Κοροναϊός : Σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα – Έχει «ιδιόμορφη» συμπεριφορά στην Αφρική

23:43 20/9/2020 - Πηγή: In.gr

Η πανδημία του κοροναϊού σημείωσε κορύφωση νωρίτερα από το αναμενόμενο σε πολλά αφρικανικά κράτη, καταρρίπτοντας τις πρώιμες προβλέψεις, όπως εξηγούν οι ειδικοί στους βουλευτές.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τους λόγους, όμως μια υπόθεση είναι πως οι πληθυσμοί έχουν προϋπάρχουσα ανοσία στον κοροναϊό, εξαιτίας της έκθεσής τους σε άλλες λοιμώξεις.

Ο καθηγητής Φραντσέσκο Τσέκτσι, ειδικός στην επιδημιολογία στο London School of Hygiene and Tropical

Medicine, πληροφόρησε τους βουλευτές ότι ήταν «γενικώς» αληθές πως ο κοροναϊός δεν λειτούργησε κατά το αναμενόμενο στις αφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κένυα, η Τανζανία, το Σουδάν και η Σομαλία.

«Παρατηρούμε με βεβαιότητα ένα μοτίβο, το οποίο μας μπερδεύει λίγο», τόνισε απαντώντας σε ερωτήματα της επιτροπής διεθνούς ανάπτυξης για τις επιπτώσεις του κοροναϊού επί άλλων ανθρωπιστικών κρίσεων.

«Σε ορισμένα σημαντικά παραδείγματα – όπως είναι η Κένυα – αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι η επιδημία ίσως σημείωσε κορύφωση νωρίτερα από ό,τι προέβλεπαν τα μοντέλα μας».

Όπως ανέφερε, αντίστοιχο μοτίβο παρατηρείται και στην Υεμένη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης στον κόσμο.

«Η Υεμένη είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που, βάσει των όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέτρο πρόληψης κατά της μετάδοσης κοροναϊού», εξήγησε ο Τσέκτσι.

«Οι ανεκδοτολογικές αναφορές που λαμβάνουμε από την Υεμένη συμφωνούν ότι η επιδημία έχει «περάσει».

«Υπήρξε μια κορύφωση τον Μάιο και τον Ιούνιο στο εσωτερικό της Υεμένης, με τα νοσοκομεία να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις. Τα πράγματα δεν είναι πλέον έτσι».

Παρόλο που παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «καλά νέα», ο Τσέκτσι συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο ιός ήταν λιγότερο θανατηφόρος ή λιγότερο σοβαρός κατά κεφαλήν. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα τεστ είναι ανεπαρκή και οι θάνατοι δεν ανακοινώνονται στις αρχές, το ποσοστό καταγεγραμμένων θανάτων είναι πολύ χαμηλό.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Imperial College του Λονδίνου υπολόγισε ότι στη Δαμασκό της Συρίας, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από κοροναϊό αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1,25% του πραγματικού αριθμού.

Ο Τσέκτσι και η ομάδα του εξετάζουν δορυφορικές εικόνες από νεκροταφεία στο Έιντεν, στα νότια της Υεμένης και τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν «σημαντική θνητότητα με μια κορύφωση τον Μάιο στη συγκεκριμένη πόλη».

Όπως λέει, θα μπορούσαν να έχουν σημειωθεί ακόμη και ένα εκατομμύριο κρούσματα στη χώρα, βάσει ενός μοντέλου που δημιούργησαν οι επιστήμονες.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, πλέον εξετάζουν τις πιθανές εξηγήσεις για την πρώιμη κορύφωση που καταγράφηκε σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

«Οι πιθανότητες περιλαμβάνουν την ηλικία του πληθυσμού, μέχρι και τον ρόλο της προϋπάρχουσας ανοσίας εξαιτίας προγενέστερης έκθεσης σε άλλες λοιμώξεις, ενώ υπάρχουν και άλλες υποθέσεις. Δεν πρόκειται για μια απλή ανάλυση».

Την Τρίτη, ειδικός απεσταλμένος του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ο πλανήτης βρίσκεται ακόμη στην «αρχή» της πανδημίας.

Η καθηγήτρια Άζρα Γκάνι, επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε στους βουλευτές: «Γνωρίζουμε ότι οι θάνατοι υπο-καταγράφονται. Ξεκινάμε να εξετάζουμε και άλλες πηγές δεδομένων, για παράδειγμα τα δημοσιεύματα για κηδείες στα ΜΜΕ, προκειμένου να αντιληφθούμε καλύτερα την κατάσταση».

Το ποσοστό των καταγεγραμμένων θανάτων μεταβάλλεται από χώρα σε χώρα, όπως λέει, και το να καθορίσουμε το πώς συμπεριφέρεται η πανδημία είναι καίριο για να απαντήσουμε σε ερωτήματα σχετικά με την ανάκαμψη των εκάστοτε χωρών.

«Αν οι λοιμώξεις έχουν διατρέξει τον πληθυσμό και υπάρχει κάποιος βαθμός ανοσίας, θα ήταν εφικτό αυτές οι οικονομίες να ανοίξουν λίγο, αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια, σε σχέση με πληθυσμούς που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό».

Ο Τσέκτσι τόνισε ότι η θεωρία ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού διαθέτει προσωρινή ανοσία ανοίγει «ριζοσπαστικά ενδεχόμενα», για παράδειγμα για το πότε μπορούν οι μαθητές να επιστρέψουν στο σχολείο.

Οι βουλευτές πληροφορήθηκαν ότι υπάρχει ένα «εμμενές μοτίβο στίγματος», εξαιτίας του οποίου οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές κρίσεις είναι διστακτικοί να παραδεχτούν ότι ασθενούν και να αναζητήσουν θεραπεία και τεστ.

Επιπλέον, ΜΚΟ ενημέρωσαν την επιτροπή ότι η επιδημία έχει προκαλέσει τεράστια επίπεδα ανεργίας στις αναπτυσσόμενες χώρες και ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει «κάθε μέσο που τους βοηθούσε να επιβιώνουν».

«Προβλέπουμε ότι τα πράγματα μπορούν μόνο να επιδεινωθούν», προειδοποίησε η Σελένα Βίκτορ, διευθύντρια πολιτικής της Mercy Corps.

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοροναϊός, Σύγχυση, – Έχει, Αφρική,koronaios, sygchysi, – echei, afriki