Μάτι : Το παιχνίδι Ματθαιόπουλου και το άγνωστο παρασκήνιο του «σκανδάλου της Πυροσβεστικής»

11:56 27/7/2020 - Πηγή: In.gr

Επιλογές με κομματικά κριτήρια και προωθήσεις ανώτατων αξιωματικών από επαρχιακές περιοχές χωρίς… δάση που όταν έρχεται η κρίσιμη στιγμή – όπως συνέβη στο Μάτι – δεν ξέρουν ούτε καν πού βρίσκονται οι φλεγόμενοι οικισμοί. 

Πλήρης ατιμωρησία με δεκάδες έρευνες για μοιραία λάθη τις στιγμές της δασοπυρόσβεσης ή καταστροφικές αναζωπυρώσεις που οδηγούν σε διαρκή αρχειοθέτηση. Ανώτατα στελέχη που έχουν βρεθεί σε αυτά τα πόστα με χρήση πολιτικών μέσων και ύστερα από διαδοχικούς «εμφυλίους» στο εσωτερικό του Σώματος και οι οποίοι ξέρουν μόνο «πώς να ρίχνουν νερό στη φωτιά» χωρίς

συνολική μόρφωση κι επιτελικές γνώσεις. Αλληλοϋπονομεύσεις αξιωματικών κι ενδοσυνεννοήσεις για αλλοίωση στοιχείων σε σημαντικές έρευνες σε έναν προβληματικό υπηρεσιακό μικρόκοσμο… 

Αυτές είναι οι τεράστιες παθογένειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κυρίως την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ –   όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» – οι οποίες οδήγησαν όχι μόνο στην ανεξέλεγκτη πύρινη λαίλαπα με τους 102 νεκρούς στο Μάτι πριν από δύο χρόνια αλλά και με τον σοκαριστικό διάλογο του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου με τον πραγματογνώμονα για το Μάτι Δημήτρη Λιότσιο. Εκεί όπου με πρωτοφανείς, απαράδεκτες, ανοίκειες εκφράσεις και με χυδαίο τρόπο προσπαθούσε ο πρώτος να πείσει τον δεύτερο να εκδώσει «απαλλακτικό» πόρισμα για το Μάτι ώστε να μην αποδοθούν ευθύνες σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κι αξιωματούχους. 

Η «διάλυση» της Πυροσβεστικής 

Την ίδια ώρα, η έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι παίρνει νέα ώθηση από διαδοχικές πρόσφατες καταθέσεις αξιωματικού της Πυροσβεστικής που ήταν διοικητής τοπικής υπηρεσίας στην Πεντέλη κι ο οποίος παρέθεσε σειρά συντριπτικών στοιχείων για τα διαδοχικά λάθη που έγιναν από ανώτατους αξιωματικούς τη μοιραία 23η Ιουλίου 2018, πώς ξέφυγε η πυρκαγιά αλλά και της προσπάθειας νόθευσης στοιχείων ώστε να μετατεθούν οι ευθύνες.  

Η τραγωδία στο Μάτι και οι πιέσεις με σκαιό τρόπο του κ. Ματθαιόπουλου αποκαλύπτουν τη «διάλυση» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κυρίως επί ΣΥΡΙΖΑ όπου υπήρχαν διαδοχικές αλλαγές στη ηγεσία της Πυροσβεστικής. Εκείνη την περίοδο απομακρύνθηκαν ή παραιτήθηκαν αξιωματικοί με σημαντικές γνώσεις κι εμπειρία (σ.σ. όπως οι κκ Καρατζιάς, Παπαγεωργίου) ενώ προωθήθηκαν άλλοι με αμφιλεγόμενες γνώσεις από τα πέρατα της χώρας κι οι οποίοι σε κρίσιμες πυρκαγιές δεν ήξεραν ούτε καν να μεταβούν επί τόπου ή πού ήταν τα δάση. Είναι ενδεικτική η παραίτηση τον Σεπτέμβριο του 2016 ανώτατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής που διαμαρτυρήθηκε για νομοθέτημα αξιολόγησης αξιωματικών που φωτογράφιζε συγκεκριμένους υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο κ. Ματθαιόπουλος που είχε υπηρετήσει σε υπηρεσίες της δυτικής Ελλάδος, και των Επτανήσων φέρεται να είχε την υποστήριξη ισχυρού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή και να ανήλθε σταδιακά τα «κλιμάκια» του Πυροσβεστικού Σώματος, έχοντας τη θέση του υπαρχηγού, υπευθύνου επιχειρήσεων την περίοδο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Αρχηγός εκείνη την περίοδο ήταν ο κ. Σωτήρης Τερζούδης από τη Θράκη που είχε προφανές έλλειμμα εμπειρίας.    

Είναι ενδεικτικό ότι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής στο υπόμνημα του στις δικαστικές αρχές ανέφερε (μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο) ότι «είναι προφανές ότι η μη παρουσία του Σωτηρίου Τερζούδη στον τόπο του συμβάντος τον κρίσιμο χρόνο έρχεται να εξισορροπήσει κάτω από μια τεκμαιρόμενη ψυχική πίεση, μία δυσάρεστη και διαταράσσουσα επενέργεια επάνω στην προσωπικότητα του»! Παράλληλα παραδέχθηκε πως δεν απέκτησε ποτέ πλήρη εικόνα για τη φονική πυρκαγιά… 

Από την ανάλυση της δικογραφίας κι από καταθέσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής αλλά κι από την απολογία του κ. Τερζούδη προκύπτει ότι στη διάρκεια του πύρινου ολέθρου στο Μάτι, κύριος αποδέκτης της πληροφόρησης για την πορεία της πυρκαγιάς προς τον Βουτζά, στη λεωφόρο Μαραθώνος κλπ. ήταν ο κ. Ματθαιόπουλος πιθανόν λόγω της επιρροής που είχε άλλους αξιωματικούς κι ο οποίος αυτός που τους έδινε τις βασικές εντολές. Ο κ. Ματθαιόπουλος καθόταν σε διαφορετικό χώρο από εκείνον του αρχηγού της ΕΛΑΣ και πολιτικών προσώπων και φαίνεται να προχωρούσε κατά ένα μεγάλο μέρος σε «προσωπικό χειρισμό» της πυρκαγιάς μη μεταφέροντας -όπως υποστήριξαν άλλοι αξιωματούχοι – κρίσιμες πληροφορίες που λάμβανε για την πορεία του πύρινου μετώπου. Ετσι πολλά στελέχη της Πυροσβεστικής διατυπώνουν τώρα την άποψη ότι «o κ. Ματθαιόπουλος άσκησε την εξοντωτική πίεση με τις υβριστικές εκφράσεις προς τον κ. Λιότσιο – με τον οποίο είχαν συνυπηρετήσει για πολλούς μήνες σε υπηρεσία της Πελοποννήσου- κυρίως για να μην αναδειχθούν στοιχεία για τα δικά του μοιραία λάθη. Έχοντας την αίσθηση ότι πλησιάζει η ώρα της κρίσεως κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε κάνει –παρ’ ότι εμπλεκόμενο στην τραγωδία στο Μάτι- αρχηγό του Σώματος». Συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Ματθαιόπουλος είχε δώσει κι άλλες φορές δείγματα προβληματικής συμπεριφοράς και προσπάθειας άκομψης (sic) επιρροής και σε άλλους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής».  

Οι πυρκαγιές των Κυθήρων και της ανατολικής Μάνης 

Όμως ένα από τα κύρια ζητήματα που αναδείχθηκαν από τις προτροπές «τρόμου» του κ. Ματθαιόπουλου ήταν οι αναφορές του ότι το 2017 στις πυρκαγιές των Κυθήρων και της ανατολικής Μάνης δεν στάλθηκαν εναέρια μέσα από τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Καπελιό,  προκειμένου να υπονομευθεί ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Ι. Βασιλειάδης που είχε μεταβεί επί τόπου. Όπως προκύπτει από τους σχετικούς φακέλους σε αυτές τις αιτιάσεις είχε προχωρήσει από τότε ο ίδιος κ. Βασιλειάδης (σ.σ. εκείνος αλλά κι ο Καπελιός αποχώρησαν στις επόμενες κρίσεις) που φέρεται να είχε υποστηρίξει ότι στην πυρκαγιά των Κυθήρων ενώ είχαν σταλεί πυροσβεστικά αυτά άλλαξαν πορεία για να κατασβέσουν πυρκαγιά μικρής έκτασης στη Μεσσηνία όπου είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Καπελιού. Ακόμη στην πυρκαγιά της Μάνης υποστήριξε ότι τηλεφωνούσε για ώρα στον κ. Καπελιό να του στείλει εναέρια μέσα (σ.σ. κι επιχειρούσε να κατασβέσει την πυρκαγιά μόνο με μικρά Πέτζετελ ) χωρίς απόκριση. 

Από την άλλη πλευρά ο κ. Καπελιός αλλά και τότε στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θεωρούν αβάσιμες τις τότε καταγγελίες του κ. Βασιλειάδη που φαίνεται να υιοθέτησε ο κ. Ματθαιόπουλος. Συμπληρώνοντας ότι έγινε και στις δύο περιπτώσεις το καλύτερο δυνατόν με την αποστολή εναερίων μέσων κι ότι στα Κύθηρα υπήρχε πρόβλημα ανεφοδιασμού των αεροσκαφών που έρχονταν από απομακρυσμένα αεροδρόμια. Τότε υπήρχαν λάθη του κ. Βασιλειάδη». Μάλιστα, σημείωναν ότι «ο κ. Βασιλιειάδης είχε ελεγχθεί τότε για την καταστροφική αναζωπύρωση της   πυρκαγιάς στα Κύθηρα όταν μάλιστα είχε εκτιμήσει ότι η φωτιά είχε σταματήσει κι είχε «διώξει» οχήματα της Πυροσβεστικής που είχαν καταφτάσει στο νησί». Όμως ο κ. Βασιλιειάδης που αργότερα είχε στείλει ενημερωτικές επιστολές στον τότε υπουργό Νίκο Τόσκα κι ύστερα από την αποπομπή του είχε προχωρήσει σε ανάρτηση με παραπομπή «ραντεβού στα γουναράδικα», στη γνωστή ρήση του αρχηγού του ΕΛ.Α.Σ Αρη Βελουχιώτη, είχε απαλλαγεί στην έρευνα αυτή. Συμπληρώνοντας ότι δεν επρόκειτο για αναζωπυρώσεις αλλά για νέους εμπρησμούς.   

Ξενάγηση σε… φίλη του 

Σημειώνεται ότι ενώ σε πολλές πυρκαγιές διατάσσεται εσωτερική έρευνα για τυχόν αμέλειες και κρίσιμα λάθη των πυροσβεστών – ιδιαίτερα σε περιπτώσεις 20-30 καταστροφικών αναζωπυρώσεων- οι περισσότερες αρχειοθετούνται. Είναι ενδεικτική η μελέτη του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής κ Ανδριανού Γκουρμπάτση όπου σημειώνεται ότι «οι αναζωπυρώσεις αποτελούν το 1,6% των περιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες ευθύνονται για το 6,9% των καμένων εκτάσεων της χώρας Αλίμονο μια σοβαρή τέτοια βλαπτική συμπεριφορά να μην συνιστά αξιόποινη συμπεριφορά και να παραμένει ατιμώρητη».  

Την ίδια ώρα, ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης που ερευνά την τραγωδία στο Μάτι έχει εντοπίσει νέα ευρήματα. Ανάμεσα σε αυτά δείγματα παροχής αλλοιωμένων στοιχείων όπως για τον χρόνο άφιξης στην περιοχή αρμόδιων αξιωματικών, τη μη παράδοση στους δικαστικούς λειτουργούς του καταγραφικού του τηλεφωνικού Κέντρου της Πολιτικής Προστασίας κλπ. Ακόμη  αποκαλύπτεται ότι αξιωματικοί με κρίσιμους ρόλους – ένας εκ των οποίων κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην Πυροσβεστική- καθυστέρησε σημαντικά να μεταβεί στο πύρινο μέτωπο στο Μάτι, ενώ άλλος που είχε ευθύνη για τα εναέρια μέσα ασχολείτο με τη ξενάγηση φίλης του σε αεροδρόμιο! Ευθύνες αποδίδονται γιατί δεν υπήρξε αρωγή των πυρόπληκτων κι από τα πλωτά μέσα της Πυροσβεστικής.    

Keywords
Τυχαία Θέματα