Κοροναϊός: Εννέα μήνες υγειονομικής κρίσης και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκροί

10:47 28/9/2020 - Πηγή: In.gr

Στις 11 Ιανουαρίου καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός στην Κίνα. Οκτώ μήνες αργότερα η ασθένεια, που εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην Ουχάν της Κίνας, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων.

Ο ιός SRAS-CoV-2, που ευθύνεται για την covid-19 εξαπλώθηκε αρχικά γρήγορα στην Κίνα, κυρίως στην πόλη Ουχάν. Σε διάστημα ενός μήνα στη χώρα καταγράφηκαν περισσότεροι από χίλιοι νεκροί, απολογισμός μεγαλύτερος από αυτόν της επιδημίας Sars, του οξέος σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου που το διάστημα 2002-2003 είχε προκαλέσει τον θάνατο 774 ανθρώπων, κυρίως στην

Ασία.

Ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα και εκτός της ηπειρωτικής Κίνας: οι Φιλιππίνες κατέγραψαν τον πρώτο τους νεκρό στις 2 Φεβρουαρίου, το Χονγκ Κονγκ δύο ημέρες αργότερα και ακολούθησαν η Ιαπωνία και τη Γαλλία στις 13 και 14 Φεβρουαρίου.

Εξάπλωση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μαύρος Απρίλιος

Τον Φεβρουάριο η επιδημία του κορονaϊού εξαπλώθηκε. Στις 11 Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την χαρακτήρισε “πανδημία”, καθώς σε 30 χώρες και περιοχές καταγράφονταν συνολικά 4.500 νεκροί, εκ των οποίων τα δύο τρίτα στην Κίνα. Όμως σύντομα η Ιταλία και το Ιράν είδαν τον αριθμό των θανάτων από covid-19 να αυξάνει ραγδαία.

Μέχρι τα μέσα Απριλίου η καμπύλη των θανάτων σημείωνε άνοδο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για να φτάσει τη δεύτερη εβδομάδα εκείνου του μήνα στο υψηλότερο σημείο της με τον ημερήσιο μέσο όρο των νεκρών να ξεπερνά τις 4.000 και τις 2.700 αντίστοιχα. Σήμερα οι ΗΠΑ με περισσότερους από 204.000 θανάτους είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από covid-19 παγκοσμίως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η πιο θανατηφόρα εβδομάδα ήταν αυτή της 13ης με 19η Απριλίου: περισσότεροι από 7.400 νεκροί καταγράφονταν κάθε ημέρα. Εκείνη την περίοδο ο συνολικός αριθμός των θανάτων πλησίασε τις 170.000, διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που είχε καταγραφεί στις 31 Μαρτίου.

Ιούνιος: η Λατινική Αμερική στο επίκεντρο

Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έγινε επίκεντρο της πανδημίας τον Ιούνιο. Από τις 15 Ιουλίου ως τις 15 Αυγούστου καταγράφονταν στην περιοχή κατά μέσο όρο ημερησίως 2.500 θάνατοι. Ο αριθμός αυτός άρχισε στη συνέχεια να μειώνεται αργά, για να φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα στους λίγο περισσότερους από 2.000 θανάτους ημερησίως κατά μέσο όρο.

Η Βραζιλία είναι μετά τις ΗΠΑ η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως, περισσότεροι από 141.000. Σε σχέση με τον πληθυσμό τους το Περού (975 θάνατοι ανά χίλιους κατοίκους), η Βολιβία (671), η Βραζιλία (667), η Χιλή (661) και ο Ισημερινός (639) είναι μεταξύ των δέκα χωρών παγκοσμίως που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, όπως και το Βέλγιο (861) και η Ισπανία (668) στην Ευρώπη.

Σεπτέμβριος: Nέο κύμα;

Στην Ασία, όπου ως τα μέσα Απριλίου ο αριθμός των νεκρών ήταν κάτω από 100 ημερησίως, άρχισε να παρατηρείται άνοδος με την έναρξη του καλοκαιριού και από τις 20 Ιουλίου και μετά στην ήπειρο καταγράφονται τακτικά περισσότεροι από 1.00 νεκροί ημερησίως. Πλέον ο ημερήσιος αριθμός νεκρών πλησιάζει τις 1.500, με την Ινδία να είναι η πλέον πληγείσα χώρα, (94.000 νεκροί από covid-19 συνολικά και περισσότεροι από 1.100 ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα).

Η καμπύλη των κρουσμάτων παρουσιάζει άνοδο και στην Ευρώπη, με τον μέσο όρο τους να αυξάνεται κατά 20% την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και στη Μέση Ανατολή, περίπου 330 την περασμένη εβδομάδα, άνοδος 7% σε σχέση με την προηγούμενη.

Αφρική και Ωκεανία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Αφρική είναι μία από τις δύο ηπείρους που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία covid-19. Οι θάνατοι εκεί σημειώνουν μείωση από οτν Αϋγουστο και είναι λιγότεροι από 200 ημερησίως από τα μέσα Σεπτεμβρίου έπειτα από την κορύφωσή τους στις αρχές Αυγούστου, όταν είχαν φτάσει τους 400.

Το ίδιο και η Ωκεανία, όπου ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών δεν ξεπέρασε κατά μέσο όρο ποτέ τους 20.

Keywords
Τυχαία Θέματα