Λύκοι – πολεμιστές : Πώς μοιάζει η νέα στρατηγική διπλωματίας της Κίνας;

23:21 29/5/2020 - Πηγή: In.gr

Μια νέα μορφή διπλωματίας κυριαρχεί στο Πεκίνο, και οι αρχιτέκτονές της την έχουν βαφτίσει με μια ονομασία που αποδίδει τέλεια την έντασή της: Διπλωματία των λύκων – πολεμιστών.

Η φράση χρησιμοποιείται ευρέως από τα κινεζικά media αλλά και από δυτικά δημοσιεύματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα έγινε σαφές ότι οι υποστηρικτές της έχουν την έγκριση του κορυφαίου διπλωμάτη της χώρας.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο Πεκίνο την Κυριακή, ο Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ

Γι ανέφερε ότι η Κίνα σκοπεύει να αντιδράσει στις «συκοφαντίες».

«Ποτέ δεν ξεκινάμε διαμάχες, ούτε επιχειρούμε να εκφοβίσουμε τους άλλους. Έχουμε αρχές και θάρρος. Θα αντισταθούμε σε κάθε απόπειρα συκοφαντίας, θα υπερασπιστούμε την τιμή και την αξιοπρέπεια του έθνους μας και θα καταρρίψουμε τους λιβέλους με γεγονότα», τόνισε ο Γουάνγκ, απαντώντας σε ερώτηση του CNN.

Όμως τι είναι η διπλωματία των λύκων – πολεμιστών, τι σημαίνει το όνομά της και από που προέρχεται;

οι «λύκοι – πολεμιστές» εκπροσωπούν έναν εντελώς διαφορετικό τύπο διπλωμάτη σε σχέση με τους διάσημα αδιάφορους Κινέζους διπλωμάτες των τελευταίων δεκαετιών.

Αντί για μεγάλους, βερμπαλιστικούς λόγους, η νέα στρατηγική της Κίνας περιλαμβάνει τη στροφή στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να υπάρχει άμεση απάντηση σε κάθε κριτική εναντίον της Κίνας ή του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Λύκος Πολεμιστής» είναι ο τίτλος μιας εξαιρετικά επιτυχημένης σειράς πατριωτικών ταινιών δράσης στην Κίνα, οι οποίες απεικονίζουν πρωταγωνιστές που θυμίζουν τον Ράμπο να μάχονται με εχθρούς εντός και εκτός της χώρας για να υπερασπιστούν τα κινεζικά συμφέροντα.

Η ιστορία της διπλωματικής τακτικής

Μια πρώιμη σύγκριση των ταινιών και των Κινέζων διπλωματών προέκυψε το 2017, όταν ο Ζάο Λιτζάν, ο οποίος τότε ήταν σύμβουλος της κινεζικής πρεσβείας στο Πακιστάν, ξεκίνησε να απαντά με σκληρότητα στα σχόλια των ΗΠΑ στο Twitter.

Μέσα από μια σειρά από αμφιλεγόμενα tweets, ο Ζάο υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να επικρίνουν την Κίνα για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη στιγμή που και εκεί υφίστανται προβλήματα ρατσισμού, οικονομικής ανισότητας και ένοπλης βίας. Ο Ζάο μάλιστα ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν περιοχές στην Ουάσινγκτον όπου δεν μπορούν να πάνε οι λευκοί πολίτες.

Τα tweets προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα, Σούζαν Ράις, η οποία αποκάλεσε τον Ζάο ρατσιστή και εξευτελισμένο. Όμως έναν ζρόνο μετά, ο Ζάο δεν είδε απλώς την καριέρα του να απογειώνεται, αλλά πλέον ανήκει στους τρεις κυριότερους εκπροσώπους που μιλούν στην καθημερινή συνέντευξη τύπου του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών.

Ταυτόχρονα, Κινέζοι διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να αντιγράφουν τη στάση του στο Twitter, μια πλατφόρμα που είναι απαγορευμένη στην Κίνα εδώ και πολύ καιρό.

Αν και αρκετοί διπλωμάτες έχουν αρνηθεί κατά καιρούς ότι ο όρος είναι περιγραφικός για το είδος διπλωματίας που ασκεί η Κίνα, τα media αλλά και η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχουν καταλήξει στο κατά πόσον επιθυμούν να αγκαλιάσουν τον όρο.

Τον Απρίλιο, η κρατική εφημερίδα Global Times δημοσίευσε ένα άρθρο που επαινούσε τους «λύκους – πολεμιστές διπλωμάτες» που μάχονταν με τη Δύση, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη τακτική αποτελεί μονόδρομο τη στιγμή που οι δυτικοί διπλωμάτες «ξεπέφτουν σε μια διπλωματία που θυμίζει χούλιγκαν σε κατάσταση υστερίας».

Όμως μόλις ένα μήνα αργότερα, στις 24 Μαΐου, η ίδια εφημερίδα ισχυριζόταν ότι ο όρος «λύλοι – πολεμιστές» περιγράφει καλύτερα την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. «Το να χαρακτηρίζεται η κινεζική διπλωματία με αυτό τον όρο αποκαλύπτει ακραία ιδεολογία», σημείωνε η εφημερίδα.

Ο Ρίτσαρντ ΜακΓκρέγκορ, ειδικός σε σχέση με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στο Ινστιτούτο Lowy, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή εντός της Κίνας εκτυλίσσεται έντονο ντιμπέιτ σε σχέση με το πόσο επιθετική θα πρέπει να είναι η εξωτερική πολιτική.

«Υφίσταται ένας σαφής διχασμός γύρω από τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Κίνα στον τομέα της διπλωματίας. Ίσως είναι απλώς μια διαφωνία γύρω από την τακτική, όμως αυτή τη στιγμή οι «λύκοι» φαίνεται ότι κερδίζουν», σημειώνει. «Δεν είμαι σίγουρος αν τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι έτσι».

Πηγή: www.cnn.com

Keywords
Τυχαία Θέματα