Κοροναϊός : Πώς εξηγείται η μείωση των εμφραγμάτων

08:59 9/4/2020 - Πηγή: In.gr

Μεσούσης της πανδημίας του κοροναϊού σε όλα τα νοσοκομεία του πλανήτη έχουν αδειάσει οι καρδιολογικές κλινικές από ασθενείς με έμφραγμα, γεγονός το οποίο έχει προβληματίσει την παγκόσμια επισημονική κοινότητα.

Πώς εξηγείται η μείωση αυτή και τι σημαίνει για τους καρδιολογικούς ασθενείς;

Απαντήσεις σε καίρια ζητήματα δίνει ο Κωνσταντίνος Τσιούφης καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ,

Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο «Ιπποκράτειο» Αθηνών μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως καρδιολογική κοινότητα ανησυχούμε για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία του κοροναϊού και πώς τα πάνε οι καρδιολογικοί ασθενείς μας, που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων. Διαπιστώνουμε με ανησυχία μια μείωση των εμφραγμάτων παγκοσμίως καθώς φοβόμαστε ότι αυτό είναι πλασματικό και αποτέλεσμα του φόβου που νιώθουν οι ασθενείς όταν διαπιστώσουν κάποιον πόνο, οι οποίοι υποεκτιμούν τα συμπτώματα τους για να μην έρθουν σε επαφή με πιθανό κρούσμα κοροναϊού. Κάθε ασθενής που έχει ή δεν έχει ιστορικό και νιώθει ενόχληση στο στήθος για περισσότερο από 5 λεπτά πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για καρδιογράφημα».

O κ. Τσιούφης πρόσθεσε ότι «οι καρδιολογικές παθήσεις συνεχίζουν να είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Επομένως παράλληλα με τα σωστά μέτρα που παίρνει η Πολιτεία και που συνιστούν οι ειδικοί της παραμονής στο σπίτι, πρέπει να έχουμε και μια εγρήγορση ότι σε περίπτωση που εμφανίσουμε σύμπτωμα πόνου ή οξείας δύσπνοιας, είτε έχουμε ιστορικό με την καρδιά μας είτε όχι, θα πρέπει να απευθυνθούμε στο εφημερεύον νοσοκομείο. Ο ασθενής που έχει πρόβλημα με την καρδιά του συνήθως ξέρει την συμπτωματολογία και πώς να το αντιμετωπίσει».

Ο καθηγητής θέλησε να ευαισθητοποιήσει όσους δεν έχουν καρδιακό πρόβλημα αλλά είναι καπνιστές, έχουν υπέρταση, ζάχαρο ή διαβήτη, ότι αν νιώσουν κάποιον πόνο στο στήθος, σφίξιμο ή κάψιμο να μην το υποτιμήσουν.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η μείωση 40% με 60% που παρατηρείται στα καταγεγραμμένα περιστατικά, μπορεί να εξηγηθεί και από την καλύτερη διατροφή στο σπίτι, τη λιγότερη ρύπανση και το λιγότερο άγχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα