Κύπρος : Αγοράζουν ωάρια από φοιτήτριες έναντι 800 ευρώ

13:21 16/6/2020 - Πηγή: In.gr

Ωάρια έναντι €800 – €1000 αγοράζει, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν χθες στην κυπριακή βουλή, συγκεκριμένος ιδιωτικός οργανισμός στη Λεμεσό, ο οποίος υπό την κάλυψη της νομιμότητας της δωρέας ωαρίων και της πρόφασης ότι τα ποσά που διαθέτει αφορούν τα έξοδα των γυναικών, κυρίως φοιτητριών οι οποίες πείθονται να υποβληθούν στη σχετική διαδικασία και να παραχωρήσουν τα ωάριά τους, εδώ και χρόνια παραμένει στο απυρόβλητο.
Οι καταγγελίες, όπως ανέφερε χθες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής,

η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, «είναι συνεχείς» και μάλιστα όπως ανέφερε «για κάποιο χρονικό διάστημα, τα προηγούμενα χρόνια, ο συγκεκριμένος οργανισμός διένειμε και φυλλάδια σε πανεπιστήμια».

Κάποιες άλλες πληροφορίες, πρόσθεσε, «οι οποίες έφθασαν προφορικά κοντά μας έκαναν λόγο για φοιτήτριες οι οποίες υποβλήθηκαν στη διαδικασία αυτή για περισσότερες από μία, φορές», αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου.

Το ΑΚΕΛ, είπε η κ. Μαύρου, «έχει αυτές τις πληροφορίες εδώ και καιρό και στο παρελθόν έχει ενημερώσει σχετικά τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και την Επιτροπή Βιοηθικής». Ωστόσο, πρόσθεσε, «είναι δύσκολο, όπως διαπιστώνεται, να στοιχειοθετηθεί υπόθεση, αφού η δωρεά ωαρίων επιτρέπεται και έτσι όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για εμπορία δεν υπάρχει ούτε δυνατότητα για παρεμβάσεις από τις Αρχές».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά τόνισε με τη σειρά της ότι «τις ίδιες ανησυχίες που έχει το ΑΚΕΛ για το εμπόριο ωαρίων εκφράζονται, τόσο από τα μέλη του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής όσο και από την Επιτροπή Βιοηθικής» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι εύκολο, «να αποδειχθεί αυτό αλλά ο τρόπος προσέλκυσης γυναικών ως δότριες, η απουσία ενός κεντρικού μητρώου στο οποίο να καταγράφονται οι δότριες και οι καμπάνιες/διαφημίσεις σε πανεπιστήμια και φοιτητικά στέκια στις οποίες μπαίνει σε πρώτο πλάνο η «αποζημίωση» των 1000 ευρώ για τη δωρεά ωαρίων μάς προβληματίζουν έντονα».

Αναφέρεται ότι η δωρεά ωαρίων αλλά και η φύλαξη ωαρίων δεν απαγορεύονται στην Κύπρο. Μάλιστα η διαδικασία αυτή ακολουθείται και για ιδίαν χρήση σε περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες για συγκεκριμένους λόγους επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον, όπως γυναίκες που καθυστερούν να τεκνοποιήσουν προκειμένου να εκπληρώσουν εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλου είδους προσωπικούς στόχους, γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης ή νεαρές γυναίκες, οι οποίες διαγιγνώσκονται με καρκίνο και δεν έχουν ακόμη τεκνοποιήσει.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής, συζήτησε χθες το θέμα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας και μετά το πέρας της συνεδρίασης, έπειτα και από τα όσα ακούστηκαν αλλά και την παραδοχή των αρμοδίων φορέων ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για εμπορία ωαρίων, οι βουλευτές, τόνισαν την ανάγκη για έγκαιρη και σωστή ενημέρωση των Κυπρίων γυναικών.
Από πλευράς της η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, χαιρέτισε, την άμεση ανταπόκριση του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για την προώθηση σχετικού ενημερωτικού υλικού, καθώς και τη θετική στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «υπάρχουν, εδώ και χρόνια, ασφαλιστικές δικλείδες και αυστηρές ποινές στην υφιστάμενη νομοθεσία που αποτρέπουν τέτοιου είδους φαινόμενα».

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής ότι στα πέντε χρόνια λειτουργίας του παραχώρησε 266 εγκρίσεις για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, 152 για μονήρη άτομα, 73 για μεγάλες γυναίκες και 43 για παρένθετες μητέρες. Το κράτος επιχορηγεί με 2.000 ευρώ τη φύλαξη ωαρίων, 500 ευρώ την εμβρυομεταφορά και με 500 ευρώ τη γονιμοποίηση που μπορεί να επαναληφθεί για τέσσερις φορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα