Λ. Χατζηλεοντιάδης: Ο μέντορας των Ελλήνων φοιτητών που διαπρέπουν στην Αμερική

15:54 18/4/2019 - Πηγή: In.gr

Ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης είναι καθηγητής και μέντορας στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι συνέργειες με αμερικανικά πανεπιστήμια και εταιρίες όπως η Microsoft, έφεραν το τμήμα του στην κορυφή, καθώς οι καινοτόμες εφαρμογές που ανέπτυξαν οι φοιτητές του βραβεύτηκαν σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Η ιστορία του ίδιου και του τμήματός του φωτίζεται με αφορμή

την καμπάνια #makingithappen.

Το #makingithappen είναι περισσότερα από μια καμπάνια με στόχο να αναδείξει τα οράματα και τις αξίες που μοιράζονται οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μέσα από εμπειρίες ανθρώπων που κατάφεραν να κάνουν πράξη αυτό που ονειρεύτηκαν. Είναι η ίδια η ιστορία επιτευγμάτων από τον χώρο της Επιστήμης, των Τεχνών, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της Τεχνολογίας, της Επιχειρηματικότητας, της Εκπαίδευσης, της Κοινωνικής Δράσης, της Καινοτομίας, των Νεοφυών Επιχειρήσεων, και οι ιστορίες ανθρώπων που πέτυχαν, χάρη στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς αιχμής.

Ένα πανεπιστημιακό τμήμα με διεθνή καριέρα

Ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης και η ομάδα του είναι ένα πανεπιστημιακό τμήμα που έχει ανοίξει τα φτερά του πέρα από τα ελληνικά δεδομένα. Οι καινοτόμες ιδέες που αναπτύσσονται δεν μένουν στη θεωρία, αλλά εφαρμόζονται με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι, μια ακόμα επιτυχία καταγράφηκε στο ενεργητικό του Τμήματος -η οποία σηματοδότησε και μια… νίκη για το στρατόπεδο των νέων γονιών παγκοσμίως. Η Ομάδα του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, υπό την επίβλεψη του κ. Χατζηλεοντιάδη, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft “Imagine Cup 2018”, που πραγματοποιήθηκε στο Σιάτλ των ΗΠΑ, με την καινοτόμα εφαρμογή iCry2Talk, που με τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning) “μεταφράζει” το κλάμα του μωρού σε λόγο!

Δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά που το Τμήμα διακρίθηκε στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας παγκοσμίως. «Νίκες» έχουμε καταγράψει επίσης το 2004, στην πρώτη συμμετοχή, αλλά και το 2005, το 2007, το 2011, το 2012, το 2015, το 2016 και το 2017!

Βοηθώντας ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

«Το 2004 ξεκίνησε ο διαγωνισμός Microsoft Imagine Cup που προσπαθούσε να φέρει τους φοιτητές από όλο τον κόσμο σε έναν κοινό χώρο, το χώρο της δημιουργίας. Στόχος η τεχνολογία να βοηθήσει τη ζωή των ανθρώπων» λέει ο κ. Χατζηλεοντιάδης. «Η ιδέα να προσπαθήσουμε να συμμετάσχουμε ξεκίνησε από μένα, με μια εφαρμογή που λέγεται Smart Eyes, η οποία βοηθά τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να καθοδηγούνται μέσω κινητού τηλεφώνου. Μιλάμε για μια εποχή που στο κινητό τηλέφωνο δεν υπήρχε ούτε κάμερα ούτε GPS! Τελικά κατακτήσαμε την τρίτη θέση στον κόσμο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον Bill Gates, με τον πρωθυπουργό της Βραζιλίας (σ.σ. εκεί διεξαγόταν ο διαγωνισμός), να πάρουν χρηματοδότηση από δύο μεγάλες εταιρίες της Ελλάδας και να φτάσουμε τελικά το 2007 να αναπτύξουμε μια εφαρμογή που έφτασε στα χέρια 150 τυφλών».

Το να «μεταφραστεί» μια καινοτόμα ιδέα σε κάτι απτό που θα φτάσει στα χέρια εκείνων που το έχουν ανάγκη και θα τους βοηθήσει στην καθημερινότητά τους ήταν από την αρχή κομβικής σημασίας για τον Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη.

Το 2005, με την ομάδα του εστίασαν στη «μετάφραση» της νοηματικής γλώσσας σε φωνή και αντίστροφα, με στόχο «να σπάσει η τεχνολογία το φράγμα της επικοινωνίας». Το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ αφορούσε την πρόσβαση των αυτιστικών παιδιών στην εκπαίδευση, ενώ αργότερα η Ομάδα του καταπιάστηκε με τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ: «Το ερώτημα που θέσαμε ήταν πώς μπορούμε να μεταφέρουμε την τεχνολογία σε ένα περιβάλλον ενός ανθρώπου που χάνει τη μνήμη του. Πώς να χρησιμοποιήσουμε το κινητό ώστε να τραβάει φωτογραφίες και να φτιάχνει ιστορίες ώστε ο χρήστης να “θυμάται” πού πήγε ή πώς χρησιμοποιεί κάποια αντικείμενα στο σπίτι».

Από τη θεωρία στην πράξη

«Η τεχνολογία πρέπει να γίνει το μέσο, όχι ο αυτοσκοπός» λέει ο κ. Χατζηλεοντιάδης. Και αυτή είναι η κουλτούρα που αναπτύσσεται μεταξύ των φοιτητών στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ. Πλέον έχει γίνει βίωμα ότι οι στόχοι για βραβεύσεις και δημιουργία τεχνολογικών προϊόντων που θα βρουν πρακτική εφαρμογή μπορούν να υλοποιηθούν μέσω της συνεργασίας με μια σειρά αμερικανικών πανεπιστημίων και μεγάλες εταιρίες όπως η Microsoft.

«Αυτές οι συνεργασίες σου δίνουν μεγάλη ώθηση να κάνεις άλματα. Γιατί τα άλματα χρειάζονται και δεν μπορείς να τα κάνεις μόνος σου» τονίζει ο μέντορας του τμήματος και συμπληρώνει ότι η «συσσώρευση» γνώσης που υπάρχει στις ΗΠΑ, λόγω των πολύ καλών πανεπιστημίων αλλά και των μεγάλων εταιριών, όταν αλληλεπιδρά με τους Έλληνες φοιτητές παράγει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης είναι ένας από τους 13 ήρωες της καμπάνιας #makingithappen, που αναδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και τις εμπειρίες ανθρώπων που έκαναν το όραμά τους πράξη.

Βρείτε όλους τους ήρωες και τις ιστορίες τους στο www.makingithappen.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα