Κοροναϊός : Η καραντίνα φεύγει, η ανεργία έρχεται

23:15 3/5/2020 - Πηγή: In.gr

Η δήλωση από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Εργασίας ότι «πρέπει να είμαι ειλικρινής, το επόμενο διάστημα θα δούμε την ανεργία να ανεβαίνει» δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.

Δραματικές συνέπειες

Η ανεργία θα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα κάθε ελληνικού νοικοκυριού την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Μπορεί οι αναστολές συμβάσεων να προβλέπουν την απαγόρευση των απολύσεων για 45 μέρες μετά την λήξη της ισχύς των προβλεπομένων στις ΠΝΠ ωστόσο το κύμα της ύφεσης της ανεργίας και των λουκέτων αναμένεται να είναι σαρωτικό.

Τόσο η δήλωση Βρούτση όσο και οι δραματικές

συνέπειες της επερχόμενης ύφεσης για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός καθιστούν σαφές ότι έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για τον κόσμο της εργασίας, ενδεχομένως αφάνταστα χειρότερες μέρες και από αυτές των μνημονίων για τις εργασιακές σχέσεις.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει αντίδοτο και τι σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Προς ώρας το σχέδιο της κυβέρνησης εξαντλείται στο επόμενο δίμηνο με την οικονομική ενίσχυση όσων επαγγελμάτων βρίσκονται σε καραντίνα και lockdown.

Ευελιξία ζητούν οι Βιομήχανοι

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΕΒ και άλλες οργανώσεις των μεγάλων εργοδοτών όπως ο ΣΒΕ ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και μείωση του μισθολογικού κόστους. Επιπλέον ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων έχει καταθέσει πρόταση βόμβα για ενοικίαση εργαζομένων μεταξύ των επιχειρήσεων.

Από την ως τώρα εμπειρία της δεκαετούς μνημονιακής πολιτικής απεδείχθη ότι η συρρίκνωση εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η μείωση μισθών όχι μόνο δεν οδήγησαν σε συγκράτηση της ανεργίας αλλά βάδιζαν χέρι χέρι.

Ανάκαμψη το 2021

Το τι μέλει γενέσθαι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Άλλωστε ήταν χαρακτηριστική η αμηχανία του πολιτικού συστήματος, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη βουλή, και ιδίως της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη και στατιστική προβολή των μεγεθών της οικονομικής κρίσης που αναμένεται να έρθει.

Η κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης.

«Η εκτίμησή μας πάντως είναι ότι το 2021 η ανάπτυξη θα εκτιναχθεί στο 5% και θα βρεθούμε σε ένα επίπεδο ανεργίας που θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος», επισήμανε ο Γιάννης Βρούτσης.

Αναφερόμενος πάντως στην εργασία Part time υπογράμμισε: «Όσοι μπουν από τον εργοδότη τους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θα έχουν βοήθεια από το κράτος. Συγκεκριμένα το κράτος θα δώσει ένα ποσοστό της απώλειας του μισθού του εργαζόμενου και θα καλύψει και τις ασφαλιστικές εισφορές».

Για το μέτρο της μονομερούς επιβολής εκ περιτροπής εργασία: «Θα ισχύει το μέτρο μέχρι να τελειώσει η περίοδος των έκτακτων μέτρων και όχι παραπέρα».

Επαναφορά κατώτερου μισθού στα 533 ευρώ

Ωστόσο το μεγάλο ζήτημα για το οποίο εγκαλείται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση είναι πως τα μέτρα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και των μειώσεων μισθών ήρθαν για να μείνουν και μετά την πανδημία.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει ως κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 533 ευρώ συνδυάζοντάς το ουσιαστικά με την επιδότηση των 800 ευρώ των 45 ημερών για τους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή σύμβασης.

Άλλωστε ο κ. Βρούτσης έχει διευκρινίσει ότι «σε επίπεδο μήνα το ποσό (σ.σ. του επιδόματος των 800 ευρώ) ανέρχεται σε 534 ευρώ».

Ανοσία αγέλης στην οικονομία και την αγορά εργασίας

Επιπλέον με το συνολικό πακέτο των οικονομικών μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για συνταγή «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα αφήσει την αγορά να οδηγηθεί σε λουκέτα και να επιβιώσουν όποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα καταφέρουν.

Ο Γιάννης Βρούτσης πάντως υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα