Λιγνάδης : Καταλαβαίνω πώς είναι ένας καλλιτέχνης να βλέπει μπροστά του μαύρο

09:59 5/6/2020 - Πηγή: In.gr

Στη χθεσινή συνάντηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, με τους δημοσιογράφους η είδηση «βγήκε» στο τέλος.

Ο πάντα χειμαρρώδης Δημήτρης Λιγνάδης, αφού ευχαρίστησε ως όφειλε όλους τους εργαζομένους του Εθνικού Θεάτρου για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην περίοδο της καραντίνας, αφού ανέφερε όλες τις δράσεις του οργανισμού, που δεν έμεινε στην αδράνεια, και αφού ανακοίνωσε τις δράσεις για το καλοκαίρι, μας έδωσε τη μεγάλη είδηση.

Και αυτή δεν είναι άλλη

από τη δημιουργία νέας σκηνής για το Εθνικό Θέατρο, θερινής και στην καρδιά της πόλης.

Στο σχολείο της Ειρήνης Παπά, στο χώρο όπου μας υποδέχθηκε και χθες με δεδομένα όλα τα μέτρα ασφαλείας, θα λειτουργήσει πολύ σύντομα νέα θέατρο με χορηγία του Ιδρύματος Λάτση.

Στην πίσω αυλή του χώρου της Πειραιώς 52 θα έχουμε την ευκαιρία φέτος να απολαύσουμε τις δύο παραγωγές του Εθνικού που θα πάνε και στην Επίδαυρο με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και η «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου θα ανέβουν σε αυτήν τη σκηνή, που τηρουμένων των μέτρων προστασίας θα μπορεί να δεχθεί 500 θεατές, φτάνοντας μέχρι και τους 1.200 σε κανονικές συνθήκες.

Σε έναν υπέροχο χώρο, μόλις 800 μέτρα από το σταθμό του ηλεκτρικού στο Μοσχάτο, ο Λιγνάδης ονειρεύεται να φτιάξει ένα μικρό θεατρικό παράδεισο, που είχαμε την ευκαιρία να «κρυφοκοιτάξουμε» χθες.

Και αν το σχεδόν γεμάτο φεγγάρι και το τοπίο μας θύμισε κάτι από… Επίδαυρο, ο Λιγνάδης τόνισε ότι και η σκηνή έχει σχεδόν ίδιες διαστάσεις με το Αρχαίο Θέατρο, κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη μεταφορά εκεί των φεστιβαλικών παραγωγών.

Αυτά όσον αφορά το άμεσο μέλλον, γιατί σκοπός του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι ο χώρος, όταν ολοκληρωθεί, να μπορεί να φιλοξενεί και άλλες παραγωγές του Εθνικού, βρίσκεται άλλωστε στον ίδιο χώρο με τη δραματική σχολή και γιατί όχι να είναι στο μέλλον διαθέσιμος για ενοικίαση.

Κίνημα Support art workers

Όπως ήταν φυσικό, τόσο ο Λιγνάδης όσο και οι δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν αρκετές φορές στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν ήδη οι καλλιτέχνες και αναμένεται να βιώσουν τη χειμερινή σεζόν.

Ο Λιγνάδης με προσεκτικό τρόπο στήριξε τόσο το κίνημα Support art workers όσο και όλους τους εργαζομένους στο χώρο.

Τονίζοντας ότι το Εθνικό Θέατρο κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχιστούν όλες οι συμβάσεις, ο ίδιος ανέφερε: «Καταλαβαίνω πώς είναι ένας καλλιτέχνης να βλέπει μπροστά του μαύρο».

Ο ίδιος τόνισε ότι βρίσκει αιτιολογημένη και δικαιολογημένη την αγωνία των καλλιτεχνών, όπως και όλων των εργαζομένων που έχουν πληγεί, και κατανοεί οποιαδήποτε αντίδραση.

«Όταν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, θα μιλήσουμε με ψυχραιμία για το πώς θα θεραπεύσουμε κάποιες πληγές που βγήκαν στην επιφάνεια λόγω κοροναϊού. Κάποιος αισθάνεται ότι δεν έχει ορίζοντα δημιουργίας. Η θέση ευθύνης όμως που έχω πρέπει να με κάνει να βλέπω την εικόνα να ανοίγει. Δεν μπορείς να αποφασίσεις τι πρέπει να κάνεις με δεδομένα που αλλάζουν κάθε μέρα» ανέφερε, τονίζοντας ότι δε θέλει να δικαιολογήσει αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου, με το οποίο ανέφερε αρκετές φορές ότι διατηρεί άριστη σχέση και καθημερινή τηλεφωνική επαφή με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Πέρσες» και «Λυσιστράτη»

Οι δύο παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου που είχε ήδη προγραμματιστεί να ανέβουν στην Επίδαυρο θα παρουσιαστούν τελικά τρεις αντί για δύο ημέρες, προσπαθώντας έτσι να καλύψουν την απώλεια εσόδων που θα έχουν όλες οι παραστάσεις δεδομένων των μέτρων προστασίας.

Χωρίς να είναι σαφές ακόμα πόσα άτομα θα καταφέρουν τελικά να φιλοξενηθούν κάθε βράδυ στην Επίδαυρο -ο Λιγνάδης ανέφερε ότι περιμένουν ακόμα τον τελικό αριθμό-, είναι σίγουρο ότι τα έσοδα των 250.000 και πολλές φορές 300.000 ευρώ, που έχει συνήθως μια παράσταση που είναι sold out, είναι αδύνατον να προσεγγιστούν.

Έτσι λοιπόν οι δύο παραγωγές μετά την παρουσίασή τους στην Επίδαυρο στις 24,25,26 Ιουλίου και 31 Ιουλίου και 1, 2 Αυγούστου αντίστοιχα θα κάνουν μικρή περιοδεία σε θέατρα της χώρας και θα ανέβουν στη νέα θερινή σκηνή του Εθνικού στην Πειραιώς.

Παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Το Εθνικό Θέατρο θα έχει μεγάλη παρουσία και στις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού για το καλοκαίρι του 2020.

Τρεις παραστάσεις θα «ανέβουν» σε αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

Χωρίς να μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες, ο Λιγνάδης ανέφερε τα τρία έργα που ετοιμάζονται.

Τα «Σπουδαία ερείπια: Η Ελλάδα με τα μάτια των περιηγητών» θα είναι το πρώτο έργο σε σκηνοθεσία Νατάσα Τριανταφυλλίδη και «Αθηναίων Πολιτεία» το δεύτερο, βασισμένο σε πεζά κείμενο που μιλάνε για τη δημοκρατία και θα σκηνοθετήσει ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Το τρίτο έργο θα είναι το «Αμάρτημα της μητρός μου» σε σκηνοθεσία Δανάης Ρούσου. Μια παράσταση στα αγγλικά, με σκοπό να προσελκύσει τους τουρίστες που θα επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα.

Προγραμματισμός για το 2020-2021

Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέφερε αρκετές φορές στη χθεσινή παρουσίαση ότι ο τίτλος της θα μπορούσε να είναι «Προθέσεις/Θέσεις/Αντιθέσεις».

Και αρκετές φορές επικαλέστηκε αυτόν για να απαντήσει σε ερωτήσεις, όπως το τι θα γίνει με τις παραγωγές του Εθνικού που είτε ανέβηκαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα είτε αναβλήθηκε η πρεμιέρα τους λόγω κοροναϊού.

Πρόθεση του ιδίου αλλά και του Οργανισμού είναι αυτές οι παραγωγές να ανέβουν τη χειμερινή σεζόν πρώτον για λόγους ηθικής, είναι άνθρωποι που δούλεψαν σκληρά για την πραγματοποίησή τους, δεύτερον για λόγους οικονομοτεχνικούς, είναι παραγωγές που έχουν πληρωθεί στο σύνολό τους, και τρίτον για λόγους πρακτικούς.

Είναι δουλειές απόλυτα έτοιμες να ανέβουν και είναι άγνωστο αν μέσα στον Αύγουστο θα υπάρχει η δυνατότητα λόγων μέτρων να προετοιμαστούν γρήγορα καινούριες παραγωγές.

«Είναι παραστάσεις έτοιμες να σερβιριστούν» είπε χαρακτηριστικά ο Λιγνάδης, «και δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε για το πρώτο διάστημα της νέας σεζόν να ετοιμάσουμε άλλες».

Keywords
Τυχαία Θέματα