Κοροναϊός: Φόβοι για επιθετική αύξηση κρουσμάτων – Ενδεχόμενο για μέτρα τύπου Πόρου και στη Βόρεια Ελλάδα

23:04 7/8/2020 - Πηγή: In.gr

Τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης δεν φαίνεται να πτοούν την πανδημία, καθώς για δεύτερη συνεχή μέρα καταγράφηκαν πάνω από 150 μολύνσεις από κοροναϊό στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 151 νέα κρούσματα, με μόλις 12 από αυτά να είναι εισαγόμενα. Στο «κόκκινο» παραμένουν τα περιστατικά σε Αττική (46) και Θεσσαλονίκη

(38), ενώ ο ιός έχει διασπαρεί σε άλλες 21 περιφέρειες της χώρας.

Οι αρχές εξακολουθούν να σταματήσουν την ταχύτατη εξάπλωση του ιού. Σήμερα ανακοινώθηκαν νέα έκτακτα μέτρα που προβλέπουν την απαγόρευση των λιτανειών και των πανηγυριών, καθώς και την επέκταση της απαγόρευσης των ορθίων σε μπαρ και κλαμπ για όλο τον Αύγουστο. Τέλος, όσοι επισκέπτες έρχονται από τη Μάλτα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στη χώρα.

Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Κεντρική Μακεδονία τα κρούσματα του ιού ανέρχονται σε 602, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε 558, και στη Δυτική Μακεδονία σε 215.

Στο πλαίσιο αυτό, έκτακτη σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του δήμαρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα για την κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.

Κάνοντας μια ανασκόπηση στα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη Θεσσαλονίκη, είναι φανερό ότι ο αριθμός των κρουσμάτων εκτινάχθηκε κατά το δεύτερο μισό του Ιουλίου και τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Από τις 16 έως τις 31 Ιουλίου, καταγράφηκαν 85 μολύνσεις από τον νέο ιό στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που το πρώτο 15νθήμερο του μήνα είχαν καταγραφεί μόλις 38.

Όσον αφορά στον Αύγουστο, εντοπίστηκε ο εξής αριθμός κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα:

37 την 1η Αυγούστου15 στις 2 Αυγούστου7 στις 3 Αυγούστου47 στις 4 Αυγούστου22 στις 5 Αυγούστου38 στις 6 Αυγούστου38 στις 7 Αυγούστου

Σημαντικό ρόλο στον διπλασιασμό των κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες έπαιξε ο γάμος που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στους Αμπελόκηπους και το παρεπόμενο γλέντι.

Άλλες εστίες κοροναϊού – τα λεγόμενα clusters – στη Βόρεια Ελλάδα είναι ο γάμος στην Αλεξανδρούπολη και η κρεατοβιομηχανία στην Καβάλα. Υπενθυμίζεται ότι η Καβάλα από την αρχή της πανδημίας είναι μια περιοχή με έντονη διασπορά του ιού.

Προς ματαίωση η ΔΕΘ – Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Με βάση την αύξηση των κρουσμάτων, όπως αποκάλυψε tovima.gr, προς ματαίωση οδεύει η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Το σενάριο αυτό συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σωτήρης Τσιόδρας σήμερα Παρασκευή με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, λόγω της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να ληφθούν και άλλα μέτρα όπως η αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων της περιοχής.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σαββατοκύριακου, ενώ την προσεχή Δευτέρα θα γίνει τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την πανδημία υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δερμιτζάκης: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε τρεις μέρες

Την ανησυχία του για την επικράτηση του «κακού» σεναρίου, με μια επιθετική αύξηση κρουσμάτων δηλαδή διπλασιασμό τους σε πολύ λίγες ημέρες, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης.

«Είδαμε διπλασιασμό των κρουσμάτων σε 3 ημέρες. Φυσικά είναι το α’ μέρος. Περιμένουμε να δούμε αν είναι μια στατιστική ανωμαλία ή η αρχή ενός προτύπου που θα συνεχίσει», τόνισε στον ΣΚΑΪ.

Εξήγησε πως η μεγάλη διασπορά είναι αναμενόμενη αλλά το ανησυχητικό θα είναι να υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης, όπως γάμοι, πανηγύρια, πάρτι, συγκεντρώσεις σε εκκλησίες και σε άλλους χώρους.

«Περπατάμε σε ένα λεπτό σκοινί», προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι επειδή υπάρχει ο κίνδυνος «να πέσουμε» κατά τη γνώμη του πρέπει άμεσα να ληφθούν ακόμη πιο έντονα μέτρα.

Ειδικότερα πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των πολιτών που θα μπορούν να συγκεντρώνονται σε ιδιωτικούς χώρους ή να συμμετέχουν σε γάμους και βαπτίσεις σε έως 20 με 30 άτομα.

Τοπικό lockdown στον Πόρο – Φεύγουν άρον άρον οι επισκέπτες

Μια γεύση των μέτρων που μπορούν να επιβληθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα – εφόσον η κατάσταση επιδεινωθεί – έδωσε ο Πόρος, όπου επιβλήθηκε τοπικό lockdown μετά την ανακοίνωση 13 κρουσμάτων την Πέμπτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα πλέον στον Πόρο ανέρχονται σε 29 – δηλαδή πάνω από τα μισά από τα 46 κρούσματα της Αττικής αφορούν στο νησί αυτό.

Από το πρωί της Παρασκευής επιβλήθηκαν τα εξής περιοριστικά μέτρα έως τις 17 Αυγούστου:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Αποτέλεσμα ήταν το νησί του Αργοσαρωνικού να έχει μια άλλη εικόνα με τους δρόμους να είναι άδειοι, τα εστιατόρια να μην έχουν πελάτες και τους τουρίστες να εγκαταλείπουν άρον – άρον το νησί.

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε το 112 στον Πόρο, που έστειλε σε όσους βρίσκονται στο νησί το ακόλουθο μήνυμα:

Ο δήμαρχος Πόρου καταγγέλλει την αστυνομία για ολιγωρία

Ο δήμαρχος του νησιού καταγγέλλει ότι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως την αστυνομία για φαινόμενα συγχρωτισμού και ανεπαρκείς ελέγχους στο νησί.

Μάλιστα, με έγγραφό του στις 3 Ιουλίου, καταγγέλλει ότι οι αστυνομικοί στο νησί δεν κάνουν ελέγχους για μέτρα κατά του κορωνοϊού, αλλά μόνο για υγειονομικές παραβάσεις.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, ανέφερε ότι έκανε προσπάθειες για να επικοινωνήσει την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί, ωστόσο «υπήρχε μία πολύ χαλαρή αντιμετώπιση».

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε, ότι με την πίεση που άσκησε ο δήμος στις αστυνομικές αρχές ξεκίνησαν οι έλεγχοι, ωστόσο δεν βεβαιώνονταν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

«Αναγκάστηκαν έκαναν κάποιους ελέγχους, βρήκαν κάποιες παραβάσεις, αλλά δεν επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις».

Ο δήμαρχος του νησιού σημείωσε ότι, προκειμένου να κινηθεί ο τουρισμός, οι έλεγχοι είναι πιο χαλαροί και «υπήρχε ξεκάθαρα συνειδητή γραμμή για να μη γίνονται έλεγχοι ή να μην επιβάλλονται κυρώσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα