ΜέΡΑ25 για ψήφο αποδήμων : Καταψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου

13:34 21/10/2019 - Πηγή: In.gr

Σοβαρές ενστάσεις για την κυβερνητική πρόταση που αφορά στην ψήφο των αποδήμων διατυπώνει το ΜέΡΑ25 καθώς όπως έγινε γνωστό θα καταψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης.

«Το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει τον δρομολογούμενο εμπαιγμό και την καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων, όλων των Ελλήνων του εξωτερικού», αναφέρεται σε εκτενή ανακοίνωσή του κόμματος. «Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαιώματα»

υποστηρίζει το ΜέΡΑ25.

Αναπτύσσοντας περαιτέρω την συλλογιστική του, το ΜέΡΑ 25 υπενθυμίζει ότι «ήταν το πρώτο κόμμα που (τόσο προεκλογικά όσο και από το βήμα της Βουλής) υποστήριξε την πλήρη αποκατάσταση των εκλογικών δικαιωμάτων των Ελλήνων του εξωτερικού, μέσω της διευκόλυνσης άσκησής τους».

Σημειώνει, παράλληλα, ότι στον διάλογο που εκκίνησε η κυβέρνηση «προσήλθαμε με μεγάλη διάθεση συνεργασίας, επειδή γνωρίζουμε καλά τον πόνο των απόδημων, των γενεών που έδιωξαν από την πατρίδα προηγούμενες κρίσεις, καθώς και την ανάγκη των παιδιών που έδιωξε η πρόσφατη χρεοδουλοπαροικία, να μπορούν να ψηφίζουν – και να ψηφίζονται – στις εκλογές που αποφασίζουν τις τύχες της πατρίδας μας».

Ωστόσο, «το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει επί της αρχής αυτό τον εμπαιγμό που παρουσιάζεται ως διευκόλυνση των εκλογικών δικαιωμάτων των απόδημων».

Ως προς τις θέσεις των άλλων κομμάτων, το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι η συναίνεσή τους επεκτάθηκε στην πρωτάκουστη πρόταση να ψηφίζουν μεν στο Προξενείο αλλά χωρίς να μπορούν να δώσουν σταυρό σε υποψήφιους βουλευτές συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας.

Ενστάσεις

Το ΜέΡΑ25, όπως αναφέρεται στην μακροσκελή ανακοίνωση,  προσήλθε στην διακομματική επιτροπή που δημιούργησε η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενο από την Γραμματέα της Κ.Ο. Φωτεινή Μπακαδήμα, με μόνο στόχο τη δίκαιη και λειτουργική διευκόλυνση της άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων των ελλήνων του εξωτερικού.

«Χωρίς να υπολογίζουμε κομματικά οφέλη, φέραμε κατά νου δύο πολίτες αντιπροσωπευτικούς των δύο κατηγοριών ελλήνων του εξωτερικού: Την Κατερίνα που σήμερα σπουδάζει στην Αγγλία και σκοπεύει να εργαστεί εκεί κάποια χρόνια πριν επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη, απ’ όπου κατάγεται. Και τον Νίκο που έφυγε από την Αχαΐα το 1955 και σήμερα ζει ως συνταξιούχος στην Μελβούρνη της Αυστραλίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιχειρηματολογήσαμε, προσθέτουν,  πως η χρυσή τομή που ψάχνουμε πρέπει να είναι δίκαιη απέναντι στις Κατερίνες (δηλ. φοιτητές, ταξιδιώτες ή πρόσφατους μετανάστες), στους Νίκους (δηλ. απόδημους των οποίων η ζωή είναι πλέον συνυφασμένη μ’ έναν ξένο τόπο) και, βέβαια, απέναντι στους πολίτες που παρέμειναν στην χώρα».

Σε άλλο σημείο το ΜέΡΑ25 σημειώνει πως «πριν καταθέσουμε στον δημόσιο διάλογο την Πρόταση Νόμου του ΜέΡΑ25, θυμίσαμε ότι το ζητούμενο δεν ήταν η απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων στην Κατερίνα ή στον Νίκο (καθώς όλοι οι έλληνες του εξωτερικού ήδη δικαιούνται να ψηφίσουν, εφόσον έρθουν στην Ελλάδα την Κυριακή των εκλογών) αλλά ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους και η διευκόλυνση άσκησής τους.». 

Τα άλλα κόμματα

Στην διακομματική επιτροπή,αναφέρει το ΜέΡΑ25  ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΕΛ φάνηκαν να συγκλίνουν στην ιδέα της εξομοίωσης προσωρινών μεταναστών, όπως η Κατερίνα, και απόδημων που λείπουν από την χώρα λιγότερα από Ν χρόνια (με το ΚΚΕ να επιμένει στο Ν=30) – δηλαδή ο Νίκος από τη Μελβούρνη να μην ψηφίζειΗ συναίνεση τους μάλιστα επεκτάθηκε στην πρωτάκουστη πρόταση να ψηφίζουν μεν στο Προξενείο αλλά χωρίς να μπορούν να δώσουν σταυρό σε υπ. βουλευτή(ές) συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας.

Το ΜέΡΑ25, σύμφωνα με την ανακοίνωση,  απέρριψε την πρόταση αυτή ως κατάφορη καταπάτηση της αρχής της ισοτιμίας και της λειτουργικότητας καθώς:

Δημιουργεί τέσσερις κατηγορίες πολιτών:
a. Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό με εκλογικά δικαιώματα (εκείνων που μπορούν να ψηφίσουν στο Προξενείο) και Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό χωρίς αντίστοιχα δικαιώματα
b. Ελλήνων πολιτών με εκλογικά δικαιώματα αλλά χωρίς το δικαίωμα σταυροδοσίας υπ. βουλευτών (κάτοικοι εξωτερικού), και πολιτών με εκλογικά δικαιώματα και με το δικαίωμα σταυροδοσίας υπ. βουλευτών (κάτοικοι εσωτερικού)Δίνει στον νομοθέτη το δικαίωμα αυθαίρετα να επιλέγει τον αριθμό ετών Ν μετά τα οποία ο Νίκος δεν θα μπορεί να ψηφίσει στο Προξενείο.Ο προσδιορισμός του αριθμού ετών Ν μετά τα οποία ένας απόδημος χάνει το δικαίωμα να ψηφίζει στο Προξενείο δημιουργεί τεράστια νομικά και διοικητικά προβλήματα, ιδίως εντός της ΕΕ όπου δεν δηλώνεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας στα προξενεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα