Κοροναϊός : Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε αυτό το μέρος του κόσμου δεν έχουν μάθει τίποτα για την πανδημία

23:23 24/6/2020 - Πηγή: In.gr

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, εγκλωβισμένοι στις μάχες που μαίνονται στη δυτική Μιανμάρ, ενδέχεται να μην έχουν ακούσει ποτέ για την πανδημία του κοροναϊού εξαιτίας της διακοπής του internet στην περιοχή εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, όπως σημειώνουν ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση της Μιανμάρ, υπό την ηγεσία του Αούνγκ Σαν Σου Κι, διέκοψε την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε εννιά πόλεις της περιοχής, εξαιτίας της

ανησυχίας ότι χρησιμοποιούνταν για την υποδαύλιση συγκρούσεων μεταξύ του στρατού της Μιανμάρ και των ανταρτών.

Μια πόλη είδε τη σύνδεσή της να αποκαθίσταται τον Μάιο, όμως οκτώ ακόμη, με συνολικό πληθυσμό περίπου 800,000 κατοίκων, παραμένουν αποκομμένες από την πληροφόρηση.

Σε κίνδυνο οι ζωές των πολιτών

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία αναφέρουν ότι η παρατεταμένη διακοπή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όχι μόνο επειδή αποτρέπει τους πολίτες από την αναφορά παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους, αλλά και γιατί τους κρατά αποκομμένους από εκστρατείες δημόσιας υγείας για την πανδημία του κοροναϊού.

«Με τις ένοπλες συγκρούσεις του στρατού της Μιανμάρ και του στρατού των Αρακάν στην πολιτεία Ρακίν να μαίνονται εν μέσω πανδημίας, είναι κρίσιμο οι πολίτες να λαμβάνουν την πληροφόρηση που χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλείς», τονίζει η Λίντα Λαχντίρ, νομική σύμβουλος του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για την Ασία σε δήλωσή της.

Μέχρι τη Δευτέρα, η Μιανμάρ είχε καταγράψει έξι θανάτους και 292 επιβεβαιωμένα κρούσματα, μετά την διεξαγωγή περισσότερων από 64,532 τεστ, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Παραπομπή του στρατού σε διεθνές δικαστήριο έχει αιτηθεί ο ΟΗΕ

Μερικές από τις λοιμώξεις εντοπίστηκαν στις πόλεις Μάουνγκνταου και Μπούτινταουγκ στη βόρεια Ρακίν, όπου περισσότεροι από 100,000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια ζουν συνωστισμένοι σε καταυλισμούς. Ο ΟΗΕ έχει απευθύνει έκκληση για την παραπομπή του στρατού της Μιανμάρ σε διεθνές δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτονίας για τα εγκλήματα που έχει τελέσει εναντίον των μουσουλμάνων Ροχίνγκια. Οι βουδιστές της επαρχίας Ρακίν, οι οποίοι έμειναν άστεγοι μετά από πρόσφατες συμπλοκές στην περιοχή, κατοικούν επίσης σε καταυλισμούς.

Στο πλαίσιο της προστασίας από την πανδημία, η κυβέρνηση του Σου Κι ξεκίνησε εκστρατεία πληροφόρησης των πολιτών με σλόγκαν «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Όμως ο βουλευτής Χτούτ Μέι, ο οποίος εκπροσωπεί τον Εθνικό Σύνδεσμο Αρακάν για τη Δημοκρατία στο Δεύτερο Νομοθετικό Σώμα της βουλής της Μιανμάρ, τόνισε την Κυριακή ότι πολλοί άνθρωποι που κατοικούν στο βόρειο τμήμα της πολιτείας Ρακίν και στη γειτονική πολιτεία Τσιν δεν λαμβάνουν τις ενημερώσεις δημόσιας υγείας που κυκλοφορούν μέσω Facebook, εφαρμογών μηνυμάτων και κυβερνητικών ιστοσελίδων.

«Όταν ρωτάω τους πολίτες της εκλογικής μου περιφέρειας αν γνωρίζουν για τον κοροναϊό, αναγκάζομαι να τους εξηγήσω την παγκόσμια πανδημία από την αρχή της», εξηγεί ο Χτουτ Μέι. «Αναγκάζομαι να τους εξηγήσω τι είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση και πώς πρέπει να πλένουν σωστά τα χέρια τους».

«Δεν φοβούνται τον κοροναϊό γιατί δεν γνωρίζουν τι είναι. Αυτή τη στιγμή ανησυχούν πολύ περισσότερο για τις συμπλοκές».

Αμφιλεγόμενη και η στρατηγική για την πανδημία

Όπως και πολλά άλλα κράτη, η Μιανμάρ εισήγαγε ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, απαγορεύσεις μεγάλων συναθροίσεων και μια περίοδο καραντίνας για τις διεθνείς αφίξεις σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού.

Η κυβέρνηση εισήγαγε επίσης κυρώσεις για εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και ποινή φυλάκισης στην περίπτωση των ατόμων που «σπάνε» την καραντίνα. Τουλάχιστον 500 άτομα – ανάμεσά τους και παιδιά – έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση διάρκειας έως και ενός έτους.

Η αντίδραση της χώρας στην εξάπλωση του ιού έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις.

«Το να στοιβάζεις εκατοντάδες άτομα πίσω από τα κάγκελα, σε πολυπληθείς, ανθυγιεινές φυλακές, πηγαίνει κόντρα στον στόχο του περιορισμού της πανδημίας», προειδοποίησε ο Φιλ Ρόμπερτσον του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σε δήλωσή του τον Μάιο.

Πηγή: www.cnn.com

Keywords
Τυχαία Θέματα