Κοροναϊός : Τα αισιόδοξα μηνύματα – Οι εκτιμήσεις των ειδικών για το καλοκαίρι

07:44 5/5/2020 - Πηγή: In.gr

Μονοψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων, περαιτέρω μείωση του δείκτη R, ελπιδοφόρα έρευνα, είναι τα στοιχεία που συνόδεψαν την έναρξη της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα,με τους ειδικούς να ελπίζουν πως τα καλά νέα θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, και μέχρι το τέλος του διμήνου διαστήματος που έχουν θέσει για την πλήρη άρση της καραντίνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, καταγράφηκαν μόλις 6 νέα

κρούσματα της νόσου, ενώ σημειώθηκε περαιτέρω μείωση του δείκτη R που αποτυπώνει τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού.

«Ο ιός δεν προκαλεί χρόνια λοίμωξη»

Ακόμα ένα θετικό μήνυμα έρχεται και από την έρευνα για την ανίχνευση του κοροναϊού  έως και δύο μήνες μετά τον εντοπισμό του. Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην επί μακρό χρονικό διάστημα ανίχνευση του κοροναϊου στον οργανισμό όπως αποτυπώνεται στον μοριακό έλεγχο.

«Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να καταλήγει πως παρατεταμένα θετικές PCR (εξέταση μοριακού ελέγχου για την ανίχνευση του ιού) αφορούν τεχνικούς περιορισμούς στο ίδιο το διαγνωστικό τεστ» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα με μελέτη σε 263 περιπτώσεις της νόσου στην Νότια Κορέα, τα κύτταρα του αναπνευστικού επιθηλίου έχουν χρόνο ημίσειας ζωής έως και τρεις μήνες. Κομμάτια του νεκρού, πλέον, ιού μπορούν να ανιχνεύονται με PCR έναν έως δυο μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο καθηγητής, στους ασθενείς πραγματοποιήθηκε η πιο αξιόπιστη δοκιμασία για την ανίχνευση ενεργού ιού που μπορεί να μεταδοθεί, η δοκιμασία της κυτταρικής καλλιέργειας. Σε κανένα δείγμα δεν βρέθηκε ζωντανός ιός. Στα ίδια πειράματα, πρόσθεσε, βρέθηκε πως η διαδικασία πολλαπλασιασμού του ιού αφορά το κύτταρο του ξενιστή, χωρίς να αφορά τον πυρήνα του κυττάρου. «Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ο δείκτης R και τα μονοψήφια νέα κρούσματα

Ως προς τον δείκτη R0 ο οποίος αποτυπώνει τον ρυθμό αναπαραγωγής της νόσου, ο καθηγητής ανέφερε πως έχει μειωθεί περαιτέρω. Πριν απο δέκα ημέρες ο ίδιος είχε προσδιορίσει τον δείκτη στο 0,6. Το όριο για τους ειδικούς είναι το 1. Οταν ο δείκτης είναι κάτω από 1, η επιδημία φθίνει και όταν είναι πάνω από 1 αυξάνεται.

«Πλέον και κατά 98,5% ακρίβεια το R0 μας είναι πολύ κάτω του 1. Είναι κάτω και του 0,5», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

«Δεν θα σας πω πόσο ακριβώς είναι, αλλά είναι κάτω του 0,5» δήλωσε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για «αισιοδοξία», την οποία «πρέπει να εκμεταλλευτούμε».

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι. Να έχουμε μια στρατηγική που περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Εκτίμησε δε, ότι «μπορούμε να το καταφέρουμε».

Η δραστική μείωση του ρυθμού αναπαραγωγής της λοίμωξης Covid-19 αποτυπώνεται ήδη στα μονοψήφια νέα κρούσματα αλλά και στον συνεχώς μειούμενο αριθμό των σοβαρών περιστατικών της νόσου που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Εχθές νοσηλεύονταν συνολικά 178 ασθενείς, εκ των οποίων ήταν διασωληνωμένοι οι 35.

Εκ των νοσούντων το 22,6% των κρουσμάτων θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδια από το εξωτερικό και 50% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης το 55,4% των κρουσμάτων αφορά άνδρες.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 35 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικία 67 έτη. Το 23% γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 91,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι 90 ετών και άνω. Επιπλέον, 81 άτομα εξήλθαν από ΜΕΘ.

Η στρατηγική για το επόμενο διάστημα είναι να γίνουν διευρυμένοι μοριακοί έλεγχοι για τον εντοπισμό της νόσου και ο αυξημένος αριθμός τεστ θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερης εικόνας και διαχείρισης της κρίσης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, το σύστημα υγείας έχει τη δυνατότητα για έως 6.000 τεστ την ημέρα.

Κοροναϊός και υψηλές θερμοκρασίες

Αναφορικά με την συσχέτιση υψηλών θερμοκρασιών με τον κοροναϊός, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν είναι βέβαιο πως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδράμουν στη μείωση της διασποράς του ιού.

«Θεωρείται ότι σύμφωνα με δεδομένα από άλλους κοροναϊούς που κυκλοφορούν στη φύση, θα υπάρχει μια μείωση της διασποράς του κοροναϊού. Ωστόσο αυτό δεν είναι σίγουρο. Χώρες όπως η Σιγκαπούρη, ο Ισημερινός και κάποιες άλλες χώρες, οι οποίες έχουν υψηλή θερμοκρασία εξακολουθούν να καταγράφουν κρούσματα, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Πρόσθεσε δε ότι «χαμηλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν τη διασπορά του ιού. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες με υψηλά ποσοστά υγρασίας δεν βοηθούν τη διασπορά του ιού, τον κατακρημνίζουν και ίσως ο συνδυασμός των δύο, δηλαδή πολύ υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλά ποσοστά υγρασίας να έχουν αρνητική επίδραση, κάτι που δεν είναι γνωστό ευρέως».

Για τα εμβόλια

«Τα εμβόλια είναι στην καθημερινή συζήτηση με πάνω από 100 ομάδες να έχουν ξεκινήσει μελέτες σε δύο φάσεις. Στην φάση 1 στρατηγική υπάρχουν εθελοντές με δόσεις εμβολίου για να ανιχνευθούν αντισώματα. Όταν προχωρήσουν οι δύο φάσεις, ακολουθεί η φάση τρία, με χορήγηση του εμβολίου στην πραγματική κοινότητα» είπε αναφορικά με το εμβόλιο, το οποίο περιμένει ο πλανήτης για να επιστρέψει στην κανονικότητα.

«Δεν είναι προσπάθεια ανταγωνισμού, αλλά συνένωσης στον κοινό στόχο. Κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να φέρουν δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του χρόνου» συμπλήρωσε.

«Είμαστε πολύτιμοι»

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στην κρισιμότητα των επόμενων δύο εβδομάδων : «Να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι. Ανήκουμε σε κοινή προσπάθεια που προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες αλλά αφορά όλους μας. Είναι μια φάση ιδιαίτερα σημαντική και ειδικότερα οι επόμενες 15 μέρες» είπε χαρακτηριστικά.

«Όλοι μας θα κριθούμε, για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε, από εμάς θα κριθεί. Τώρα που αυξάνονται οι επαφές, πρέπει να παρακολουθούμε τον εαυτό μας για τυχόν συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στην αποφυγή διασποράς του ιού. Να μην έχουμε επάνοδο στην επιδημία» σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα