Κοροναϊός : Οι κρίσιμοι παράγοντες στη μάχη για την παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου
Σε μία αναφορά που έγινε στο περιοδικό Science από τους διευθυντές των μεγαλύτερων Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και ηγέτες της προσπάθειας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων, τέθηκαν οι βασικές στρατηγικές αρχές της ανάπτυξης των εμβολίων για τον κορoναϊό.
Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος
Σε σχόλιο που υπέγραψαν ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (National Institutes of Health – NIH) Francis S. Collins, MD, Ph.D., ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) Anthony S. Fauci, MD, o καθηγητής στο Τμήμα Εμβολίων και Μολυσματικών Ασθενειών στο Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Seattle Lawrence Corey, MD, και ο John R. Mascola, MD, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για την Ανάπτυξη Εμβολίων του NIAID (NIAID’s Vaccine Research Center), παρατίθενται οι βασικές προκλήσεις της ανάπτυξης αποτελεσματικών εμβολίων για το νέο κοροναϊό.
Η ανοσολογική απόκριση απέναντι στον κοροναϊόΤο πρώτο θέμα που έθεσαν οι ερευνητές είναι η σχετικά περιορισμένη γνώση που έχουμε σχετικά με την ανοσολογική απόκριση απέναντι στον κοροναϊό.
Τα δεδομένα από ασθενείς δείχνουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσολογικών αποκρίσεων μετά τη μόλυνση, ωστόσο δεν έχουμε δεδομένα σχετικά με τον τύπο ή το επίπεδο ανοσίας που απαιτούνται για την προστασία από επακόλουθη επανεμφάνιση της νόσου ούτε και για την πιθανή διάρκεια αυτής της προστασίας.
Ο βαθμός ασφαλείας του εμβολίουΈνα δεύτερο ζήτημα που έθεσαν οι ερευνητές είναι η ασφάλεια, η οποία αποτελεί πρωταρχικό στόχο για οποιοδήποτε ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο.
Οι ερευνητές ανέφεραν και το θεωρητικό κίνδυνο ο εμβολιασμός να κάνει την επακόλουθη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 πιο σοβαρή λόγω ασύμμετρης (υπερβολικής) ανοσολογικής απόκρισης.
Η προστασία από μόλυνση και η πρόληψη της νόσουΣτη συνέχεια ανέπτυξαν με λεπτομέρεια τέσσερα ειδικά σημεία που αφορούν την ανάπτυξη εμβολίων.
Το πρώτο είναι τα καταληκτικά σημεία πάνω στα οποία πρέπει να στηθούν οι κλινικές μελέτες της ανάπτυξης εμβολίων.
Τα κύρια καταληκτικά σημεία για τον ορισμό της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου είναι (i) η προστασία από μόλυνση και (ii) η πρόληψη της συμπτωματικής και ιδιαίτερα της σοβαρής νόσου (π.χ., αυτής που απαιτεί νοσηλεία σε ΜΕΘ).
Η αξιολόγηση της επίδρασης του εμβολιασμού πρέπει να γίνει τόσο στους νεότερους όσο και στους πιο ηλικιωμένους πληθυσμούς, καθώς και σε άλλες ευπαθείς ομάδες.
Όπως τονίζεται, η αξιολόγηση της μείωσης της κλινικά «σοβαρής» νόσου είναι δύσκολη, καθώς εκτιμάται ότι 20-40% των περιπτώσεων Covid-19 είναι ασυμπτωματικές λοιμώξεις και η έλλειψη ακριβούς γνώσης των ποσοστών επίπτωσης της λοίμωξης.
Τονίζεται ακόμα η ανάγκη αξιόπιστων ορολογικών δοκιμασιών (δηλαδή, αξιόπιστων τεστ αντισωμάτων) και η δυνατότητα να διακριθεί η ανοσολογική απόκριση που προέκυψε από εμβολιασμό έναντι της ανοσολογικής απόκρισης που προέκυψε από μόλυνση.
Σχετικά με τη διεξαγωγή ελεγχόμενων κλινικών μελετών πρόκλησης, στις οποίες ένας μικρός αριθμός εθελοντών εμβολιάζεται και στη συνέχεια εκτίθεται στον SARS-CoV-2, οι ερευνητές είναι μάλλον αρνητικοί (σε αντίθεση με την ΠΟΥ, η οποία πρόσφατα έθεσε και αυτή την προοπτική ώστε να επιταχυνθεί ανάπτυξη του εμβολίου).
Το είδος του εμβολίουΤο δεύτερο σημαντικό ζήτημα που θέτουν οι συγγραφείς είναι η επιλογή της καταλληλότερης πλατφόρμας ανάπτυξης του εμβολίου, δηλαδή το είδος του εμβολίου.
Είναι ενθαρρυντικό ότι αρκετά διαφορετικά είδη εμβολίων βρίσκονται σε φάση κλινικής αξιολόγησης.
Αυτά περιλαμβάνουν εμβόλια με ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες, με ιϊκούς φορείς με δυνατότητα ή χωρίς δυνατότητα αντιγραφής, και προσεγγίσεις με χρήση DNA και mRNA.
Καθεμία από αυτές τις πλατφόρμες εμβολίων έχει πλεονεκτήματα και περιορισμούς.
Σημαντικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την ταχύτητα και την ευελιξία της κατασκευής, την ασφάλεια και την επαγωγή ικανοποιητικής ανοσολογικής αντίδρασης, το προφίλ της χημικής και κυτταρικής ανοσογονικότητας, τη διάρκεια της ανοσίας, την κλίμακα και το κόστος κατασκευής, τη σταθερότητα του εμβολίου.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι κανένα εμβόλιο ή πλατφόρμα εμβολίων δε θα μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις παγκόσμιες ανάγκες από μόνο του.
Σήμερα βρίσκονται σε στάδια κλινικών δοκιμών ή ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε εμβόλια με βάση τα νουκλεϊκά οξέα (από τις εταιρείες Moderna, BioNTech / Pfizer, CuraVac (αναπτύσσουν εμβόλιο με βάση mRNA) και Inovio (αναπτύσσει εμβόλιο με βάση το DNA).
Εμβόλια με χορήγηση ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης του ιού αναπτύσσουν η Sanofi και η Novavax.
Εμβόλια ιϊκού φορέα με αδενοϊό αναπτύσσεται από την Janssen Pharmaceuticals, με ανασυνδυασμένο αδενοϊό-φορέα χιμπατζή (ChAdOx1) αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, και με ιό φορέα τον VSV από τη Merck.
Κατά τους συγγραφείς, θα χρειαστούμε περισσότερους από έναν τύπο εμβολίου, ώστε να καλυφθούν οι πολλές και διαφορετικές ανάγκες που μπορεί να υπάρχουν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και σε διαφορετικούς πληθυσμούς (π.χ., νεότερους έναντι ηλικιωμένων, ειδικές ευπαθείς ομάδες κ.ά).
Οι απαραίτητες συνεργασίεςΤο τρίτο σημαντικό ζήτημα αφορά τις απαραίτητες στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ κρατικών ιδιωτικών και ακαδημαϊκών φορέων και άλλων οργανώσεων σε παγκόσμιο και όχι σε τοπικό επίπεδο.
Επίσης, τόνισαν την ανάγκη ανάπτυξης εναρμονισμένων κύριων πρωτοκόλλων, για να είναι δυνατή η διαφανής αξιολόγηση της σχετικής αποτελεσματικότητας κάθε εμβολίου.
Αυτή η εναρμόνιση μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μέσω συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, στις οποίες δημόσια κεντρικά εργαστήρια και ανεξάρτητοι βιοστατιστικοί θα αποτελούν τους κύριους αξιολογητές της αποτελεσματικότητας.
Τονίζουν την ανάγκη τα δεδομένα να κοινοποιούνται μεταξύ των εταιρειών και να παρέχονται για ανεξάρτητη στατιστική αξιολόγηση.
Η ανάγκη μαζικής παραγωγήςΤο τελευταίο ζήτημα που έθεσαν εμφατικά οι συγγραφείς είναι η ανάγκη της μαζικής παραγωγής των εμβολίων, η οποία θα απαιτήσει τη δέσμευση της παραγωγικής ικανότητας για εμβόλια έναντι του κοροναϊού σχεδόν όλης της υφηλίου.
Τονίζουν την ανάγκη χρηματοδότησης της απαραίτητης υποδομής για την παραγωγή των εμβολίων και σημειώνουν πιθανά εμπόδια στην ενδεχόμενη παράδοση εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών, των συστημάτων διανομής και των πιθανών ειδικών απαιτήσεων αποθήκευσης.
(Πηγή πληροφοριών: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έχασε τη μάχη για τη ζωή 14χρονο κορίτσι
- Προειδοποίηση Σύψα: Θα γίνει της… Κορέας
- Βόλος: Βγήκαν από το ταξί και τους έκαναν έλεγχο στα απόκρυφα σημεία! Η εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα (Φωτό)
- Θρίλερ σε Γερμανία και Νότια Κορέα: Μετά την χαλάρωση των μέτρων ήρθε το πισωγύρισμα
- Αντώνης Σρόιτερ : Έτοιμος να κλείσει τις κόρες του σε… μοναστήρι!
- 35χρονη παρατάει τον άντρα της και παντρεύεται τον 20χρονο θετό γιο της
- Αποφυλακίζονται τα μέλη του πληρώματος του «ναρκόπλοιου»
- Κορωνοϊός: Η πορεία του ιού στην Ελλάδα - Οι νομοί με τα περισσότερα και τα λιγότερα κρούσματα
- Πελάτης σε κατάστημα έσπασε το χέρι φύλακα ασφαλείας επειδή του ζήτησε να βάλει μάσκα
- Netflix: Η σειρά που κανείς δεν μπορεί να δει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Αντώνης Σρόιτερ : Έτοιμος να κλείσει τις κόρες του σε… μοναστήρι!
- Τρολάρει ξανά την Τουρκία ο στρατός του Χαφτάρ: Μετά τα κοτόπουλα χτυπάει καρπούζια
- Έρευνα: Αυτή είναι η Νο1 συνήθεια που μας προστατεύει από το να κολλήσουμε κοροναϊό
- Έφοδος της οικονομικής αστυνομίας σε τρεις ΜΚΟ- Κατέσχεσαν υπολογιστές
- Κοροναϊός: Ο χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα – Οι νομοί με τα περισσότερα και το προφίλ των ασθενών
- «Το ρολόι των θανάτων εξαιτίας του Τραμπ» δεσπόζει στην Times Square
- Επιστροφή στην κανονικότητα: Εντυπωσιακό βίντεο δείχνει τη ζωή πριν και μετά την καραντίνα
- Θεοδόσης Τάσιος: Με ανησυχούν οι «νεοαγανακτιμένοι» – Μας περιμένει αβεβαιότητα
- Πετρέλαιο θέρμανσης: Νέα παράταση στη διάθεσή του
- FAZ: Η Ελλάδα στα σχέδια των Γερμανών για το καλοκαίρι
![Κοροναϊός,koronaios](https://images32.inewsgr.com/3747/37470304/koronaios--oi-krisimes-parametroi-stin-prospatheia-gia-tin-paraskevi-apotelesmatikou-emvoliou-160.jpg)
- Τελευταία Νέα In.gr
- Κοροναϊός : Οι κρίσιμοι παράγοντες στη μάχη για την παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου
- Συναυλία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ στο «Μεταξά» για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών
- Θεοδόσης Τάσιος: Με ανησυχούν οι «νεοαγανακτιμένοι» – Μας περιμένει αβεβαιότητα
- Στράτος Διονυσίου : 30 χρόνια χωρίς τον θρύλο του λαϊκού τραγουδιού
- Άνδρας του Ισραηλινού Στρατού νεκρός από πέτρα που έριξε εναντίον του Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη
- Έφοδος της οικονομικής αστυνομίας σε τρεις ΜΚΟ- Κατέσχεσαν υπολογιστές
- Εστίαση : Σχέδια για άνοιγμα νωρίτερα -Τι θα γίνει με το ΦΠΑ
- Κοροναϊός: Ο χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα – Οι νομοί με τα περισσότερα και το προφίλ των ασθενών
- Δείξε μου τι σκάουτινγκ κάνεις, να σου πω τι ομάδα (θα) έχεις…
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- FAZ: Οι Γερμανοί σχεδιάζουν καλοκαίρι στην Ελλάδα – Επαφές των Υπουργών Τουρισμού
- H Σόφι Τέρνερ "ξέχασε" να φορέσει σορτς σε βόλτα της στην Καλιφόρνια
- Στράτος Διονυσίου: 30 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο τραγουδιστή
- Covid-19: Παιδιά και έφηβοι κινδυνεύουν τελικά περισσότερο από επιπλοκές
- Bob Dylan: Φωτογραφία του 1964 στο εξώφυλλο του νέου άλμπουμ του
- Ο Πέσκιας «σφάζει» το MasterChef: Δεν είναι προσόν να έχεις πάρει μέρος, θέλω να δω βιογραφικό
- Ισπανία: Σε καραντίνα 15 ημερών όσοι έρχονται από το εξωτερικό
- Σε επισφαλή απασχόληση το 2,3% στην ΕΕ το 2019
- Ισπανία: Σε καραντίνα δύο εβδομάδων ταξιδιώτες που φθάνουν από εξωτερικό
- Συμφώνησε για μισθούς και δανεικούς η Ομόνοια