Η Ελλάδα «έφαγε» τον Γερούν

23:51 5/8/2019 - Πηγή: In.gr

Κι αφού πιάσαμε τα… ευρωπαϊκά, να πούμε και τα της Παρασκευής. Που μέσα στον καύσωνα των Βρυξελλών κι ενώ οι ανταποκριτές βρέθηκαν να βαράνε μύγες – όσες έβρισκαν τουλάχιστον – έμελλε να τους διαφυλάξει ένα μίνι Τσαμπγιολί (sic) για τη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ.

Οπως αναφέρει ο «Μικροπολιτικός των Νέων», η αλήθεια είναι ότι τα περιθώρια για να παραδώσουν οι υπουργοί οικονομικών των 28 την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής στένευαν.

Η εποχή της ξαπλώστρας και του δίχαλου όμως δεν επιτρέπει τις διά ζώσης συναντήσεις στις ψιλοέρημες Βρυξέλλες, προς απογοήτευση των ρεπόρτερ.

Αντ’ αυτού, οι υπουργοί οικονομικών πλακώθηκαν στα emails και τα τηλέφωνα, υπό την άτυπη καθοδήγηση της Γαλλίας και του υπουργού Μπρουνό Λεμέρ, ώστε να ξεπεραστεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο που προέκυψε από τις καταρχήν πέντε υποψηφιότητες χωρίς αδιαμφισβήτητο φαβορί.

Η τριάδα

Το μεσημέρι της Παρασκευής λοιπόν ο πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο έκαναν πίσω. Αφήνοντας το γήπεδο στον φινλανδό πρώην επίτροπο Ολι Ρεν, μαζί με τον γνώριμο μας Ολλανδό, τον Ντεϊσελμπλούμ, και την εγνωσμένων ικανοτήτων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, CEO της Παγκόσμιας Τράπεζας – εκεί που τους έχουμε στείλει το σοσιαλιστικό υπερόπλο Χρηστάκη Παπουτσή. Η Γκεοργκίεβα ήταν επίτροπος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, στο πρώτο μισό της Κομισιόν του Γιούνκερ.

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία

Φαίνεται ότι παρά την επίσκεψη Ντεϊσελμπλούμ στον Σταϊκούρα, η χώρα μας, όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν το βράδυ της Παρασκευής, και αφού η Γκεοργκίεβα σε μια ρελάνς πέταξε έξω τον Φινλανδό, σιωπηρώς συνέβαλε ώστε η Γκεοργίεβα να εξασφαλίσει τη διπλή πλειοψηφία που απαιτείτο σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού (τόσο αριθμού κρατών – μελών όσο και επί του συνολικού πληθυσμού της Ενωσης). Η Ελλάδα λοιπόν έπαιξε πρωτίστως «γαλλικά» στην ψηφοφορία, βάζοντας πλάτη στην πρόταση Μακρόν, απέναντι από τον ολλανδογερμανικό άξονα.

Η θαυμάσια

Οσοι ψάχνουν πάντως ιστορίες περί τυχάρπαστων υποψηφίων κ.τ.λ., θα βρουν τοίχο, καθώς ο ίδιο έτερος φιναλίστ Ντεϊσελμπλούμ αποθεώνει την Γκεοργκίεβα στο βιβλίο του «Η κρίση του ευρώ». Η καθηγήτρια Οικονομίας στη Σόφια χαρακτηρίζεται από τον Ολλανδό ως «εξαιρετικά ικανή, εμπνευσμένη και δραστήρια, ασυναγώνιστη κατά τη γνώμη μου».

Keywords
Τυχαία Θέματα