Κοροναϊός: Κατέληξε 78χρονη από την Πέλλα – Συνολικά 52 νεκροί

13:48 2/4/2020 - Πηγή: In.gr

Μεγαλώνει η «λίστα» των νεκρών στην Ελλάδα από την πανδημία του κοροναϊού, καθώς έγινε γνωστό πως άφησε την τελευταία της πνοή ακόμη μία ασθενής.

Πρόκειται για μία 78χρονη γυναίκα από την περιοχή Φουστάνη στην Πέλλα, η οποία είχε τεθεί σε καραντίνα από τις κρατικές αρχές.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στο νομό, ενώ η ίδια ενημερώθηκε πως ήταν θετική στον ιό μόλις χτες.

H 78χρονη έπασχε και από επικείμενα νοσήματα και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία της.

Την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτησή

του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής, ο οποίος εξέφρασε και τα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια.

Σε καραντίνα το χωριό Φούστανη

Όπως ανακοίνωσε χτες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το χωριό Φούστανη του δήμου Αλμωπίας Πέλλας, τέθηκε από χτες στις 8μ.μ. και για 14 ημέρες σε καραντίνα ύστερα από την επιβεβαίωση 5 θετικών κρουσμάτων.

Νεκρός 51χρονος από την Καστοριά

Σημειώνεται πως το βράδυ της Τετάρτης κατέληξε ένας 51χρονος από την Καστοριά, ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και περίπου δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών, είναι ο έβδομος νεκρός που μετρά από την πανδημία του ιού η περιοχή της Καστοριάς.

1.415 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα τα νέα κρούσματα του Covid- 19 είναι 81 με το συνολικό αριθμό των περιπτώσεων στη χώρα μας να είναι πλέον 1.415.

Από τους ασθενείς του κοροναϊού στην Ελλάδα, έξι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα το απόγευμα της Τετάρτης και οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν και πλέον φτάνουν τους 90.

Όσον αφορά στους νεκρούς, οι 39 είναι άνδρες και οι 13 γυναίκες.

Η μέση ηλικία τους τα 72 έτη, ενώ το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα το 57% των όσων βρίσκονται διασωληνωμένοι έχουν υποκείμενο νόσημα.

Τσιόδρας: Η απάντηση του σε όσους λένε ότι δεν καταγράφονται όλοι οι νεκροί από τον κοροναϊό

Την πεποίθηση ότι θεωρητικά όλοι μπορεί να νοσήσουμε από τον κοροναϊό εξέφρασε στην καθιερωμένη ενημέρωση του ο Σωτήρης Τσιόδρας συμπληρώνοντας «αρκεί να μην νοσήσουμε όλοι μαζί».

Ιδιαίτερη στιγμή στην ενημέρωση αποτέλεσε η ονομαστική αναφορά του σε δεκάδες ονόματα ασθενών με κοροναϊό αλλά και γιατρών και νοσηλευτών που τους περιθάλπουν, μετά από την επίσκεψη του σε νοσοκομείο αναφοράς.

Χαρακτηριστικά είπε «ευχόμαστε περαστικά από καρδιάς σε όλους τους ασθενείς» και εξήρε τις προσπάθειες όλων των υγειονομικών στον αγώνα για τον covid-19.

«Δεν κρύβουμε τίποτα. Ανακοινώνουμε όλη την αλήθεια»
Ο κ. Τσιόδρας έκανε κι ένα σχόλιο για κάποιους που υποστηρίζουν ότι ίσως να μην καταγράφονται όλοι οι θάνατοι από κοροναϊό στη χώρα μας, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία του ΕΟΔΥ με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα συμπληρώνοντας «δεν φοβούμαστε την αλήθεια, αν είχαμε περισσότερες απώλειες θα είχαν καταγραφεί».

Οι μάσκες και οι «αβεβαιότητες» του κοροναϊού

Στο ζήτημα των προστατευτικών μασκών ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι υπάρχει μια διχογνωμία καθώς κάποιοι λένε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι μάσκες γιατί είναι σε έλλειψη και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι χρήσιμες για τη μη μετάδοση του ιού.

Ο κος Τσιόδρας έκανε λόγο για πανδημία «αβεβαιοτήτων» τονίζοντας ότι είναι πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε αλλά με βάση τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών οι μάσκες σίγουρα προσφέρουν το μέγιστο όφελος στον χώρο του νοσοκομείου.

«Αν όλοι τηρούσαμε τις αποστάσεις, δεν θα χρειάζονταν οι μάσκες, οι οποίες είναι σε έλλειψη αλλά απαραίτητες για ασθενείς και υγειονομικούς».

Ο κος Τσιόδρας κατέληξε επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και χθες, ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες σε όσους έχουν συμπτώματα ή νοσούν από κορονάϊό αλλά και σε αυτούς που τους φροντίζουν κι όχι για τους υγιείς.

Η ανοσία και οι επιπτώσεις της νόσου στους πνεύμονες

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κοροναϊό έκανε ξεκάθαρο για μια ακόμη φορά ότι στην ήπια νόσο δεν υπάρχει ανάγκη να πάει κάποιος στο νοσοκομείο «γιατί θα εκθέσει στον ιό και θα εκτεθεί» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τις νεώτερες θεραπείες σε ασθενείς που περνούν τον κοροναϊό στο σπίτι, είπε ότι ήδη εξετάζονται τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγούνται. Ερωτηθείς για το αν η νόσηση από κοροναϊό αφήνει βλάβες στους πνεύμονες εξήγησε ότι «φαίνεται ότι όσοι κάνουν ελαφρά πνευμονία, δεν έχουν κάποιο κατάλοιπο όσον αφορά τη λειτουργία των πνευμόνων. Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε οτιδήποτε. Αυτό που γνωρίζουμε ότι όσοι αρρωσταίνουν σοβαρά και μπαίνουν σε ΜΕΘ θα πρέπει να παρακολουθούνται μακροχρόνια για μήνες, ακόμη και για 1-2 χρόνια»

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στρατηγική μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας, είπε ότι όσοι άνθρωποι έχουν αναπτύξει υψηλά αντισώματα θα έχουν « ένα τύπου διαβατήριο αντισωμάτων για να μπορούν να δουλεύουν στην πρώτη γραμμή. Ο ιός φαίνεται ότι δημιουργεί ανοσία η οποία σύμφωνα με κάποιους ενδέχεται να διαρκεί από 2-3 χρόνια. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το φθινόπωρο» απάντησε ο κος Τσιόδρας σε ερώτηση για το πότε θα έχουμε το δεύτερο κύμα του κοροναϊό στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η στρατηγική για εμβολιασμό για τη γρίπη από το ερχόμενο φθινόπωρο είναι σωστή καθώς όπως είπε «δεν θες να υπάρχουν ταυτόχρονα δυο επιθετικοί ιοί στην κοινότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα