Κοροναϊος : Φόβοι για δεύτερο κύμα – Θα υπάρξει νέο lockdown ή όχι;

06:01 2/7/2020 - Πηγή: In.gr

Κίνδυνο για την οικονομία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Καθημερινά είναι τα «καμπανάκια που κρούουν» αναλυτές και ξένοι οίκοι καθώς εκτιμούν ότι η πανδημία έχει ήδη προκαλέσει κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομία και πλήττει και την ελληνική με αποτέλεσμα να προβλέπεται ύφεση το 2020.

Πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα επισημαίνει ότι ένα πιθανό δεύτερο «χτύπημα» του κοροναϊού ενδέχεται να ανεβάσει

την ύφεση που περνά η χώρα στο 9,8% του ΑΕΠ, έναντι της εκτίμησης για 8% μόνο από το πέρασμα του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει για φέτος υποχώρηση του ΑΕΠ από 4,4% έως 9,4%.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την εξέλιξη της πανδημίας. Είναι η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που υπάρχει σε πολλές περιοχές του πλανήτη μία προσωρινή έξαρση ή έχει ήδη αρχίσει το δεύτερο κύμα;

Και εάν είναι τελικά νέο κύμα, θα υπάρξει νέο lockdown ή οι κυβερνήσεις θα το αποφεύγουν;

Πρόεδρος Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο in.gr: Δεν αντέχει η χώρα νέο lockdown

«Κανείς δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς ένα νέο lockdown θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα, όχι μόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά συνολικά για την εύθραυστη οικονομία μας. Ήδη μετράμε τις «πληγές» των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και γνωρίζουμε το βαθμό δυσκολίας στην αντιμετώπιση της ύφεσης, που για τη χώρα μας αναμένεται να φτάσει σε διψήφιο νούμερο. Δηλαδή αν λόγω των μέτρων της άνοιξης το ΑΕΠ της χώρας υπάρχει περίπτωση να μειωθεί κατά 11% με 12% με πολύ πιθανό το κλείσιμο 100.000 επιχειρήσεων, ένα νέο «κατέβασμα» του διακόπτη μπορεί ακόμα και να τριπλασιάσει τις απώλειες.

Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι σε πιθανή νέα έξαρση του κοροναϊού, που πολλοί επιστήμονες τη θεωρούν σίγουρη, η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει να πάρει μέτρα ανάλογα με αυτά που έλαβε το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα επιχειρήσει με τοπικές παρεμβάσεις να περιορίσει τη διασπορά. Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν ότι δεν αντέχει η χώρα νέο lockdown, πρέπει να εστιάσουμε στο πως θα στηριχθούν αποτελεσματικά όλες οι επιχειρήσεις και πως θα ενισχυθεί η ρευστότητα τους για να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της νέας οικονομικής κρίσης.

Με σχεδόν σίγουρη την αύξηση των λουκέτων που θα έχει ως συνέπεια τη νέα «έκρηξη» της ανεργίας, το μέλημα όλων μας- κυβέρνησης, κομμάτων, φορέων- είναι στο πως θα «θωρακίσουμε» την επιχειρηματικότητα για να περιορίσουμε όσο είναι εφικτό τις απώλειες. Και παράλληλα να εκπονήσουμε έναν νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό για να περάσουμε το ταχύτερο δυνατό στη φάση της ανάκαμψης. Η αγορά δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα και η κοινωνία δεν αντέχει άλλους ανέργους».

Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδύσεων της Beta Χρηματιστηριακή στο in.gr: Μόνο τοπικές… καραντίνες 

Επιλεκτικά, πλέον οι καραντίνες που θα επιβάλλονται θα είναι τοπικού χαρακτήρα και πολύ στοχευμένες.

Πρόεδρος ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης στο in.gr: «Ανεξέλεγκτο» αντίκτυπο στη παγκόσμια οικονομία ένα δεύτερο κύμα

Ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, που αναμένεται να καταγραφεί από το φθινόπωρο σε πολλές χώρες, οι οποίες ακόμα βρίσκονται στη διαδικασία άρσης των μέτρων του καθολικού κλεισίματος των επιχειρήσεων. Από την έναρξη της πανδημίας, την εφαρμογή και τη λήξη της καραντίνας εξετάζονται και αναλύονται επιστημονικά όλα τα δεδομένα.

Προσφάτως μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, που έχουν προχωρήσει σε πλήρη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από την πλευρά των πολιτών, παρατηρείται μια αυξητική εξάπλωση του κοροναϊού. Μερικοί περιγράφουν οποιαδήποτε άνοδο ως δεύτερο κύμα, αλλά συχνά είναι οι διακυμάνσεις ενός ακανόνιστου πρώτου κύματος, που όμως δημιουργεί νευρικότητα και αβεβαιότητα στην εθνική και ευρωπαϊκή οικονομία.

Διαβάστε επίσης: «Βουτιά» στο λιανεμπόριο λόγω της πανδημίας τον Απρίλιο

Εάν, ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού είναι εξίσου σοβαρό, όπως το πρώτο κύμα και χρειαστεί ένας ακόμη γύρος κλεισίματος της αγοράς, τότε εκτιμούμε ότι θα έχει «ανεξέλεγκτο» αντίκτυπο στη παγκόσμια οικονομία. Η απασχόληση και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων μειώθηκαν απότομα από τα μέσα Μαρτίου, όταν επιβλήθηκε η «ευρείας βάσης καραντίνα» και «καθολικό lockdown» στις περισσότερες χώρες.

Μέχρι σήμερα καμία οικονομία ανά τον κόσμο δεν έχει ανακάμψει, παρά την ολοκλήρωση της σταδιακής επαναλειτουργίας της αγοράς της. Η οικονομική ανάκαμψη θα έχει δύο φάσεις και μάλιστα με άνισα χρονικά διαστήματα, μια σχετικά μικρή αλλά γρήγορη με το άνοιγμα και στη συνέχεια μεγαλύτερη αλλά βραδύτερη ανάκαμψη, η οποία ενδεχομένως να ποικίλει ανάλογα με την περιοχή κάθε χώρας.

Όπως επιβεβαιώνεται τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν για αρκετό καιρό προσεκτικοί με τις δαπάνες τους, έως ότου είναι διαθέσιμη η θεραπεία ή ακόμα καλύτερα ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Οι οικονομικές επιπτώσεις του πρώτου κύματος κοστολογούνται παγκοσμίως περίπου 17 τρις δολάρια, ενώ εκτιμάται πως θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες για να αναπληρωθούν. Γιαυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, επιφυλακτικοί και να αποφύγουμε πάσει θυσία να συμβεί ξανά!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοροναϊος, Φόβοι,koronaios, fovoi