Μελέτη σοκ: Η μισή Κίνα σε ιδιότυπη καραντίνα λόγω κοροναϊού – «Σκληραίνουν» οι περιορισμοί

23:13 17/2/2020 - Πηγή: In.gr

Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Κίνας – περισσότεροι από 780 εκατομμύρια άνθρωποι – ζουν σήμερα υπό διάφορες μορφές ταξιδιωτικών περιορισμών, καθώς οι αρχές αγωνίζονται να περιορίσουν την εξάπλωση ενός θανατηφόρου ιού.

Ο νέος κοροναϊός έχει σκοτώσει 1.770 άτομα και έχει μολύνει ακόμη 70.000 ασθενείς στην ηπειρωτική Κίνα.

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, ιδιότυπες καραντίνες, κυρίως όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε επαρχίες και πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των

Χουέι, Λιαονίνγκ, Πεκίνο και Σαγκάη.

Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν τα πάντα, από την «αυτο-καραντίνα», όπου άνθρωποι μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους μέχρι και την επιβολή ορίων από γειτονιά σε γειτονιά.

Πρόσφατα στην πόλη Χουμπέι απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ οι περισσότεροι είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Από την άλλη πλευρά οι πόλεις Wuhan, Huanggang, Shiyan και Xiaogan έχουν κλείσει όλες τις υπαίθριες αγορές.

Οι κάτοικοι στις παραπάνω πόλεις λαμβάνουν τα αναγκαία αγαθά από την γειτονιά τους καθώς δεν τους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κοροναϊός: Στο στόχαστρο για εγκληματική αμέλεια η κινεζική ηγεσία

Τον γύρο του κόσμου κάνει η αποκάλυψη ότι οι Κινέζοι, παρά το φόβο για την εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού, οργάνωσαν πρόσφατα συγκέντρωση 40.000 οικογενειών στη φωλιά του ιού, στην πόλη Ουχάν.

Με ενθουσιασμό και αίσθηση καθήκοντος δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι συμμετείχαν στην προσπάθεια των αρχών της πόλης Ουχάν να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο γεύμα. Ήταν μέσα Ιανουαρίου και ο ιός εξαπλωνόταν ήδη στην πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων αλλά οι τοπικές αρχές ενθάρρυναν τη συμμετοχή του κόσμου. Περισσότερες από 40.000 οικογένειες ανταποκρίθηκαν.

Μετά από τέσσερις ημέρες η πόλη μπήκε σε καραντίνα και η Κίνα επιβεβαίωσε επίσημα ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο κοροναϊός έχει σκοτώσει πάνω από 1700 ανθρώπους στην Κίνα, τους περισσότερους στην Ουχάν, και έχει μολύνει πάνω από 70.000.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN και το βρετανικό BBC θέτουν πιεστικά ερωτήματα για τις ευθύνες του Πεκίνου και του ίδιου του προέδρου Σι, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει κηρύξει πανστρατιά για την καταπολέμηση του ιού και τα κρατικά μέσα μεταδίδουν εικόνες από ευχάριστα διαλείμματα με χορό και γυμναστική μέσα στα νοσοκομεία της Ουχάν.

Εν τω μεταξύ, επαναπατρίσθηκαν στις ΗΠΑ περισσότεροι από 300 Αμερικανοί επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, που βρίσκεται σε καραντίνα στο λιμάνι της Ιαπωνίας Γιοκοχάμα επί δυο εβδομάδες.

Οχυρωμένη η Ελλάδα έναντι του κοροναϊού – Ποιες οι πιθανότητες εμφάνισης κρούσματος

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, για την επικίνδυνη εξάπλωση της νέας επιδημίας κοροναϊού. Αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων και στην Ελλάδα, οι επιστήμονες διαπιστώνουν χαμηλό κίνδυνο «εισαγωγής» του φονικού ιού στη χώρα.

Η χώρα μας διαθέτει υψηλό βαθμό προστασίας, δηλώνει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA.

«Εγώ δεν πιστεύω ότι στην Ελλάδα θα δούμε πάρα πολλά κρούσματα κοροναϊού. Η πιθανότητα είναι μικρή» επισημαίνει η κ. Κοτανίδου.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια πνευμονολογίας, οι συνθήκες επιβίωσης στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες στην Κίνα, όπου τα κρούσματα αυξάνονται με τρομακτικό ρυθμό, έχοντας ξεπεράσει τα 69.000 σε δύο μόλις μήνες.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε χώρους στους οποίους να συνωστίζεται απίστευτα μεγάλος πληθυσμός».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας εκτιμά πως η απειλή της γρίπης για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του κοροναϊού, η θνητότητα από τον οποίο δεν ξεπερνά το 2-3%.

«Με την προπέρσινη γρίπη, που είχαμε επίσης πολλά περιστατικά που κατέληξαν στις ΜΕΘ, είχαμε μια θνητότητα πάνω από το 30%».

Όπως σε όλες οι χώρες, έτσι και στην Ελλάδα οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την άμεση διαχείριση πιθανών κρουσμάτων. Σύμφωνα με την κυρία Κοτανίδου, η χώρα είναι επαρκώς προετοιμασμένη.

«Σαν σύστημα υγείας είμαι απόλυτα σίγουρη ότι θα έχουμε την ψυχραιμία και τις ικανότητες να το αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας συστήνει ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, δηλαδή καλό πλύσιμο των χεριών και χρήση αντισηπτικού, για την πρόληψη όχι μόνο του κορονοϊού αλλά και όλων των άλλων ιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα