Με επιτυχία το Φόρουμ για ένα δημοκρατικό πλαίσιο κοινωνικής συμπερίληψης στο δήμο Πειραιά

17:39 10/12/2018 - Πηγή: In.gr

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φόρουμ «για ένα δημοκρατικό πλαίσιο κοινωνικής συμπερίληψης» που αφορούσε την ανταλλαγή απόψεων, για τη βελτίωση της χρήσης δεδομένων και επικοινωνίας για την κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων, ανάμεσα σε κρατικές υπηρεσίες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώσεις μεταναστών και προσφύγων και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Το Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε, στη Δημοτική Πινακοθήκη, διοργανώθηκε από τη «Συμβίωση – Σχολή πολιτικών σπουδών στην Ελλάδα

του Συμβουλίου της Ευρώπης», το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Πειραιά και τη Βασιλική Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (Σ.Ε.Μ.) κ. Πέτρος Κόκκαλης, στην ομιλία του, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι δούλεψαν για αυτή τη συνάντηση που διοργανώνεται με τη στήριξη της Βασιλικής Πρεσβείας της Νορβηγίας και της «Συμβίωσης», δήλωσε ότι είναι «χαρούμενος γιατί σήμερα μπορούμε να συζητήσουμε για την ενηλικίωση του Σ.Ε.Μ.» Υπενθύμισε ότι στην πόλη του Πειραιά συνέβη ένα από τα μεγάλα δράματα της προσφυγικής κρίσης το 2015 στις προβλήτες του λιμανιού, όπου σύσσωμη η πόλη συνεργάστηκε πέρα από κανονισμούς και προϋπολογισμούς και κράτησε ζωντανούς τους 8.000 ανθρώπους, οι οποίοι για τρεις μήνες ζούσαν στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε ακόμα ότι όταν χρειάζεται κανείς να δουλέψει μέσα από θεσμούς, διαδικασίες και γραφειοκρατίες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών είπε, ότι είναι ο μοναδικός θεσμός που προβλέπει ο «Καλλικράτης» και τώρα ο «Κλεισθένης» για τους Δήμους, ο οποίος συντονίζει τις δράσεις στο μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια προσπαθειών για να χτίσει δομές, διαδικασίες και συνεργασίες και όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Τόνισε ότι είναι η δεύτερη φορά που το Σ.Ε.Μ. φέρνει κοντά όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται ή είναι εθελοντές στην προσφορά υπηρεσιών ένταξης και δυστυχώς ακόμη στην ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.

Σημείωσε δε, ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Σ.Ε.Μ. έχει αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο όλων των δράσεων που αφορούν γύρω από το μεταναστευτικό και είναι υπεύθυνο για τις υποχρεώσεις και τις ευκαιρίες που απορρέουν από τη συμμετοχή στο δίκτυο Δήμων που υλοποιούν προγράμματα εστίασης.

Επίσης πρόσθεσε ότι η ΚΟ.Δ.Ε.Π. υλοποιεί το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στην πόλη του Πειραιά. Υπάρχει ακόμη το Κέντρο Κοινότητας και το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών που λειτουργεί υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε επίσης, ότι ο Δήμος Πειραιά έχει γίνει εταίρος σε δύο προγράμματα του «AMIF» που αφορούν τον εθελοντισμό και την ένταξη. Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί πλέον ο Πειραιάς αντιμετωπίζει το φαινόμενο των προσφυγικών ροών, της μετανάστευσης και της ένταξης συντονισμένα και συγκροτημένα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό «δεν είναι κάτι που θα είναι μαζί μας για λίγο χρόνο, είναι κάτι που θα είναι μαζί μας για πάντα». Γιατί, όπως επεσήμανε, ο Πειραιάς αποδείχτηκε ότι είναι ένα σημαντικό σημείο στις παγκόσμιες προσφυγικές ροές, υπενθυμίζοντας ότι το 2015 πέρασαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι από τον Πειραιά.

Ευχήθηκε να μην ξανασυμβεί, αλλά προέβλεψε ότι η ερημοποίηση που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στις χώρες νότια και ανατολικά της Ελλάδας θα ενταθεί και θα αναγκάσει ολόκληρους πληθυσμούς προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφή τους να μετακινηθούν. Μίλησε για τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα στο Μαρακές για ένα παγκόσμιο σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, μία συζήτηση -όπως είπε – που έχει μπει σε πολύ άσχημα πολιτικά γρανάζια, καθώς και για τη συζήτηση, την ίδια ώρα, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας η οποία είναι μία σύνοδος για την υλοποίηση της συμφωνίας των Παρισίων, δύο πράγματα, που όπως επεσήμανε, είναι αλληλένδετα.

Τέλος, ευχήθηκε επιτυχία στο φόρουμ αυτό, ώστε να ανταλλαγούν καλές πρακτικές και να συνεχιστεί η επίλυση των προβλημάτων που είναι μπροστά μας, στεκόμενοι όλοι στο ύψος των περιστάσεων.

Επίσης, στο Φόρουμ μίλησαν, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Συμβίωση» – Σχολή πολιτικών σπουδών στην Ελλάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κα Δέσποινα Συρρή, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μιλτιάδης Κλάπας, ο Πρέσβης της Βασιλικής Πρεσβείας της Νορβηγίας κ. Jorn Gjelstad, καθώς και ο Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Φιλίπ Λεκλέρκ.

Ακολούθησαν θεματικές ομιλίες και συζητήσεις, ομάδες εργασίας, προβολή ταινιών μικρού μήκους από πρόσφυγες και μετανάστες και πολιτιστική βραδιά με μουσική και χορό.

Keywords
Τυχαία Θέματα