Κοροναϊός : Τρομάζουν τα στοιχεία – Καμπανάκι για εκατοντάδες νέα κρούσματα

00:17 8/7/2020 - Πηγή: In.gr

Σωστή και απολύτως επιβεβλημένη αποδεικνύεται η απόφαση της Ελλάδας να κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία, παρά το γεγονός ότι η είδηση στο άκουσμά της προκάλεσε δυσφορία στο Βελιγράδι και προβληματισμό στους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή για ακόμα μια μέρα τα εισαγόμενα κρούσματα ξεπέρασαν τα εσωτερικά, παρά το «μπλόκο» στους Σέρβους, αφού πέραν της Σερβίας, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στα Βόρεια σύνορα της χώρας,

μιας και σε Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία παρατηρείται έξαρση της πανδημίας. Αυτό φυσικά έχει ως συνέπεια να παρατηρείται αυξημένος ο αριθμός εισαγομένων κρουσμάτων από τις περιοχές αυτές.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβληματισμό στους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να περιορίσουν τον κίνδυνο να περάσει «απαρατήρητο» κάποιο κρούσμα κοροναϊός, μεταφέροντας τον ιό σε κάποιο μέρος της Ελλάδας, όπως έγινε στην Αιδηψό.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, ο Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο MEGA υπογράμμισε ότι μόνο μια από τις έξι πύλες εισόδου της χώρας στα Βόρεια σύνορα παραμένει ανοιχτή, ο Προμαχώνας, ενώ στις δράσεις πρόληψης εντάσσεται και η απαγόρευση εισόδου στους σέρβους πολίτες. Ακόμα, ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι στον Προμαχώνα.

«Δεν πρέπει να παίζουμε με τα πανηγύρια»

Βέβαια, ακόμα και αν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα εισαγόμενα κρούσματα, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος στο εσωτερικό της χώρας μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα παραμένουν τα πανηγύρια, του περασμένου Σαββατοκύριακου, στα οποία, σύμφωνα με τις εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, καταστρατηγήθηκε κάθε μέτρο προστασίας.

Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το δείχνουν τα λόγια του κ. Σύψα, με τον Λοιμωξιολόγο να υπογραμμίζει -αναφορικά με τις εικόνες στα πανηγύρια σε Αλίαρτο και Γουδί- πως εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης του ιού. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ένα περιστατικό στη Βόρεια Κορέα, όπου ένας άνθρωπος ασυμπτωματικός βγήκε σε μπαρ και μόλυνε 80 άτομα. «Επομένως μπορούμε σε ένα πανηγύρι αν δούμε τις εικόνες που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, μετά από μια εβδομάδα ή δέκα μέρες να έχουμε δεκάδες ή και εκατοντάδες κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να ρωτήσω του διοργανωτές και τους πολιτειακούς παράγοντες, πώς θα ένιωθαν αν ένα πανηγύρι στο οποίο πήραν μέρος οδήγησε σε έξαρση της πανδημίας και ενδεχομένως σε νοσηλείες και θανάτους. Δεν πρέπει να παίζουμε με τα πανηγύρια, υπάρχουν σαφείς κανόνες» συμπλήρωσε.

«Πιθανά τα μπλόκα σε άλλες χώρες»

Αξίζει, δε, να σημειωθεί, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, η επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, παρακολουθεί καθημερινά την κατάσταση της επιδημίας σε όλες τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τουρίστες και ειδικότερα σε αυτές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και κάνει συνεχώς εισηγήσεις.

Ξεκαθάρισε, λοιπόν, ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βάλει μπλόκο σε περισσότερες χώρες, εφόσον η κατάσταση ξεφύγει, όπως ακριβώς έγινε με τη Σερβία.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.

«Ανησυχητική η κατάσταση στο Βελιγράδι»

Σήμερα, Τρίτη, στη Σερβία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας. Μέσα σε ένα 24ωρο κατέληξαν 13 ασθενείς, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 330, ενώ προστέθηκαν 299 νέα κρούσματα εκτοξεύοντας το σύνολο στα 16.719 άτομα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε ότι από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας θα επιβληθεί στο Βελιγράδι γενική απαγόρευση κυκλοφορίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού. Παραδέχτηκε επίσης ότι τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και το σύστημα υγείας της χώρας δέχεται μεγάλη πίεση. «Η κατάσταση στο Βελιγράδι είναι άκρως ανησυχητική και απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού» επισήμανε ο Βούτσιτς.

Συναγερμός για σέρβους στην Αιδηψό – Πήγαν στη Λαμία με ταξί

Μπορεί η απαγόρευση εισόδου των Σέρβων στη χώρα μας ισχύει από τα ξημερώματα της Δευτέρας, ωστόσο για όσους είχαν προλάβει να περάσουν τα σύνορα πριν την απαγόρευση, παρά τα μαζικά τεστ στις εισόδους της χώρας, η κατάσταση δεν είναι πάντα ελεγχόμενη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ζευγαριού Σέρβων που ταξίδεψαν από τη βαλκανική χώρα στην Ελλάδα, με γκρουπ 20 ατόμων, στις 4 Ιουλίου και κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Αιδηψού.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο άνδρας 50 ετών, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μετέβη στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, από όπου οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υγείας τον έστειλαν στο Νοσοκομείο Λαμίας μαζί με τη γυναίκα του… με ταξί!

Φθάνοντας στο Νοσοκομείο Λαμίας, τους έγινε μοριακό τεστ με το οποίο διαπιστώθηκε ότι νοσούν από Covid-19. Την ίδια ώρα ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την ιχνηλάτηση των επαφών τους, καθώς και εντοπισμού του ταξιτζή που τους μετέφερε στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Πλέον έχει σημάνει συναγερμός τόσο στην Αιδηψό, όσο και στη Λαμία, ενώ έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του οδηγού ταξί που μετέφερε το ζευγάρι, αλλά και όσων μπήκαν στο όχημα μετά.

Κοροναϊός: 27 νέα κρούσματα – Τα 17 εισαγόμενα

Είκοσι επτά νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα. με τα 14 εξ αυτών να εντοπίζονται κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας και τρία ακόμα να εντοπίζονται, εφόσον προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο

Αναλυτικότερα: Δεκατέσσερα (14) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, – τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα (προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο) – τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης – τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής – ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λαρίσης – ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακη ενοτητα Καστοριάς – ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.589.

Εξ αυτών, 54.7% αφορά άνδρες, ενώ 868 (24.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.941 (54.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Επιπλέον, 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. Αναφορικά με τους νεκρούς οι 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Τι φοβούνται οι επιστήμονες για τις επόμενες εβδομάδες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για ακόμη μία φορά οι ειδικοί καθώς η ανησυχία για αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ελλάδα δεν έχει φύγει.

Κι ενώ τις προηγούμενες μέρες όλο το βάρος είχε πέσει στο άνοιγμα του τουρισμού, πλέον οι ειδικοί στρέφουν την προσοχή τους στον Προμαχώνα και στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στα πανηγύρια.

Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως ενώ ο κοροναϊός βρίσκεται σε έξαρση στα Βαλκάνια, μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει καταφέρει να τον περιορίσει και να τον εντοπίσει στα σύνορα.

Το γεγονός δηλαδή πως τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύτηκαν πριν οι τουρίστες φτάσουν στον προορισμό τους είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Την ίδια ώρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παραμένει σε αυξημένο «συναγερμό», ενώ οι έλεγχοι και τα τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας εντείνονται και αυστηροποιούνται.

Βέβαια παρά το γεγονός πως τα δύο σημαντικά προβλήματα των ειδικών είναι ο Προμαχώνας και τα πανηγύρια, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα.

Συγκεκριμένα ενεργή παραμένει και η εστία της πανδημίας στην ελληνική επικράτεια, καθώς η Ξάνθη εξακολουθεί να δίνει θετικά κρούσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα