρίνονται δύο μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν αύξηση των προστίμων για όσους έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά και πιο εντατικούς ελέγχους στις εθνικές οδούς.

«Το μόνο μέτρο το οποίο θα μπορέσει να παρθεί τις επόμενες ημέρες είναι αυστηροποίηση των προστίμων -ενδεχομένως αύξηση γι’ αυτούς που έχουν παραβατική συμπεριφορά -και έλεγχος στις εθνικές οδούς προκειμένου να μην παρατηρηθεί μαζική προσπάθεια παραβίασης των περιορισμών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις ή πλαφόν στα SMS, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «είχαμε εξετάσει αυτά τα σενάρια, ωστόσο αυτή τη στιγμή εστιάζουμε την προσοχή μας στα σημεία που παρατηρείται παραβατική συμπεριφορά και θα επαναξιολογήσουμε τη στάση μας».

«Όλα τα εργαλεία είναι στο τραπέζι, ωστόσο αυτή τη στιγμή απομακρύνεται αυτό το σενάριο» πρόσθεσε.

https://tv.in.gr/uploads/20200406/194142_06_04_2020-19_21_ert_hd.mp4Οικονόμου: «Όποιος ξεκινήσει για Πάσχα στο χωριό, θα βρει μπροστά του την Αστυνομία»

Ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιχειρήσουν να «σπάσουν» τα περιοριστικά μέτρα και να εκδράμουν σε χωριά για το Πάσχα έστειλε και ο Λευτέρης Οικονόμου.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε χαρακτηριστικά πως «εχουν γνώσιν οι φύλακες», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας τόσο για τη φύλαξη των διοδίων όσο και των παράπλευρων δρόμων.

Υπενθύμισε ότι έχουν προβλεφθεί αυστηρά πρόστιμα όσο και ποινικές ευθύνες που φθάνουν έως την κάθειρξη για τους παραβάτες.

«Να αφήσουμε τον θάνατο έξω από το σπίτι μας, έχουμε υποχρέωση να περιφρουρήσουμε τα χωριά», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου επικαλούμενος και το φιλότιμο των Ελλήνων.

Σημείωσε, τέλος, ότι μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των πολιτών ανταποκρίνεται στα περιοριστικά μέτρα και πως η Πολιτεία είναι πολύ ευχαριστημένη, καθώς ο αριθμός των περίπου 1.200 παραβάσεων ημερησίως είναι σταθερά μικρός.

Γεραπετρίτης: Σταδιακά θα απεγκλωβιστούμε από αυτόν τον εφιάλτη

Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν «είτε αυστηροποίηση του προστίμου είτε γεωγραφικούς περιορισμούς όπου υπάρχουν εστίες επιμόλυνσης (καραντίνα) είτε περαιτέρω περιορισμούς στο εύρος των εξόδων με έμφαση στον περιορισμό κίνησης εκτός έδρας των ανθρώπων είτε περαιτέρω αυστηροποίηση πτήσεων από το εξωτερικό για να μην υπάρχουν επιπλέον κίνδυνοι».

Όπως εξήγησε «το ότι μπορούμε να έχουμε έγκαιρη διάγνωση για κάποιον που έχει μολυνθεί δεν σημαίνει ότι εκεί τελειώνει η δουλειά του κράτους. Ακολουθεί η ιχνηλάτηση και αυτή έχει πάει πολύ καλά από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά εάν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων τότε θα αυξηθεί γεωμετρικά η δυσκολία. Εκεί νομίζω ότι απέτυχε το σύστημα Ιταλίας και Ισπανίας».

Ο υπουργός Επικρατείας πάντως έκανε λόγο για ένα «μεγάλο επίπεδο συμμόρφωσης» προσθέτοντας ότι «εάν συνεχίσουμε σε αυτό το επίπεδο συμμόρφωσης, θεωρώ ότι σταδιακά θα απεγκλωβιστούμε από αυτόν τον εφιάλτη».

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη «διαφαίνεται ότι υπάρχει μια μεγάλη σταθερότητα στην επέκταση της επιδημίας και αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα γιατί φαίνεται ότι δεν θα πάμε σε μεγάλη εκθετική επέκταση και θεωρώ ότι το ΕΣΥ θα αντέξει και δεν θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά στο εξωτερικό. Το πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης δεν εξαρτάται μόνο από τα σημερινά δεδομένα αλλά έχει να κάνει και με τον καιρό, τα εισερχόμενα κρούσματα κτλ.».

Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαιώσει, επίσης, ότι «έχουν γίνει όλες οι προσομοιώσεις όσον αφορά την παραγωγή και δεν εκτιμούμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού ούτε θα υπάρξουν αυξήσεις». Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι «θα κλειδώσει το σύστημα για να μην υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις».

Όσον αφορά τα νησιά ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι των νησιών και οι αιρετοί που θέλουν να στεγανοποιηθούν οι περιοχές αυτές».

Ανακοίνωσε επίσης ότι «σήμερα ήρθε cargo από την Κίνα με μάσκες πολύ ισχυρή προστασία που θα διοχετευθεί στα νοσοκομεία αναφοράς» ενώ για τα αντισηπτικά σημείωσε ότι «θα παράγονται και από νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δόθηκε άδεια για να παράγουν αντισηπτικά ενώ και ο στρατός παράγει αντισηπτικά».

Παρατείνεται η καραντίνα στον Εχίνο της Ξάνθης

Την παράταση της καραντίνας για ακόμη μια εβδομάδα στην κοινότητα Εχίνου της Ξάνθης αποφάσισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κοροναϊού.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η καραντίνα παρατείνεται για ακόμη μια εβδομάδα για καθαρά προληπτικούς λόγους. Όπως είπε, η απόφαση είναι βασισμένη σε επιδημιολογικά δεδομένα.

Σημειώνεται πως η περιοχή βρισκόταν σε καραντίνα από την Τετάρτη 25 Μαρτίου, καθώς παρουσιάστηκαν τέσσερα κρούσματα κοροναϊού, ενώ σημειώθηκε και ένας θάνατος.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι έληξε η καραντίνα στα χωριά Δραγασιά και Δαμασκηνιά.

Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών έως τη Δευτέρα του Πάσχα

Τέλος, το απόγευμα της Δευτέρας δόθηκε λύση στο τι θα γίνει με τη λειτουργία των εκκλησιών κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας αποφασίστηκε η λειτουργίες της εκκλησίας μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα να τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή έως τεσσάρων ατόμων και χωρίς την παρουσία πιστών.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από τις 12 έως τις 20 Απριλίου, περιλαμβάνουν δηλαδή τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα (19 Απριλίου).

Βάσει της ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε, απαγορεύονται οι λειτουργίες παρουσία κοινού σε κάθε χώρο θρησκευτικής λατρείας για λόγους δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, επιτρέπεται εκτός από τηλεοπτική και ραδιοφωνική και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Τέλος, δεν αναφέρεται πουθενά πως επιτρέπεται η χρήση χρήση μεγαφώνων από τις εκκλησίες κατά την διάρκεια της λειτουργίας.

Συγκεκριμένα για τη λειτουργία των εκκλησιών αποφασίστηκε:α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτήρια κλπ.γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα