Μαθήματα… δημοσιογραφίας από την Κουμουνδούρου

17:32 14/10/2019 - Πηγή: In.gr

Τις ημέρες αυτές η Ενωση Συντακτών έχει εξετάσεις για να εγγράψει νέα μέλη στις τάξεις της δημοσιογραφικής οικογένειας. Ομως, διαβάζοντας κανείς τα ονόματα των νέων δημοσιογράφων θα διαπιστώσει ότι απουσιάζουν ορισμένα… επιφανή πρόσωπα.

Ο λόγος για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, οι οποίοι κατά καιρούς ασκούν… ερασιτεχνικά αλλά με απόλυτα επαγγελματικό τρόπο

τον ρόλο του διευθυντή ή του αρχισυντάκτη.

Ακόμη και σε Μέσα που δεν ελέγχονται από το κομματικό κονκλάβιο της Κουμουνδούρου.

Τα τελευταία χρόνια λες και στο μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα να είχε δημιουργηθεί ένα… ΙΕΚ Δημοσιογραφίας όπου καθηγητές και διδασκόμενοι ήταν οι ίδιοι.

Πρόκειται για πρώην υπουργούς και βουλευτές που υπηρέτησαν τη λογική «όλα τα Μέσα Ενημέρωσης είναι διεφθαρμένα και όργανα του κεφαλαίου που πολεμά τον άσπιλο ΣΥΡΙΖΑ».

Ενδεχομένως, να ήταν… απρέπεια της ΕΣΗΕΑ που δεν ενέταξε στις δημοσιογραφικές λίστες της τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά, την Εφη Αχτσιόγλου, τον Παύλο Πολάκη φυσικά και πλήθος άλλων οι οποίοι με παρεμβάσεις τους κατά καιρούς προσπάθησαν να διδάξουν δημοσιογραφία.

Τελευταίο «κρούσμα» η… αρχισυντάκτρια κυρία Αχτσιόγλου η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκανε μαθήματα διευθυντή και αρχισυντάκτη ταυτόχρονα, στον «Ελεύθερο Τύπο».

Μια συνέντευξη έδωσε η πρώην υπουργός Εργασίας και κατά την άποψή της οι τίτλοι δεν είχαν σχέση με αυτά που έλεγε η ίδια κι ότι έπεσε θύμα διαστρέβλωσης.

Η κυρία Αχτσιόγλου… ευτυχώς δεν πρότεινε η ίδια τους τίτλους που θα έβαζε αν εργαζόταν σε κάποια εφημερίδα, όμως, φαίνεται πως οι επιδόσεις της στη δημοσιογραφία σίγουρα θα ήταν ανάλογες αυτών στο υπουργείο Εργασίας.

Ως συντάκτρια του περίφημου «νόμου Κατρούγκαλου», αντί να απολογηθεί για το πλήθος αντισυνταγματικών διατάξεων – όπως αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας – αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα πρωτοσέλιδο που δεν της άρεσε.

Είπε στη συνέντευξη η πρώην υπουργός: «Η άποψή μου είναι ότι μπορεί η στρατηγική της παραπλάνησης και της χειραγώγησης διά της προπαγάνδας να μην είναι η μοναδική αιτία που οδήγησε στα συγκεκριμένα εκλογικά αποτελέσματα αλλά σίγουρα έπαιξε σημαντικότατο ρόλο».

Εβαλε η εφημερίδα τίτλο: «Χάσαμε λόγω παραπλάνησης του λαού», κι αυτό δεν άρεσε στην υπουργό, προφανώς γιατί στα μαθήματα δημοσιογραφίας του «ΙΕΚ ΣΥΡΙΖΑ», έμαθαν να αξιολογούν αλλιώς τα θέματα και να βάζουν τίτλους.

Είπε η κυρία Αχτσιόγλου: «Αισθάνομαι πολύ άνετα που συμπορεύομαι με στελέχη που ενστερνίζονται αυτή τη στρατηγική» (σ.σ.: με στελέχη του σοσιαλδημοκρατικού χώρου).

Τίτλος στην εφημερίδα: «Αισθάνομαι πολύ άνετα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ». Κι αυτό δεν άρεσε στην κυρία Αχτσιόγλου που μάλλον θα έμενε… μετεξεταστέα στις εξετάσεις της ΕΣΗΕΑ.

Πολάκης ο πρώτος διδάξας

Ομως, τα μαθήματα δημοσιογραφίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Ποιος θα ξεχάσει τον Παύλο Πολάκη ο οποίος απείλησε δημοσιογράφο ότι θα τον βάλει τρία μέτρα μέσα στη γη; Ο ίδιος ο πρώην υπουργός άλλωστε πιπίλιζε καθημερινά την καραμέλα των «βοθροκάναλων της διαπλοκής».

Ο κ. Πολάκης, μάλιστα, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο είχε επιτεθεί σε γυναίκα δημοσιογράφο, στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, απαιτώντας με τον γνωστό «ευγενικό τρόπο του» να σβήσει φωτογραφίες από το κινητό της.

Κι όταν δεν του άρεσε η κριτική που του ασκήθηκε για το δάνειο που πήρε, μίλησε για διατεταγμένη υπηρεσία και για «πεκινουά της δημοσιογραφίας».

Κι αν ο οξύθυμος Σφακιανός δικαιολογείται ή δεν τον έπαιρνε κανείς σοβαρά για τις εκρήξεις του, μιας και ήταν «ιεροκήρυκας» της καθαρότητας της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός με τα μέσα ενημέρωσης;

Στην περίφημη συνέντευξη που είχε δώσει προεκλογικά στον «εχθρικό» Σκάι, έκανε μαθήματα δημοσιογραφικής επάρκειας προς τους δημοσιογράφους υποδεικνύοντάς τους μάλιστα και πώς πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους.

Εκφράσεις όπως «το ερώτημά σας, δημιουργεί ψευδή εντύπωση και fake news» ή «δεν δείξατε την ίδια πυγμή στον Σαμαρά», «λυπάμαι που επαναφέρετε το κότερο», «δεν ρωτήσατε τον Μητσοτάκη για τον Χριστοφοράκο», ανέδειξαν τη… δημοσιογραφική επάρκεια του πρώην πρωθυπουργού.

Δυσανεξία από παλιά

Η προσπάθεια δημιουργίας μιας «συριζαίικου τύπου» δημοσιογραφίας είχε αρχίσει πριν καν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Τσίπρας αλλά και στελέχη της Κουμουνδούρου συνεχώς επιτίθονταν σε μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους.

Επιθέσεις που πήραν τον χαρακτήρα ωμών παρεμβάσεων και προσβολών, που ενισχύθηκαν μάλιστα κατά τη διάρκεια του προσωπικού Βατερλώ του Νίκου Παππά με τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο πρώην υπουργός με αρμοδιότητες και στο… Διάστημα, έκανε κριτική στον Σκάι γιατί έπαιζε… πολύ Ερντογάν, στοχοποιώντας τον σταθμό ως «φιλοτουρκικό».

Αύγουστος του 2018, λίγες εβδομάδες μετά την τραγωδία στο Μάτι και η Ρένα Δούρου αντί να ζητήσει συγγνώμη εξαπέλυε σφοδρή επίθεση στα ΜΜΕ.

«Εχουμε πόλεμο με την ευκολία και την επικοινωνιακή διαχείριση. Δεν θα κριθούμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», προφανώς γιατί τα ΜΜΕ έφταιγαν για τη διαχειριστική ανικανότητα ενός κράτους που άφησε να καούν 102 άνθρωποι.

Τελευταίος αλλά όχι έσχατος «προφέσορας» στο ΙΕΚ ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Θανάσης Καρτερός. Παλιά καραβάνα της δημοσιογραφίας, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει άθλιες εκφράσεις κατά δημοσιογράφων οι οποίοι ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση. Ποιος θα ξεχάσει το καλοκαίρι του 2017 όταν χαρακτήριζε «ΤΑ ΝΕΑ» και την αρθρογραφία δημοσιογράφων σαν «γιαούρτια». Ή όταν την ενημέρωση που τον… ενοχλούσε τη χαρακτήριζε «πόρνη του αφεντικού».

Η δυσανεξία του ΣΥΡΙΖΑ με την κριτική είναι γνωστή. Οπως γνωστή είναι και η προσπάθεια να φτιάξει τη δική του μιντιακή αυτοκρατορία χρησιμοποιώντας βοσκοτόπια και αποτυχημένους εκδότες.

Σε κάθε περίπτωση το ΙΕΚ της Κουμουνδούρου, μάλλον χρειάζεται να μάθει τις βασικές αρχές της Δημοσιογραφίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα