Κοροναϊός : Θολό το τοπίο για τα τεστ – Παραμένουν εκτός κάλυψης από τον ΕΟΠΠΥ

23:02 15/5/2020 - Πηγή: In.gr

Εντάσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις θα προκαλέσει το γεγονός ότι -παρά την προ εβδομάδων δέσμευση του υπουργείου Υγείας- τα διαγνωστικά τεστ ακόμα δεν έχουν πάρει κωδικό συνταγογράφησης και αποζημίωσης από τον ΕΟΠΠΥ για τις περιπτώσεις εκείνες όπου ο ασθενής καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα υγείας για να κάνει το τεστ για τον κοροναϊό.

Εντάσσεται στον προεγχειρητικό έλεγχο αλλά δεν καλύπτεται
από τον ΕΟΠΠΥ

Μάλιστα το ζήτημα παίρνει και άλλες διαστάσεις καθώς το τεστ για τον κοροναϊό ενώ δεν αποζημιώνεται, εντούτοις έχει ενταχθεί από το υπουργείο Υγείας στον προεγχειρητικό έλεγχο.

Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι κάποιος που πρέπει να υποβληθεί σε ένα επείγον χειρουργείο (πχ επειδή έχει κάποιο χρόνιο νόσημα) και δεν μπορεί να περιμένει στις λίστες αναμονής του δημοσίου συστήματος υγείας, είναι αναγκασμένος να καταφύγει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο και να πληρώνει από την τσέπη του για το τεστ ένα ποσό που κυμαίνεται από 120 έως 300 ευρώ.

Στην περίπτωση πάντως που κάποιος θα θελήσει να κάνει το τεστ σε μια δημόσια δομή υγείας και στη συνέχεια να πάει στο ιδιωτικό νοσοκομείο για την θεραπεία, ακόμα και για τις περιπτώσεις που ιατρικά δύναται να συμβεί, είναι εύλογο ότι ο ασθενής θα υποβάλλεται σε μα τεράστια ταλαιπωρία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βέβαιο είναι ότι από τη στιγμή που έχει αρθεί η καραντίνα και τα τεστ εν μέσω επαναφοράς σε συνθήκες κανονικότητας στην ελεύθερη μετακίνηση και κυκλοφορία των πολιτών γίνονται απαραίτητα όσο ποτέ για τον έλεγχο της διασποράς του κοροναϊού, το τοπίο παραμένει αρρύθμιστο από την κυβέρνηση.

Κερδοσκοπία

Από αυτή την κατάσταση οι μόνοι που ωφελούνται είναι όσοι ιδιώτες στην υγεία θέλουν να κερδοσκοπήσουν και χαμένοι είναι οι ασθενείς και οι πολίτες, ιδίως οι πιο αδύναμοι κοινωνικά που θα πρέπει να βάλουν στη ζυγαριά του κόστους την ίδια την υγεία τους.

Βέβαια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ιδίως τις μέρες της καραντίνας, τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών του ΕΣΥ είχαν αναδείξει το ζήτημα ζητώντας αφενός μαζικά τεστ σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και ταυτόχρονα απαιτούσαν η διενέργειά τους να γίνεται αποκλειστικά από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Μάλιστα είχε καταγγελθεί εκείνη την περίοδο ότι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ουσιαστικά συλλεγόταν μόνο το δείγμα και στη συνέχεια -επειδή δεν διέθεταν δικά τους αντιδραστήρια- στέλνονταν το δείγμα σε δημόσια εργαστήρια όπου έκαναν τη διάγνωση την οποία εμφάνιζαν ως δική τους τα ιδιωτικά κέντρα, τα οποία ωστόσο πληρώνονταν από όποιον έκανε το τεστ σαν να έκαναν τα ίδια την εξέταση.

Γιατί δεν αποζημιώνεται η δαπάνη για τα τεστ

Στο θέμα των τεστ και της αποζημίωσής τους από τον ΕΟΠΠΥ επανήλθε ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αντρέας Ξανθός καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στο Βασίλη Κικίλια με την οποία ζητάει να μάθει «γιατί δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ η δαπάνη για τα τεστ που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια;».

Αναλυτικά η ερώτηση του Αντρέα Ξανθού:

«Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας:

Θέμα: «Προβλήματα στην διαχείριση του εργαστηριακού ελέγχου της πανδημίας – εξακολουθούν οι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα διαγνωστικά τεστ στον ιδιωτικό τομέα»

Από την έναρξη της πανδημίας, το «Παρατηρητήριο Υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει την κεντρική διαχείριση του εργαστηριακού ελέγχου για τον SARS-CoV-2, με ενιαία κριτήρια διενέργειας μοριακών τεστ στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας.

Προβλήματα στη διαθεσιμότητα

Αυτό δεν έγινε, υπήρξαν αρκετά προβλήματα στην διαθεσιμότητα των τεστ κατά την αρχική φάση, το Υπουργείο Υγείας καθυστέρησε να ενσωματώσει στον σχεδιασμό του Δημόσιου τομέα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και μέχρι στιγμής δεν έχει φροντίσει να αξιοποιήσει στο έπακρο την «παραγωγικότητα» των εργαστηρίων του, δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική κίνηση συνεργασίας με τα εργαστήρια των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα δειγματοληψιών μέσω κινητών συνεργείων (ΚΟΜΥ ειδικού σκοπού) χωρίς ξεκάθαρη επιδημιολογική στρατηγική και, το κυριότερο, δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην πλήρη (με μηδενική συμμετοχή του ασθενή) αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των τεστ που διενεργούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Αισχροκέρδεια

Η μη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ μοριακού ελέγχου για τον SARS-CoV-2 έχει οδηγήσει σε ένα αρρύθμιστο και ασύδοτο τοπίο στον ιδιωτικό εργαστηριακό τομέα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Η νέα φάση της πανδημίας απαιτεί, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΠΟΥ, αυξημένη διαθεσιμότητα διαγνωστικών τεστ, για την εκτεταμένη ανίχνευση στην κοινότητα, έγκαιρη ιχνηλάτηση επαφών και απομόνωση θετικών για covid 19 κρουσμάτων, ειδικά σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Ταυτόχρονα χρειάζονται αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων για την αποτύπωση της ανοσιακής κατάστασης του γενικού πληθυσμού ή ειδικών υποπληθυσμών. Μόνο με ενίσχυση των Δημόσιων Εργαστηρίων με επιπλέον προσωπικό, εξοπλισμό και συμπληρωματικές πιστώσεις, με αποκέντρωση και επιτάχυνση των διαγνωστικών ελέγχων σε περισσότερες δημόσιες δομές υγείας (ιδιαίτερα απομακρυσμένων περιοχών) μέσω γρήγορων μοριακών τεστ, καθώς και με έγκαιρη προετοιμασία για τη διενέργεια ορολογικών εξετάσεων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αναζωπυρώσεις της πανδημίας μετά το lock down και το αναμενόμενο επιδημικό κύμα του φθινοπώρου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Γιατί δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ η δαπάνη για τα τεστ που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια;».

Όχι στη διακομματική επιτροπή ελέγχου προμηθειών και δαπανών

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση των προμηθειών, των προσλήψεων και των έκτακτων δαπανών στο ΕΣΥ , η οποία θα γίνει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής όταν ολοκληρωθούν οι δωρεές για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Σε ότι αφορά τις κρατικές δαπάνες, τόνισε αυτές γίνονται με βάση την κείμενη νομοθεσία απορρίπτοντας παράλληλα το αίτημα της αντιπολίτευσης για σύσταση διακομματική επιτροπής.

«Όλα γίνονται όπως προβλέπονται και δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος διακομματικής επιτροπής» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Σημείωσε ότι υπάρχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος «και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο να παρουσιάσουμε οποιαδήποτε στοιχεία αφορούν προμήθειες δαπάνες προσλήψεις».
Τα στοιχεία, πρόσθεσε, θα παρουσιαστούν στην Βουλή και η αναλυτική καταγραφή γίνεται και για έναν επιπλέον λόγο: «Να γνωρίζουμε με ακρίβεια το ύψος των δαπανών αυτών, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και επιπλέον χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού».

Δεν καταργούνται τα ΤΕΠ – Παρερμηνεία

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης από το βήμα της βουλής δήλωσε ότι δεν καταργούνται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών από τα νοσοκομεία δήλωσε απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του κ. Ξανθού.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απέδωσε σε παρερμηνεία δηλώσεων του υπουργού Υγείας τα περί «κατάργησης των ΤΕΠ ως αυτοτελές τμήμα των νοσοκομείων και υπαγωγή τους στο ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ».

Τα ΤΕΠ, σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, παραμένουν στα νοσοκομεία ως αυτοτελή τμήματα. Τόνισε δε, ότι η διασύνδεσή τους στο ΕΚΑΒ πρέπει να γίνει ώστε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνέχιση της προσπάθειας για εξειδικευμένους γιατρούς στα ΤΕΠ λέγοντας ότι «θέλουμε να πάμε ακόμα πιο πέρα, να μπορέσουμε να θεσπίσουμε ειδικότητα επείγουσας ιατρικής».

Εφημερίες

Απαντώντας σε σχετικές προτάσεις του κ. Ξανθού, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι προωθείται ένα πιο βελτιωμένο σύστημα εφημέρευσης «ώστε να έχουμε ορθολογική κατανομή των περιστατικών», και να μην υπάρχει συνωστισμός, καθώς και την επιδίωξη της κυβέρνησης να ενισχυθεί το κομμάτι της διαλογής των επειγόντων περιστατικών.

Συμφώνησε επίσης με τον κ. Ξανθό για τη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως ασκείται και με το 24ωρης λειτουργίας Κέντρο Υγείας στη Λ. Αλεξάνδρας στην Αθήνα, λέγοντας ότι είναι ένας «πολύ σημαντικός βραχίονας, που μπορεί να δώσει ανάσα στα νοσοκομεία, και τα μη επείγοντα περιστατικά τα οποία προσέρχονται τις ημέρες εφημερίας, να αντιμετωπίζονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο».

Ανέφερε επίσης, ότι ο σχεδιασμός σχετικού νόμου του 2015 παραμένει, προκειμένου να δημιουργηθούν «κι άλλα» κέντρα 24ωρης εφημέρευσης «για να καλύψουμε όλο το λεκανοπέδιο.

Τέλος, τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας έχει δώσει σαφέστατες εντολές στα νοσοκομεία, οι γιατροί που προσλήφθηκαν για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών να μην πηγαίνουν στις κλινικές.

Συμφωνία

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός δέχθηκε τα λεγόμενα του κ. Κοντοζαμάνη για τα ΤΕΠ και εξέφρασε τη συμφωνία του για τη διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ.

Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι να προχωρήσουμε γρήγορα σε ενιαία πρωτόκολλα, σε ενιαία στοχοθεσία και ενιαίο καθηκοντολόγιο και σαφέστατη δικαιοδοσία των ειδικευμένων γιατρών που έχουν ήδη διοριστεί στα ΤΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα