Κοροναϊός : Γιατί το δεύτερο κύμα είναι λιγότερο φονικό
Παρά τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κοροναϊού σε πολλές ευρωπαϊκές – και όχι μόνο – χώρες, το δεύτερο πανδημικό κύμα της Covid-19 φαίνεται να είναι λιγότερο φονικό (ως αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα). Οι επιστήμονες το αποδίδουν, κυρίως, αφενός σε δημογραφικούς λόγους (κρούσματα σε όλο και πιο νεαρές ηλικίες) αφετέρου στις καλύτερες πλέον θεραπείες στα νοσοκομεία και στην ήδη αποκτηθείσα εμπειρία των γιατρών.
Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που είναι αρκετά άρρωστοι για να εισαχθούν σε νοσοκομείο αυξάνεται με ρυθμό μικρότερο της αύξησης των κρουσμάτων, ενώ ακόμη πιο μικρή
«Στη δυτική Ευρώπη σχεδόν κάθε χώρα βλέπει ακόμη μία πολύ μικρότερη αναλογία θανάτων ανά κεφαλή σε αυτό το δεύτερο κύμα από ό,τι στο πρώτο στη διάρκεια της άνοιξης», δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας-Επιδημιολογίας Μαρκ Γουλχάουζ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Οι θάνατοι αυξάνονται σήμερα στην Ευρώπη με πιο αργό ρυθμό από ό,τι την άνοιξη στο πρώτο κύμα. Αφότου οι θάνατοι από Covid-19 άρχισαν πάλι να αυξάνονται στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου (αρχή δεύτερου κύματος), χρειάστηκε κατά μέσο όρο ένας μήνας για να υπάρξει ένας θάνατος ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη, ενώ τον Μάρτιο είχε χρειαστεί μόνο μία εβδομάδα για την ίδια αναλογία.
Η πτώση στην αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα (που είναι κάτι διαφορετικό από την αναλογία θανάτων προς συνολικά κρούσματα) μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, από το γεγονός ότι παντού γίνονται πια περισσότερα τεστ για κοροναϊό (και έτσι έρχονται στο φως περισσότερα «σιωπηλά» κρούσματα, συχνά ασυμπτωματικά) και εν μέρει από το ότι ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό των θετικών στον κοροναϊό είναι άνθρωποι νέας ηλικίας, οι οποίοι έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά, σε σχέση με τους ασθενείς του πρώτου κύματος, όταν οι νέοι αναλογικά ήταν πολύ λιγότεροι.
Η δημογραφική (ηλικιακή) κατανομή των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19 έχει μεταβληθεί σημαντικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία από 44 χώρες της επιστημονικής κοινοπραξίας ISARIC (International Severe Acute Respiratory and Emerging Infection Consortium): Οι άνω των 60 ετών ασθενείς είναι πλέον κάτω του 50%, από 70% τον Φεβρουάριο, στην αρχή της πανδημίας. Επιπλέον, η ενδονοσοκομειακή θνητότητα μεταξύ των ασθενών άνω των 60 ετών έχει πέσει στο μισό, από το 50% στην αρχή της άνοιξης, στο 25% στις αρχές του φθινοπώρου.
Όσοι σήμερα εισάγονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έχουν περισσότερες πιθανότητες να βγουν «νικητές» από ό,τι την άνοιξη. Στοιχεία από τη Βρετανία, για παράδειγμα, δείχνουν ότι το ποσοστό όσων πέθαναν μέσα σε 28 ημέρες από την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ μειώθηκε από 39% την άνοιξη και το καλοκαίρι, σε 27% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Η αύξηση στην πιθανότητα επιβίωσης σε ΜΕΘ είναι ιδιαίτερα αισθητή στους ασθενείς έως 70 ετών, καθώς αυξήθηκε από 61% σε 79% για τις ηλικίες 50 έως 69 και από 82% σε 91% για τους κάτω των 50 ετών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, περίπου το 50% αυτής της βελτίωσης στις ΜΕΘ οφείλεται στη χρήση δεξαμεθαζόνης και άλλων στεροειδών φαρμάκων που μειώνουν τη φλεγμονή και καταστέλλουν την αυτοκαταστροφική υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος πολλών ασθενών. «Το υπόλοιπο 50%», εκτίμησε, «πιθανώς οφείλεται στη μεγαλύτερη εμπειρία των γιατρών και νοσηλευτριών που έχουν μάθει πώς να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς. Το έχουμε δει αυτό σε όλες τις επιδημίες. Στην περίπτωση του Έμπολα π.χ. η θνητότητα έπεσε σταδιακά στη διάρκεια της επιδημίας στη Δυτική Αφρική».
Την ίδια άποψη έχει ο καθηγητής Ιατρικής Πίτερ Οπενσόου του Αυτοκρατορικού Κολλεγίου (Imperial College) του Λονδίνου, σύμφωνα με τον οποίο, «οι άνθρωποι έχουν πια μάθει πολλά μικρά τρικ, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου, όταν συνδυαστούν, κάνουν τη μεγάλη διαφορά».
Για παράδειγμα, οι γιατροί έχουν πια καλύτερη γνώση πότε να δώσουν κάποιο φάρμακο (π.χ. αντιπηκτικό του αίματος) σε έναν ασθενή, πότε να τον διασωληνώσουν και πότε να τον γυρίσουν μπρούμυτα για να διευκολύνουν την παροχή οξυγόνου. Έτσι, οι πιθανότητες να βγει κανείς ζωντανός ακόμη και μετά από σοβαρή Covid-19 έχουν αυξηθεί.
Μία άλλη πιθανή εξήγηση για τη μειωμένη φονικότητα είναι ότι όσοι μολύνονται σήμερα με κοροναϊό δέχονται πια μειωμένες δόσεις και φορτία του ιού από ό,τι πριν έξι μήνες, επειδή φορούν μάσκες και τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις. Όσο μικρότερο είναι το ιικό φορτίο, όπως έχει φανεί και σε άλλες αναπνευστικές παθήσεις, τόσο λιγότερο σοβαρή τείνει να είναι η νόσος. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, ο κοροναϊός να έχει μεταλλαχθεί και να έχει γίνει πιο μεταδοτικός αλλά λιγότερο φονικός, κάτι που οι γενετιστές ακόμη δεν έχουν επιβεβαιώσει.
Από την άλλη, όμως, η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε ασφυξία το σύστημα υγείας μίας χώρας, διότι ακόμη και αν ο ιός είναι λιγότερο φονικός πια, αν τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, μπορεί να υπερκεραστεί το δυναμικό σε πόρους (κλίνες, γιατροί κ.ά.) σε μία χώρα. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid-19 αυξάνεται ξανά στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και σε χώρες όπως η Τσεχία τα νοσοκομεία σήμερα έχουν περισσότερους ασθενείς με κοροναϊό από ό,τι την άνοιξη.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόσο προστατεύουν οι μάσκες από τον κορονοϊό – Τι δείχνει νέα έρευνα
- Κυπριακό: Σκληροί όροι Τατάρ στο πρώτο ραντεβού με Αναστασιάδη
- Βρούτσης στο MEGA: Τον Δεκέμβριο θα γίνει restart σε όλο το ασφαλιστικό
- Άγριες Μέλισσες: Ποιος είναι ο Γιάννης Βασιλώττος που ερωτεύεται την Ασημίνα;
- Και 12 μήνες θητεία και στράτευση στα 18
- Νεαρός αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον 7ο όροφο στο «Σταύρος Νιάρχος»
- Γενί Σαφάκ: «Μονταρισμένη η φωτογραφία της ΕΡΤ με το Ορούτς Ρέις»
- Τέλος η Ραχήλ Μακρή από το J2US – Αυτή θα είναι η αντικαταστάτριά της
- Κυνήγι υποβρυχίων: Πώς εντόπισε ο ελληνικός στόλος τα τουρκικά υποβρύχια
- Άγριες Μέλισσες spoiler: Ο άνδρας με τον οποίο η Ασημίνα θα απατήσει τον Νικηφόρο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Βρούτσης στο MEGA: Τον Δεκέμβριο θα γίνει restart σε όλο το ασφαλιστικό
- Και 12 μήνες θητεία και στράτευση στα 18
- Εμβιλά : Εντυπωσιάζουν τα στατιστικά από το ντεμπούτο του κόντρα στη Μαρσέιγ
- Ανδρουλάκης για την ηγεσία, έστω κι αν είναι πρόωρο
- «Απόψε μόνο»: Η μεγάλη πρεμιέρα στο ΜEGA για το πιο απρόβλεπτο comedy show
- Κακοκαιρία: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κρήτη – Κινηματογραφική διάσωση γυναίκας που κινδύνεψε
- Επίδομα θέρμανσης : Θέμα ωρών οι ανακοινώσεις – Ποιοι θα επιδοτούνται
- Ηλεία : Θετικοί στον κοροναϊό ιερέας και η οικογένειά του
- Equipe : Ο Βαλμπουενά τιμώρησε τη Μαρσέιγ
- Το καθοριστικό debate των αμερικανικών εκλογών στο MEGA
- Τελευταία Νέα In.gr
- Κοροναϊός : Γιατί το δεύτερο κύμα είναι λιγότερο φονικό
- Και 12 μήνες θητεία και στράτευση στα 18
- Πόση είναι τελικά η θνησιμότητα από κοροναϊό και τι σημαίνουν τα μέτρα που λαμβάνονται
- Έλαιο jojoba : Πώς να το χρησιμοποιήσετε στη ρουτίνα περιποίησής σας
- Γάτα επιτίθεται σε πουλιά που βλέπει στην τηλεόραση
- Ανδρουλάκης για την ηγεσία, έστω κι αν είναι πρόωρο
- Ρωσική σφήνα στα ελληνοτουρκικά
- Κοροναϊός : Η μάσκα προστατεύει αλλά όχι τελείως, δείχνει έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων
- Ηλεία : Θετικοί στον κοροναϊό ιερέας και η οικογένειά του
- Τρεις κουρείς βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και περιποιήθηκαν άστεγους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βρούτσης : Τον Δεκέμβριο θα γίνει restart σε όλο το ασφαλιστικό
- Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κρήτη – Παράτολμη διάσωση γυναίκας
- Γέννηση 5ου παιδιού στην Ελλάδα με τη μέθοδο της Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου
- Μάνος Λοΐζος: Λίγα λόγια για τον διάσημο ρεμπέτη
- Τρεις κουρείς βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και περιποιήθηκαν άστεγους
- Ελεονώρα Μελέτη: Πού πήγαν οι πρώην συνεργάτες που έφυγαν από την εκπομπή της
- Ρόδος: «Τρέξτε, έρχεται» - Πανικός στο νησί από τον υδροστρόβιλο - Δείτε βίντεο
- Ολυμπιακός: Το déjà vu του Χασάν και το «χτύπημα στην καρδιά» του Βαλμπουενά [Βίντεο]
- Κοροναϊός: Γιατί το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη είναι λιγότερο φονικό παρά τα πολλά κρούσματα