Με «αγκάθια» στρώνει ο Ερντογάν το έδαφος για τις διερευνητικές επαφές

18:28 27/9/2020 - Πηγή: In.gr

Νέες μεταβλητές στο τραπέζι των Βρυξελλών βάζει κάθε λίγο και λιγάκι ο τούρκος πρόεδρος, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες λίγες μέρες πριν τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, και ενόψει της έναρξης διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, η Άγκυρα φαίνεται ότι προετοιμάζεται για περαιτέρω προκλητικές ενέργειες σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ενδώσει στις απαιτήσεις της. Η στάση της γείτονος, την ώρα που η Αθήνα έχει

επικεντρωθεί στις διερευνητικές επαφές, μόνο ώθηση δεν δίνει στη διπλωματική προσπάθεια.

Οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θα διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν λείπουν παράλογες αξιώσεις της γειτονικής χώρας, ύποπτες κινήσεις με τουρκικά εμβατήρια και ρίψη κόκκινης μπογιάς σε ελληνική σημαία στο Καστελλόριζο, καθώς και κινητικότητα του Oruc Reis.

Επιστολή Ερντογάν στην ΕΕ με τις… επιθυμίες του

Ειδικότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε γραπτά τις αξιώσεις του σε επιστολή που έστειλε στους «27» την προηγούμενη της 24ης Σεπτεμβρίου, για την οποία ήταν προγραμματισμένο το Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, που αναβλήθηκε λόγω επαφής του προέδρου του Σαρλ Μισέλ με θετικό κρούσμα Covid-19.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ο πρόεδρος της γείτονος παρουσίασε το δικό του αφήγημά του για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κατηγόρησε Αθήνα και Λευκωσία ότι αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της χώρας του εντός του Κόλπου της Αττάλειας.

Στην επιστολή διατυπώνεται και η πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού».

Αλλά, σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, δεν χρειάζεται γι’ αυτό λύση του Κυπριακού, γιατί «τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».

Ακόμη, ο ίδιος υποστήριξε από τη μια πλευρά τον ισχυρισμό ότι είναι έτοιμος για διάλογο με τη χώρα μας χωρίς προϋποθέσεις, αλλά από την άλλη επανέλαβε πως την ένταση στην περιοχή δημιουργούν η Ελλάδα και Κύπρος, που όπως είναι αναμενόμενο δεν έλαβαν την επιστολή.

Εμπρηστικές κινήσεις στο Καστελλόριζο

Την ίδια στιγμή, το διπλό ύποπτο περιστατικό στο Καστελλόριζο με το drone να πετά στο λιμάνι του ακριτικού νησιού και να παίζει τουρκικά εμβατήρια αλλά και οι κόκκινες μπογιές πάνω στη ελληνική σημαία σε βράχο της Μεγίστης ενδεχομένως να αποτελούν ένα ακόμη επεισόδιο στον υβριδικό πόλεμο τον οποίο έχουν εξαπολύσει οι γείτονες εδώ και πολλούς μήνες.

«Περίπου στις 7:00 – 7:10 ξυπνήσαμε με τουρκικά εμβατήρια μέσω drone και μετά αντιληφθήκαμε ότι η σημαία είχε μπογιές» περιέγραψε στο in.gr ο αντιδήμαρχος Στράτος Αμύγδαλος, ο οποίος σημείωσε ότι επαναφέραμε τη σημαία στην αρχική μορφή της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τοπικές αρχές διερευνούν το συμβάν.

Όπως είπε, στο νησί προκλήθηκε αμέσως αναστάτωση μέχρι οι κάτοικοι να αντιληφθούν τι πραγματικά έχει συμβεί. «Πρωί – πρωί να ξυπνάς με τουρκικά εμβατήρια δεν είναι και ό,τι καλύτερο» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι τα τουρκικά εμβατήρια διήρκεσαν για λίγα λεπτά, μέχρι το drone να αποχωρήσει.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ εκφράζει την απερίφραστη καταδίκη του περιστατικού και τονίζει πως «τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες αποσκοπούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών.

«Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές την άμεση καταδίκη και διερεύνηση του περιστατικού, ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» σημειώνει.

Κινητικότητα από το Oruc Reis

Κινητικότητα παρατηρήθηκε πάντως τις τελευταίες ώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται πλέον έξω από το λιμάνι της Αττάλειας.

Η πορεία του Oruc Reis είναι μέχρι στιγμής άγνωστη.  Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι και τις προηγούμενες ημέρες, συγκεκριμένα στις 22.09, είχε εξέλθει και πάλι από το λιμάνι της Αττάλειας.

Τότε, άρχισε να κινείται νοτιοανατολικά με μεγάλη ταχύτητα, προτού τελικά επιστρέψει και σταματήσει ανοιχτά του λιμανιού.

Επισημαίνεται πως μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει εκδώσει κάποια NAVTEX που να αφορά το τουρκικό ερευνητικό. Η μόνη ναυτική οδηγία που εξέδωσε αφορούσε άσκηση του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου.

Keywords
Τυχαία Θέματα